Video: Indoneesia kalur väidab, et ta teab jäljetult kadunud Malaysia Airlinesi reisilennuki asukohta (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaysia Airlinesi kadunud lendu MH370 kujutav seninajoonistus Kuala Lumpuris
Malaysia Airlinesi kadunud lendu MH370 kujutav seninajoonistus Kuala Lumpuris Foto: MOHD RASFAN / AFP/Scanpix

Indoneesia kaluri Rusli Khusmini väitel on tal olemas lennufirma Malaysia Airlines lennu MH370 allakukkumiskoha täpsed koordinaadid.

42-aastase Khusmini sõnul nägi tema ja ta laeva meeskond, kuidas Malaisia lennuk 8. märtsil 2014 Sumatra saare juures mere kohal lennates alla kukkus, teatab news.com.au.

Indoneeslase sõnul ei olnud kuulda peaaegu mitte mingit heli, kuid oli näha suitsujuga. Ta laeva GPS salvestas Boeing 777 allakukkumispaiga.

«See lennuk kukkus alla nagu oleks olnud tegemist katkise tuulelohega. Ei olnud valju kukkumisheli, oli vaid tulekahjust tekkinud suitsu. Lennuk kukkus alla, kõikudes vasakult paremale,» lausus kalur Kuala Lumpuris Subang Jayas aset leidnud pressikonverentsil.

Ta lisas, et õhus oli tunda ka tugevat põlemislõhna.

Khusmin sõnas ajakirjanikele, et tema andmetel on see lennuk Malaisia ja Indoneesia vahele jääva Sumatra saare lähedal meres. Mees lisas, et on valmis käsi koraanil vanduma, et ta ei valeta.  Samas ta ei selgitanud, et miks ta tuli selle jutuga alles nüüd avalikkuse ette, mitte aga kohe pärast lennuki kadumist.

Malaisia valitsusvälise organisatsiooni CASSA president Jacob George teatas meediale, et ta saadab kaluri käes olevad andmed Malaisia peaministrile Mahathir Mohamadile ja ta loodab, et MH370 kadumise uurimisega tegelenud ekseprdid vaatavad selle info läbi.

Malaysia Airlinesi lend MH 370 startis Malaisia Kuala Lumpuri rahvusvahelisest lennujaamast 8. märtsil 2014 kell 00.41 kohaliku aja järgi ja pidi maanduma Hiinas Pekingis kell 6.30 kohaliku aja järgi. 

Lehekülje flightradar24.com kuvaõtmmis, millel on näha Malaysian Airlinesi lennu MH370 teekonna algust
Lehekülje flightradar24.com kuvaõtmmis, millel on näha Malaysian Airlinesi lennu MH370 teekonna algust Foto: / AP/Scanpix

Lennujuhtimiskeskus kaotas selle lennuki pilootidega kontakti 8. märtsil 2014 Malaisia aja järgi kell 1.22 kui lennuk, mille pardal oli 227 reisijat ja 12 meeskonnaliiget, lendas Lõuna-Hiina mere kohal.

Lennujuhtide teatel muutis lennuk ootamatult kurssi, lennates Hiina asemel hoopis Malaka poolsaare suunas, ületades Malaka väina.

Satellliit sai sellelt lennukilt viimase signaali kell 8.11 India ookeani lõunaosa ajavööndi aja järgi.

Käivitati ulatuslikud otsingud, millesse oli kaasatud mitu riiki, kuid lennukit ei leitud. Lõppraporti kohaselt tingisid Malaisia lennuk kadumise mitmed asjaolud, kuid seni ei ole lõpuni selge, mis selle lennukiga juhtus.

Uurimise käigus ilmnes mitmeid kummalisi fakte, millest üks oli, et sel lennul oli mitu kahtlust äratanud isikut, kes võisid lennuki juhtimissüsteemi oma kontrolli alla saada.

India ookeani Madagaskari saare ja Aafrika idaranniku juurest leiti mitu objekti, mis arvatakse pärievat kadunud Boeing 777.

Mosambiigi rannalt leitud lennukiosad, mis arvatakse pärinevat Malaisia kadunud lennukist Boeing 777
Mosambiigi rannalt leitud lennukiosad, mis arvatakse pärinevat Malaisia kadunud lennukist Boeing 777 Foto: ADRIEN BARBIER / AFP/Scanpix

On ka neid, kelle arvates tegi lennuki kapten Zaharie Ahmad Shah enesetapu, viies märga hauda veel 238 inimest.

Detsembris 2018 väitsid Hollandi lennunduseksperdid, et lennu MH370 lennukit otsiti India ookeanis valedest kohtadest. Suure tõenäosusega võib see lennuk olla Jndoneesia pealinnast Jakartast lõunasse jääva Jõulusaare juures.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles