Pildid ja video: Indias on käimas maailma suurim religioosne festival, kus tähtsal kohal on suplus ja alasti pühamehed

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Indias algas 15. jaanuaril maailma suurim religioosne festival, millel osaleb miljoneid hinduiste, kuid ka turiste, keda huvitavad sealsed tseremooniad.

49 päeva kestev festival Kumbh Mela leiab aset India põhjaosas Uttar Pradeshi osariigis Prayagrajs, mis varem kandis nime Allahabad, teatab cnn.com.

Selle ligi kaks kuud kestva festivali põhitegevuseks on oma pattudest vabanemine. Seda saab teha mitmesuguste tseremooniatega, milles on põhikohal tuli ja vesi.  Prayagrajs ühinevad Gangese, Yamuna ja Saraswati jõgi ja seda kohta peetakse pühaks paigaks, kus on võimalik oma patud maha pesta ja saada lunastus.

Indias algas 15. jaanuaril 49 päeva kestev Kumbh Mela religioosne festival
Indias algas 15. jaanuaril 49 päeva kestev Kumbh Mela religioosne festival Foto: EPA/AFP/Scanpix

Enamik hinduiste kannab pühasse vette kastmisel saffranikollast rüüd. On ka neid, kes panevad enne vette minemist oma kehale tuhka, et see püha veega maha pesta ja puhtaks muutuda.

Legendi kohaselt muutub jõgede vesi festivali ajal amrita’ks ehk surematuse nektariks, andes selles olnutele hea tervise ja pikaealisuse.

Kõige tähtsam vette kastmise päev on 4. veebruar, mil on oodata 30 miljonit pühendunut jõgede juurde.

Indias algas 15. jaanuaril 49 päeva kestev Kumbh Mela religioosne festival. Pildil pühamehed sadhud
Indias algas 15. jaanuaril 49 päeva kestev Kumbh Mela religioosne festival. Pildil pühamehed sadhud Foto: EPA/AFP/Scanpix

Sellel festivalil mängivad tähtsat rolli ka pühamehed sadhu'd, kes jagavad pühitsust ehk darshan’it. Nad liiguvad ja kastavad end vette alasti, tavalistel hinduistidel on midagi seljas.

Pühad mehed eristuvad festivalikülalistest, sest nad on enda alasti keha valge saviga kokku määrinud.  

Uttar Pradeshi võimud lasid ehitada uue lennujaama ning parandasid infrastruktuuri ja ühistranspordiliiklust, et festivali külastajatel oleks lihtsam saabuda ja lahkuda ning kohapeal liikuda.

Vähem jõukatele on  87 riiklikku telklaagrit, üks selline laager mahutab umbes 2000 inimest.

Erafirmade toel on püsti pandud suured mugavustega telgid neile palveränduritele, kes suudavad oma majutamise eest suuri summaid maksta.

Festivalipiirkonnas, mille suurus on 23 ruutkilomeetrit, patrullivad ja hoiavad korda 10 000 politseinikku. Lisaks on seal palju turvakaameraid.

Kumbh Mela põhineb hindu mütoloogial. Univesrumi kaitsja, jumal Vishnu võitleb deemonitega, et saada oma valdusse kann, milles on amrit’it ehk surematust andvat ainet.

Legendi kohaselt sai Vishnu selle kannu kätte  ja ta lendab suure linnusarnase olendi Garuda seljas minema. Lennu ajal langeb kannust neli piiska, millest saavad neli iidset linna Prayagraj, Nasik, Haridwar ja Ujjain.

Kumbh Mela, mis tähendab hindi keeles «laata», toimub 12 aasta jooksul neli korda. Iga kolme aastat tagant aset leidva religioosse festivali linnad on Prayagraj, Nasik, Haridwar ja Ujjain. Need linnad korraldavad seda festivali kordamööda.

Indias algas 15. jaanuaril 49 päeva kestev Kumbh Mela religioosne festival
Indias algas 15. jaanuaril 49 päeva kestev Kumbh Mela religioosne festival Foto: EPA/AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles