Saksa õpilased päästeti lummemattunud Austria suusakuurordist sõjaväehelikopterite abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kesk-Euroopas, eelkõige Austrias ning Saksamaa lõuna- ja kaguosas on viimasel nädalal olnud katkematu lumesadu, mille tõttu on seal kuulutatud välja hädaolukord.

Möödunud reedel, 11. jaanuaril tõttasid Austria sõjaväelased appi Grünau im Almtalis asuvasse Kasbergi suusakuurordisse lumelõksu jäänud saksa grupile, mis koosnes 66 õpilasest ja õpetajast, teatab thelocal.de.

Tugev lumesadu tekitas lühikese aja jooksul umbes kolmemeetrised hanged, mille läbimine on võimatu.

Austria sõdurid puhastamas Alam-Austrias teed lumest
Austria sõdurid puhastamas Alam-Austrias teed lumest Foto: ALEX HALADA / AFP/Scanpix

Tuisu, laviiniohu, tugeva tuule ja kukkuvate puude tõttu tuli Kasbergi suusakuurort kuni ilma paranemiseni sulgeda.

Saksamaa lääneosast Dortmundist pärit õpilased ja õpetajad jäid sinna lumevangi. Austria sõdurid üritasid esialgu jõuda nendeni lumes teed tehes, kuid üsna kiiresti loobuti sellest, sest ilm ei pranenud.

Lõpuks langetati otsus nad transportida  ära sõjaväehelikopteritega.

Umbes 500 Austria sõdurit on lumeohupiirkondades jätkanud põhiliste teede lahtilükkamist. Ootevalmis on veel 1000 sõdurit, kes saadetakse välja kui olukord veel hullemaks muutub, sest meteoroloogide teatel lumesadu jätkub. 

Austria sõdurid kühveldamas lund Alam-Austrias
Austria sõdurid kühveldamas lund Alam-Austrias Foto: ALEX HALADA / AFP/Scanpix

Austria erinevates piirkondades on lume paksuseks mõõdetud 3 – 5 meetrit. Austria Steiermargi liidumaal Loseri piirkonnas mõõdeti lume paksuseks 5,5 meetrit, mis on kohalik lumerekord.

Austria Alpides on kuulutatud rohke lume tõttu välja laviinioht. Seni on lumes ja laviinides kaotanud elu seitse mäesuusatajat ja matkajat ning kaks matkajat on kadunud.

Austrias St. Antonis jäeti paksu lume tõttu ära 12. – 13. jaanuaril toimuma pidanud maailmakarika etapp naiste ülisuurslaalomis. 

Tihe lumesadu mõjutab elu ka Saksamaa lõuna- ja kaguosas, kus samuti sõjavägi teid lumest puhtana üritab hoida ning majakatustelt meetripaksuseid hangesid alla lükkab. 

Sõdurid kühveldamas lund Saksamaa lõunaosas Berchtesgadeni piirkonnas Buchenhoehes
Sõdurid kühveldamas lund Saksamaa lõunaosas Berchtesgadeni piirkonnas Buchenhoehes Foto: MATTHIAS BALK / AFP/Scanpix

Saksamaal on kiirteedel lume tõttu kilomeetrite pikkused autojärjekorrad, mis liiguvad edasi vastavalt sellele, kui kiiresti teed lumest puhastatakse.

Müncheni lennujaam jättis tuisu ja väga tugeva tuule tõttu ära ligi 100 lendu.

Austria ja Saksamaa vaheline raudteeliiklus on raskete ilmaolude tõttu aeglane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles