Kaubandusketid meelitavad allahindlustega

Kaire Uusen
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine keskuses algab täna läbi aegade suurim allahindlus, kus niigi soodsaid jõuluhindu lastakse veelgi alla. Eile sisseoste teinud Triin Soosalu ja Imre Padonik märkisid, et kui veab, leiab soodusmüükidelt ka sobivaid asju.
Kristiine keskuses algab täna läbi aegade suurim allahindlus, kus niigi soodsaid jõuluhindu lastakse veelgi alla. Eile sisseoste teinud Triin Soosalu ja Imre Padonik märkisid, et kui veab, leiab soodusmüükidelt ka sobivaid asju. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Kogu jaanuari jooksul meelitavad suuremad kaubanduskeskused ostjaid Eesti mõistes harjumatute odavkampaaniatega, kus hindu lastakse alla isegi 80 protsenti.

«Allahindlused tulevad tõesti enneolematult suured,» teatas Viru keskuse juht Ants Vasar reede õhtul optimistlikult. Ehkki tegemist pole 1-dollari-kauplustega, näeb siinne ostja kaupmeeste sõnul nii suurt allahindlust esimest korda.

Kõige soodsamaid pakkumisi võib leida valmisriiete- ja jalatsikauplustes, kuid neid, kes müüvad kaupa 50-60 protsenti odavamalt, on varasemast hulga rohkem. «Vaid elektroonika osas ei usu, et hindadel oleks veel kuhugi minna,» viitas Vasar enne jõule alguse saanud allahindlustele.

Kõik langetavad hindu

Kristiine keskuse turundusjuhi Kaidi Lauri sõnul alustavad ka nemad täna ametlikult oma ajaloo suurimat allahindlust, kus mõned kauplused pakuvad kaupa kuni 80 protsenti odavamalt.

Nii võib Lauri väitel võrrelda odavmüüki juba välismaalt tuntud tasemega. Suuremat allahindlust pakuvad Kristiines teiste seas näiteks Superbox, Terranova, Cartini. Samuti spordikauplused - näiteks Hawaii Expressis on oodata mõnedel rõivastel 70-protsendist hinnalangust.

«Väga paljudes kauplustes on kaubad 50-60 protsenti odavamad,» märkis Laur. Isegi Kristiine keskuses tegutsev reisibüroo lubab peatselt superpakkumisi.

«Võib öelda, et sel aastal teevad allahindlusi ka need brändid, kes varem seda nii palju ei teinud,» tõdes Laur. Kui mõned kaubad jäävad müümata, võib veebruaris Lauri arvates hind veelgi rohkem kukkuda.

Eile perega Kristiine keskust külastanud Harri Kahl ütles, et soodusmüükide üle võib rõõmu tunda, kuid võrdlust USAga need välja ei kannata.

Nii saab Ameerikas osta tuntud kaubamärke sama hinnaga, millega meil tundmatuid.

Parajasti kauplusse NewYorker suundunud Helena Mäe, Triin Soosalu ja Imre Padonik märkisid, et kui veab, leiab soodusmüükidelt sobivaid asju, kuid tihti mitte.

«Tundub, et pigem hinnatakse Eestis alla seda kaupa, mida nagunii eriti ei osteta,» nentis Mäe. Tema sõnul võiksid näiteks spordikaubad olla odavamad. «Kuid need, kes mantlit tahavad, saavad selle soodsa hinnaga,» lisas ta.

Soomest jääme maha

Kui Viru ja Kristiine keskuses algavad odavkampaaniad ametlikult täna, siis Ülemistes käib see juba täie hooga. «Meil algas kampaania 29. detsembril,» tõdes Ülemiste keskuse juht Guido Pärnits.

Kas algav allahindlus on enneolematu, sõltub Pärnitsa sõnul sellest, kuidas asjale vaadata. «Allahindlused tulevad nii suured, kui kaupmeestel vaja on. Kuid loomulikult on need varasemast suuremad,» nentis ta.

Seda Pärnits siiski ei usu, et inimesed kaupa poolmuidu saavad. «100 protsenti allahindlust ei tule, kuigi ka sellist nippi võib kasutada,» naeris Pärnits. 80 protsendini jõutakse tema sõnul aga ka Ülemiste keskuses küll.

«Eesti ei saa kunagi nii suureks nagu Ameerika,» rõhutas Pärnits. «Neil, kes kiidavad Soomet ja kiruvad meie kaupmehi, et need on ahned, tuleb aru saada: turgude mahud on niivõrd erinevad.»

Kaidi Lauri hinnangul ei ole lähiajal enam loota nii suuri allahindlusi nagu praegune. Samas on kaupmeestele selgeks saanud: kui sinu kauplus praegu allahindlust ei tee, siis sinu poest lihtsalt ei osteta.

Soodusmüügid
• Suuremates kaubanduskeskustes korraldatakse soodusmüügid 5.-31. jaanuarini.
• Tallinna Kristiine, Viru ja Ülemiste keskus lubavad aegade suurimat allahindlust - kohati kuni 80%, paljudes keskuste kauplustes aga 50-60%.
• Suurimaid allahindlusi pakuvad rõiva- ja jalatsipoed, kuid soodusmüügiga lähevad kaasa ka varem harva allahindlusi teinud kauplused.
• Kõigis kaubanduskeskustes on jaanuaris suuremad või väiksemad allahindlused.
Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles