India politseil on kaval plaan, kuidas misjonäri laip metsiku saarerahva käest kätte saada (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Allen Chau, kes kaotas Põhja-Sentineli saarel elu
John Allen Chau, kes kaotas Põhja-Sentineli saarel elu Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Ameeriklasest misjonär John Allen Chau kaotas möödunud aasta novembris elu, minnes India Põhja-Sentineli saare elanikele jumalasõna kuulutama.

India ja USA meedia teatel on Bengali lahes asuval saarel elavad küttidest ja korilastest sentinelid India kaitse all ja saarele saab minna vaid eriloaga.

India rannavalve helikopterilt tehtud foto Põhja-Sentineli saare põliselanikust
India rannavalve helikopterilt tehtud foto Põhja-Sentineli saare põliselanikust Foto: Handout / AFP/Scanpix

Ameeriklane Chau eiras saarele mineku keeldu ja läks sinna India kalurite abil lootes, et saab kerge vaevaga põliselanikud ristiusku pöörata. Sentinelid pidasid teda sissetungijaks ja võõramaalane kaotas elu.

India politsei sai kaluritelt teada, et ameeriklane langes sentinelide kätte ja arvatavalt on surnud. Politseinikud koos rannavalvega üritas helikopterite abil Chaud otsida, kuid ei leidnud. Lisaks olid sentinelid valmis neid vibude ja nooltega ründama, kui nad oleksid rannale maandunud.

India politsei tegi kolm katset, et teha Chau asukoht kindlaks, kuid kõik need luhtusid. Ka satelliitpiltide uuringud ei näidanud, kus Chau matmispaik olla võib.

Politseinikud palusid siis abi antropoloogidelt ja teistelt, kes on Põhja-Sentineli saare hõimu eluga kursis.

Antropoloogid selgitasid korrakaitsjatele, et sentinelid peavad Chaud enda omaks, sest tegemist oli vaenlasega, kes õnnestus neil tappa.

Nad arvatavalt matsid ta esmalt maha, kuid siis võtsid laiba üles ja panid nähtavale kohale nagu hernehirmutise.

Ekspertide sõnul üritavad põliselanikud laipade abil võõraid oma saarest eemale peletada.

India politsei teatel uurivad nad sentinelide igapäevaelu rütmi, pidustuste aegu ja rituaale, et leida «aken», mis võimaldab neil minna saarele ja seal Chau surnukeha otsida.

Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid
Põhja-Sentineli saare põliselanikud sentinelid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Antropoloogide teatel on Põhja-Sentineli saare põliselanike primitiivse religiooni põhiteema surm ja kõik sellega seonduv. Seega peavad võimuesindajad lähenema sentinelidele surma rõhutaval viisil.

«Tegemist on kahe ajastu ja kahe kultuuri kokkupõrkega.Tugevam peab siinkohal arvestama nõrgemaga, kuid teatud oludes on tegelikult nõrgem hoopis tugevam. Sentinelidele saab läheneda, kui neile jagada kingitusi. Eelkõige kookospähkleid, mida nende saarel ei leidu ja mis on nende silmis kulla hinnas,» selgitasid antropoloogid.

Kookospähkel.
Kookospähkel. Foto: Caro / Scanpix

Seda viisi kasutasid 1970. – 1980. aastatel nii National Geographicu esindajad kui India antropoloogid.

India võimudel õnnestus 2006. aastal maanduda kopteriga Põhja-Sentineli saarel ja teha kindlaks kahe tapetud kaluri matmispaigad. Kalurite surnukehad kaevati välja ja kui neid hakati kopterile panema, ründasid sentinelid politseid. Ühe mehe surnukeha õnnestus kaasa võtta, teise oma jäi saarele.

Hilisemad ülelennud näitasid, et mahajäänud surnukeha oli pandud rannal puust raamile nagu herenehirmutis.

India politsei teatel oli siis tegemist kohalikega, kuid Chau on välismaalane ja selle tõttu tahavad nad ta surnukeha tagastada perele USAsse.

Sentinelid on Bengali lahes asuva Põhja-Sentineli saare põlisrahvas, kes elab kiviajas ja kellel puudub ülejäänud maailmaga kontakt.

Antropoloogide hinnangul on sentinele 50 – 500. Nad on oma saarel elanud üle 50 000 aasta.

Sentinelidel puudub mitmete tänapäeva haiguste suhtes immuunsus ja selle tõttu võivad saarele minejad nende elu ohtu seada.

Ekspertide sõnul peituvad sentinelide agressiivsuse juured Briti koloniaalajas, mil britid nende esindajaid Indiasse vägisi kaasa viisid ja nendega vägivaldsed olid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles