ELU24 VALIMISRADAR: missidest superstaarideni - ülevaade meelelahutajatest ja meedianägudest, kes ihkavad Toompeale

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vasakult: Kristina Šmigun-Vähi, Priit Jürjens ja Kristiina Heinmets-Aigro.
Vasakult: Kristina Šmigun-Vähi, Priit Jürjens ja Kristiina Heinmets-Aigro. Foto: Elu24 kollaaž

Uudis, et Anu Saagim (56) kandideerib Roheliste nimekirjas riigikokku, põhjustas eile lugejates suurt elevust. Saagimi poliitlennu tuules teeb Elu24 ülevaate ka teistest meediakangelastest, kes äkki enda jaoks poliitika leidnud.

  • Meigikunstnik Reet Härmat 
Kaubamaja suur hooaja avapidu: Reet Härmat
Kaubamaja suur hooaja avapidu: Reet Härmat Foto: Madis Sinivee

Eestimaa Roheliste nimekirjast leiame ka meigikunstniku ja iluhooliku Reet Härmati. Viimast projekti veab ta koos sõbranna Anu Saagimiga ning selle eesmärk on hoolitseda teadlike naiste  teadmiste eest, et parim iluinfo jõuaks nendeni võimalikult kiiresti.  

Samas erakonnas kandideerib tänavu ka tema õde Loore Härmat, kes on samuti jumestuskunstnik.

  • Näitleja Andrus Vaarik
Andrus Vaarik.
Andrus Vaarik. Foto: Peeter Langovits/Postimees

Möödunud juunikuus teatas ta TV3 otse-eetris, et liitus Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. «Võõraviha ja hirmutamine Eestit edasi vii, selle asemel vajavad inimesed nõu ja selgitusi. Ma usun, et suudan sotsiaaldemokraate selles selgitustöös aidata,» selgitas ta toona oma otsust.

  • Endine sumomaadleja Kaido Höövelson ehk Baruto
Kaido Höövelson ehk Baruto astus Keskerakonda.
Kaido Höövelson ehk Baruto astus Keskerakonda. Foto: Eero Vabamägi

Möödunud septembrikuus tehti teatavaks, et endine sumomaadleja Kaido Höövelson ehk Baruto liitus Keskerakonnaga. Erakonnaga otsustas ta liituda, kuna talle meeldib erakonna maailmavaade. «Keskerakond on viimase paari aasta jooskul on näidanud, et nad on valmis uuendusteks, seisma Eesti inimeste eest, mitte ainult linnas, vaid ka maakohtades,» selgitas endine tippsportlane.

  • Multitalent Mart Sander
Mart Sander
Mart Sander Foto: Pilt videost

Muusik, kirjanik, filmitegija ja lavastaja kandideerib Eesti 200 nimekirjas. Vaid loetud päevad tagasi küsis ta Facebookis nõu: «Kui võtaksin vastu ettepaneku kandideerida (parteituna), kas muutun poliitiliseks litsiks või, vastupidi, suudan laadalitsindusse mingit korda luua?»

  • Endine miss Kristiina Heinmets-Aigro
Kristiina Heinmets-Aigro on Keskerakonda kuulunud 1998. aastast, kuid kandideerib riigikogu valimistel esmakordselt.
Kristiina Heinmets-Aigro on Keskerakonda kuulunud 1998. aastast, kuid kandideerib riigikogu valimistel esmakordselt. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Telesaatejuht ja produtsent Kristiina Heinmets-Aigro kuulub Keskerakonna ridadesse juba 1998. aastast, ent riigikokku kandideerib tänavu esmakordselt. «Olen alati julgenud ja tahtnud oma arvamust avaldada. Paljud mõtted on leidnud vahest ootamatultki suurt ja positiivset vastukaja ning näen, et poliitikas saan midagi päriselt ära teha,» rääkis Heinmets-Aigro septembrikuus.

  • Kitarrist Priit Jürjens
Priit Jürjens
Priit Jürjens Foto: Eero Vabamägi (Postimees)

Septembrikuus sai avalikuks, et paarkümmend aastat USA-s tegutsenud ja hiljuti Eestisse naasnud kitarrist Priit Jürjens (artistinimega Brad Jurjens) liitus Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE) ja kandideerib kevadel riigikokku.  «Lõpetada tuleb illegaalsete immigrantide nunnutamine nii Eestis kui kogu Euroopas.» ja «Alkoholiaktsiis tuleks langetada tagasi sinna, kus ta enne taevasse tõstmist oli.» - need on vaid mõned Jürjensi tehtud avaldused.

  • Endine suusataja Kristiina Šmigun-Vähi
Kristina Šmigun-Vähi Riigikogu valimiste kampaaniat tegemas
Kristina Šmigun-Vähi Riigikogu valimiste kampaaniat tegemas Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Mitmekordne maailmameister ja kahekordne olümpiavõitja kandideerib riigikokku Reformierakonna ridades. « Ma olen nende moodi. Ma olen seda meelt, et kui riik loob võimalused, siis oma õnne nimel peab igaüks ise tööd tegema,» selgitas Šmigun-Vähi oma otsust liituda just Reformierakonnaga.

  • Laulja Jüri-Saimon Kuusemets
"Eesti otsib superstaarisaari" teine stuudiovoor. Jüri-Saimon Kuusemets.
"Eesti otsib superstaarisaari" teine stuudiovoor. Jüri-Saimon Kuusemets. Foto: Madis Sinivee

Sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideerib tähtsale ametipostile vaid 21-aastane «Eesti otsib superstaari» saatest tuntud Jüri-Saimon. Sotside Harju- ja Raplamaa valimisnimekirja esinumber Marina Kaljuranna sõnul on kõikides kandidaatides ka midagi ühist. «Oleme küll väga erinevad, ent meid kõiki seob üks soov – muuta Eesti inimeste elu paremaks, mitte kõrvalt õpetades või kritiseerides, vaid kõige vahetumalt poliitikas osaledes.»

  • Muusik ja teatri kunstiline juht Kaarel Orumägi
Varem suitsust loobumise päevikut pidanud üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht Kaarel Orumägi leiab, et nikotiinisisaldus suitsupakil võiks siiski olla.
Varem suitsust loobumise päevikut pidanud üle-Eestilise noorte muusikaliteatri juht Kaarel Orumägi leiab, et nikotiinisisaldus suitsupakil võiks siiski olla. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Samuti «Eesti otsib superstaari» saates tuntust kogunud Orumägi kandideerib riigikokku, ka tema teeb seda Sotsiaaldemokraatide nimekirjas. 

  • Motosportlane Anastassia Kovalenko
Spordiaasta tähed 2018 gala fotosein: Anastassia Kovalenko
Spordiaasta tähed 2018 gala fotosein: Anastassia Kovalenko Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Kovalenko kuulub alates 2016. aastast Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda. Ta on 2017. aastast Tallinna Linnavolikogu liige ning kuulub volikogu korra- ja tarbijakaitsekomisjoni. «Minuvanused poliitikasse väga ei tiku, kuid ühiskonnale on oluline, et arvestataks võimalikult paljude ja erinevate gruppide arvamusega. Mina esindan juba taasiseseisvunud Eestis sündinute põlvkonda,» selgitas Kovalenko aastaid tagasi, mil ta erakonnaga liitus.

  • Muusik Tõnu Trubetsky
Tõnu Trubetsky
Tõnu Trubetsky Foto: Dmitri Kotjuh / JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

 Muusik, kirjanik ja filmilavastaja kandideerib tänavu riigikokku Roheliste ridades. 

Ta kandideeris Erakonna Eestimaa Rohelised nimekirjas ka 2007. aasta riigikogu valimistel ja sama erakonna nimekirjas 2009. aasta Euroopa parlamendi valimistel. Ta oli erakonna liige 2010. aasta alguseni.

3. augustil 2010 astus Trubetsky Eesti Keskerakonda. 2010. aastal astus Trubetsky erakonnast välja, tuues põhjenduseks liitumisele järgnenud tagakiusamise ja vaimse terrori. 

  • Näitleja Üllar Saaremäe
Teatriliidu teatripreemiate üleandmine. Üllar Saaremäe.
Teatriliidu teatripreemiate üleandmine. Üllar Saaremäe. Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics

Vabakutseline näitleja kandideerib riigikokku Isamaa ridades. «Mõistan kunstiinimesi, kes kipuvad erinevatel põhjustel sotside kampa, kui EKRE ähvardab telet tsenseerida või NO99 teatri kinni panna. Kuid on veel üks tee ja minu jaoks on see Isamaa,» selgitas ta 2018. aastal oma otsust liituda Isamaa erakonnaga.

  • Muusik Ruslan Trochynskyi
Eesti 200: Ruslan Trochynskyi
Eesti 200: Ruslan Trochynskyi Foto: Elmo Riig

Tuntud folkmuusik ja Ukraina toetusliikumise eestkõneleja Ruslan Trochynskyi kandideerib riigikogu valimistel Eesti 200 erakonna ridades. «Ma näen Eesti 200-s positiivset alternatiivi jõududele, mis pürgivad võimule inimeste hirmude õhutamise abil. Eesti elu saab ja peab edasi viima teisiti – vaadates mineviku asemel tulevikku. Ma leian, et saan Eesti 200-s koos teiste oma ala spetsialistidega kaasa aidata kaasaegse ühiskonna arengule,» selgitas Trochynskyi 2018. aasta detsembrikuus oma otsust erakonnaga liituda.

  • Vehkleja Irina Embrich
Vehkleja Irina Embrich.
Vehkleja Irina Embrich. Foto: Viktor Burkivski

Embrich on Keskerakonna liige juba 2009. aastast. «Vaatamata sellele, et riigivalitsus ühena esimestest eelarvekärbetest võttis linnadelt ja valdadelt raha ära spordi toetamiseks, on Tallinna linn ikka leidnud võimalusi rahva- ja tippspordi rahastamiseks,» selgitas Embrich 2009. aastal. «Ma tahan anda oma panuse, et see jätkuks ka pärast kohalikke valimisi,» vahendas tema sõnu Keskerakonna pressiesindaja.

  • Teletegija Arlet Palmiste
Arlet Palmiste.
Arlet Palmiste. Foto: Dmitri Kotjuh / JÄRVA TEATAJA/SCANPIX

Meelelahutus- ja teletegija Arlet Palmiste kandideerib riigikogu valimistel Vabaerakonna nimekirjas. Palmiste on kuulunud Ambla vallavolikogu kahte koosseisu, töötanud Järva-Jaani vallavalitsuses arendusnõunikuna ning on tegev paljudes mittetulundusühendustes. 2017. aastal liitus ta Suur-Järvamaa valimisliiduga.

Filmimees Kristian Taska

Kristian Taska
Kristian Taska Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Taska liitus Isamaaga 2018. aastal. Ta otsustas liituda erakonnaga Isamaa, sest peab oluliseks toetada elurõõmsat ja intelligentset isamaalisust, seisis novembrikuus avaldatud pressiteates. 

Kristian Taska selgitas oma otsust põhjendusega, et Isamaa on talle alati südamelähedane olnud. «Olen erakonnaga liitumise peale mõtelnud juba ammu ja arvan, et on viimane aeg see teoks teha. Ehk on minust natuke kasu. Naljaga pooleks võin kinnitada, et see on ka ainuke erakond, millega liitudes ma vanaemalt pahandada ei saa,» ütles Taska toona.

  • Kirjanik ja filmirežissöör Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar
Kadri Kõusaar Foto: Sander Ilvest

2017. aastal kandideeris ta Põhja-Tallinna linnaosa nimekirjas sotside ridades Tallinna volikokku, kus osutus valituks. Samuti on ka Tallinna Linnavolikogu liige.

Riigikogu valimistel kandideerib ta samuti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas.

Lisaks kandideerivad tänavustel riigikogu valimistel ka teised tuntud näod: Heidy Tamme, Heidy Purga, Madis Milling, Helen Mahmastol, Tarmo Kruusimäe, Merle Jääger, Elle Kull, Tanel Talve, Kadri Kõusaar, Tõnu Oja, Hardi Volmer, Ain Lutsepp, Tanel Tein, Fideelia-Signe Roots ja Henry Laks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles