Variety: Filmiakadeemia otsustaski üle 30 aasta uuesti Oscarite galal õhtujuhita läbi ajada

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevin Hart 88. Oscaritel 2016
Kevin Hart 88. Oscaritel 2016 Foto: Mario Anzuoni / Reuters / Scanpix

Pärast seda kui 24. veebruaril toimuva Oscarite gala juhiks valitud näitleja Kevin Hart homofoobiaskandaali tõttu ameti maha pani, on Ameerika filmiakadeemial tulnud vastu võtta keerukas otsus: kas leida uus õhtujuht või uuendada radikaalselt juba aastaid väheneva vaatajaskonnaga teleülekande formaati. Juhtiva filmiajakirja Variety allika kinnitusel on pärast pikka ja pinevat ootamist antud käik saatejuhivabale lahendusele. 

Tegu saab olema teise korraga, kui filmiakadeemia saate ilma keskse õhtujuhita eetrisse laseb – samalaadset lahendust katsetati ka 1989. aastal. Paraku ei ole toonane eksperiment ajalukku just hea näitena läinud ning traditsioonilist õhtujuhi avakõnet asendanud 11-minutilist muusikalist numbrit meenutatakse siiani kui üht piinlikumat seika Oscarite ajaloos, milles sai produtsent Allan Carri kirstunael.

Lootust, et sel korral saatejuhivaba lahendus paremini võiks õnnestuda, annab asjaolu, et saate tihe formaat jätab niikuinii kesksele kujule programmis vähem ruumi ning saadet püütakse rikastada muul moel, ennekõike nimekate külalisetteastetega. Muudatus võib olla üksjagu valulik, ent filmiakadeemia näikse olevat tõdemusel, et ajad on muutunud ning Kevin Harti juhtum on selge indikaator, et juba isegi «linna kõige kehvemaks tööks» nimetatud Oscari-gala juhtimine on sotsiaalmeedia ja huvigruppide ajastul praktiliselt talumatu ja võimatu ülesanne, kuna saatejuhi isik ja iga tema sõna analüüsitakse avalikkuse ees lihtsalt ribadeks. Kõigele lisaks ei ole Oscarite juhtimise  töötasu Hollywoodi mõistes enamat kui võileivaraha. 

Sel suvel teatas filmiakadeemia, et plaanib Oscarite gala teleülekande teha tempokamaks ning kuulutati välja ka uus auhinnakategooria aasta publikumenukile ehk nn popp-Oscar, mis aga suure negatiivse meediakära tahtel sedapuhku päevakavast maha võeti. Seda peamiselt seetõttu, et kategoorias nähti meeleheitlikku püüdu upitada Marveli «Musta pantrit» ning hirmu, et rahvas ei viitsi Oscareid vaadata, kui seal ei võistle filmid, mida nad näinud on.

Oscarite nominatsioonid avalikustatakse 22. jaanuaril, kuldmehikesed jagatakse kätte 24. veebruaril Hollywoodis Dolby teatris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles