Õnnetu kuusk võeti neli meetrit lühemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Raekoja platsil käis täna pärastlõunal vilgas tegevus. Nimelt saeti imposantsel jõulukuusel maha nelja meetri jagu tüve alumist osa.

«Seda on päris kurb vaadata, kuidas õnnetut uhket puud kohitsetakse. Oleks tulnud kohe õiges mõõdus puu püsti panna,» kommenteeris toimuvat tõre meesterahvas.

Tallinna vanalinna püstitatud jõulupuu väsis esimest korda ära 25. novembri pärastlõunal. Maha kukkunud kuusk oli taas püsti järgmisel hommikul kella 10 paiku ning lõunaks saadi ka seda kaunistanud valgustid töökorda.

Kuuse ümber avas samal ajal ilma erilise pidulikkuseta uksed ka Tallinna jõuluturg.

Pühapäeval, 27. novembril süütas kuusepuul pidulikult esimese advendiküünla staarlinnapea Edgar Savisaar. Õhtuks oli puu jälle uppis ja jõuluturul müüjad paanikas.

Häirekeskus sai teate sellest, et kuusk on ümber kukkunud kell 21.14. Sündmuskohale saadeti kesklinna komando päästjad. Pealtnägijate sõnul kukkus kuusk umbes samasse kohta, kuhu eelminegi kord.

Keegi kummaski õnnetuses õnneks kannatada ei saanud.

Kuusk pannakse kõigest hoolimata uuesti püsti

Tallinn on otsustanud juba kaks korda ümber kukkunud kuuse homme hommikul taas püsti panna, seekord siis neli meetrit lühemana.

«Kõigepealt me paigaldame kuusehoidikusse ühe väikse lisaplaadi, millel on nõel nagu kodustel kuusejalgadel,» rääkis Tallinna Kesklinna valitsuse pressiesindaja Ivo Parbus Tallinna Postimehele Parbus käis ka isiklikult koos dendroloogidega täna hommikul langenud kuusepuud uurimas.

Raepressi teatel leidsid kuuske uurinud eksperdid, et selle murdumise peamine põhjus on kinnitushülsi läbimõõdule vastavaks saetud tüve vähene tugevusvaru ning puu kõrgusest ja võra tihedusest tingitud suur tuuletakistus.

Parbuse sõnul on tänavuse pealinna esipuu suurim häda selles, et see on pisut liiga suur. «Lihtsalt kui kuusk maha võeti, siis kuuse alumist otsa tuli auku panekuks natukene õhemaks teha ja selle koha pealt kuusk muutus nõrgaks,» selgitas Parbus.

Kuuske hakatakse uuesti püsti panema homme varahommikul. «Meteoroloogid on ennustanud, et teisipäeva hommikul on n-ö tuuleauk, mis algab umbes viie paiku ja siis paneme selle püsti,» sõnas pressiesindaja.

Parbuse kinnitusel pole kuuse väljanägemisel hoolimata korduvast ümberminemisest häda midagi. «Kuusk kukkus aeglaselt ja pole oluliselt kannatada saanud,» kinnitas ta ja lisas, et seetõttu pole ka oksi vaja lappida.

Homme pärast puu püsti ajamist vaadatakse üle ka selle küünlad, kuid Parbuse arvates need väga palju kannatada saanud ei ole. Pressiesindaja kinnitas, et uue kuuse järele pealinnal põhjust minna ei ole.

Kiika pilte kuusepuu kohitsemisest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles