Oma jüngreid vägistanud guru sai ajakirjaniku mõrva eest eluaegse vangistuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India guru Gurmeet Ram Rahim Singh
India guru Gurmeet Ram Rahim Singh Foto: EPA/Scanpix

India Haryana osariigi Panchkula kohus määras 17. jaanuaril tuntud gurule Gurmeet Ram Rahim Singhile ajakirjanik Ram Chander Chhatrapati mõrva eest eluaegse vangistuse.

Elu kaotanud ajakirjanik paljastas Singhi Dera Sachs Sauda sektis aset leidnud seksuaalkuritegusid, teatab yle.fi.

51-aastane Singh juhtis pikka aega nimetatud rahvusvahelist  sekti, mille peakorter asub India põhjaosas Haryana osariigis Sirsas.

India guru Gurmeet Ram Rahim Singh 2016 koos oma jüngritega
India guru Gurmeet Ram Rahim Singh 2016 koos oma jüngritega Foto: Tsering Topgyal / AP/Scanpix

Uuriv ajakirjanik Chhatrapati avaldas 2002 artiklid ja raamatu, milles käsitles Dera Sacha Saudas aset leidnud naiste seksuaalse ärakasutamise juhtumeid.

Viis päeva pärast raamatu ilmumist lasti ajakirjanik guru käsul maha. Kuritöö panid Chhatrapati kodu juures toime Singhi käsilased.

Püha mehena tuntud Singh osales sel nädalal toimunud kohtuistungil video vahendusel, kuna ta on alates 2017. aastat trellide taga. Guru on New Delhist 80 kilomeetri kaugusel asuvas Rohtaki vanglas.

Sõdurid valvamas New Delhist 80 kilomeetri kaugusel asuva Rohtaki vangla juures, kus kannab karistust tuntud guru Gurmeet Ram Rahim Singh
Sõdurid valvamas New Delhist 80 kilomeetri kaugusel asuva Rohtaki vangla juures, kus kannab karistust tuntud guru Gurmeet Ram Rahim Singh Foto: Manish Swarup / AP/Scanpix

Julgeolekumeetmed olid nüüdsel kohtuistungil karmid, kuna arvati, et rahvas hakkab mässama.

Singh mõisteti 2017. aasta augustis kahe oma naisjüngri vägistamises süüdi. Siis korraldasid selle guru kümned tuhanded  jüngrid meeleavalduse, rünnates korrakaitsjaid. Vägivallas hukkus vähemalt 38 inimest ja üle 200 sai vigastada.

Guru Gurmeet Ram Rahim Singhi jüngrid 2017. aasta augustis mässamas
Guru Gurmeet Ram Rahim Singhi jüngrid 2017. aasta augustis mässamas Foto: MONEY SHARMA / AFP/Scanpix

Lisaks Singhile said 17. jaanuaril eluaegse vangistuse ta kolm abilist Kuldeep Singh, Nirmal Singh ja Krishan Lal. Need kolm peavad maksma ka 50 000 ruupiat (600 eurot) trahvi.

«Kohtu otsusega pääses õiglus võidule ja ma tunnen kergendust. Prokurör nõudis gurule surmanuhtlust, kuid eluaegne vanglakaristus on karmim. Oleme kohtu otsusega rahul,» teatas mõrvatud ajakirjaniku poeg Anshul Chhatrapati.

Singhi kahtlustatakse ka umbes 400 meesjüngri kastreerimises. Need mehed andsid guru kohtusse öeldes, et ta vedas neid alt, lubades vaimset valgustumist. Selles juhtumis on kohus pooleli ning Singh võib saada veel ühe karistuse.

Singh on tuntud sellepoolest, et talle meeldib luksus nagu kallid rõivad, vääriskivid ja kiired mootorrattad.

India guru Gurmeet Ram Rahim Singh 2017
India guru Gurmeet Ram Rahim Singh 2017 Foto: Tsering Topgyal / AP/Scanpix

Ta on oma gurukarjääri jooksul astunud üles mitmest filmis ja ta nimetab end jumala sõnumitoojaks.

Enne vangistamist elas Singh koos oma kümnete tuhandete jüngitega Sirsas ashramis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles