Laboratooriumis testitud: E200 on ohtlikult kange kraam, mis võib ärritada nahka ja põletada suud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laboris töö käib.
Laboris töö käib. Foto: Sputnik/Scanpix

Poliitikud ja vaatlejad paariks päevaks sügelema ajanud tähe- ja numbrikombinatsioon E200 on tuntud tegija toiduainetööstuses, kus sellenimelisel ainel on ka ärritava pahalase kuulsus.

Juttu tuleb erakonnast Eesti 200, mis korraldas muidu tüünelt kulgevas valmiskampaanias kerge maavärina, kui pani Tallinnas üles eestlasi ja venelasi kahte leeri jagavad reklaamid. Poliitikud ja ka paljud kodanikud oli ärritunud, sest nende hinnangul on selline valimisreklaam vaenu õhutav.

Päev hiljem asendas Eesti 200 tulitavad reklaamid uutega, kus räägiti juba sellest, et eestlased ja venelased käivad ühes koolis ning peavad koos pidu.

Mitmed toiduaine- ja farmaatsiatööstusega seotud inimesed tõmbasid aga lõbusa parelleeli oma vana tuttava sorbiinhappega ehk ainega E200. Sama lühendit on meedias ja ka rahvasuus kasutatud erakonna Eesti 200 puhul.

«Eesti 200 plakatid tekitasid inimestes ärrituse ja nad olid «põletavad». Just sellised omadused on ka ka sorbiinhappel, mida kasutatakse toidulisandina ja konservandina,» kirjutas Elu24le üks keemialaboris töötav inimene, kes ei tahtnud oma nime avalikustada. 

Sorbiinhape ehk 2,4-heksadieenhape (keemiline valem C6H8O2) on orgaaniline hape, mida looduses leidub kõige rohkem pihlakamarjades. Seda hapet toodetakse tööstuslikult loodusliku aine keemilisel töötlemisel.

Puhtal kujul pole tegemist kõige sõbralikuma tegelasega. Sorbiinhape võib tekitada nahaärritusi, suus ja suu ümber põletustunnet. Võib raskendada astmat, allergilist nahalöövet ja nõgeslöövet. Seda ei soovitata tarbida inimestel, kes on aspiriinile allergilised.

Samas soovitatakse sorbiinhapet lisada koduveinile, siis ei muutu juba pudelisse villitud vein äädikaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles