Video: Tennessee kuberner andis armu naisele, kes tappis alaealisena temalt seksi osta tahtnud mehe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cyntoia Brown 23. mail 2018 Tennessee naistevanglas
Cyntoia Brown 23. mail 2018 Tennessee naistevanglas Foto: Lacy Atkins / AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Tennessee osariigi kuberner Bill Haslam otustas anda armu naisele, kes 2004. aastal alaealisena tappis temalt seksi osta tahtnud mehe.

Praegu 30-aastane Cyntoia Brown pani kuriteo toime 16-aastasena ja kohus määras talle 51 aasta pikkuse karistuse, teatab foxnews.com.

Cyntoia Brown 2013
Cyntoia Brown 2013 Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

«Brown tappis inimese,  kuid 51 aasta pikkune karistus on siiski liiga julm,» lausus Haslam.

Brown on olnud vanglas 15 aastat, mille jooksul ta sai kõrghariduse. Haslami korraldusel pääseb ta selle aasta augustis vabadusse, tegemist on kümne aasta pikkuse tingimisi karistusega.

Cyntoia Browni juhtum on saanud palju tähelepanu. Mitmed tuntud feministid, kuid ka avaliku elu tegelased nagu lauljanna Rihanna ja tõsielustaar Kim Kardashian kiitsid kuberner Haslami Browni suhtes langetatud otsuse eest.

Tennessee kuberner Bill Haslam 2018
Tennessee kuberner Bill Haslam 2018 Foto: Joe Raedle / AFP/Scanpix

Naisõiguslaste sõnul ei olnud Browni üle peetud kohus õiglane, kuna ei võetud arvesse, et noor naine oli seksuaalkuriteo ja inimkaubanduse ohver.

Kim Kardashian avaldas Twitteris käteplaksutamisest pildid, millega tänas kuberner Haslami.

USAs esimese tumedanahalise naisena kuberneriks pürginud demokraat Stacey Abrams kiitis samuti Browni vabastamist.

«Õiglus on pääsenud võidule, Cyntoia Brown on saanud armu. Nii Brown kui Tennessee inimõiguslased, kes võitlevad inimkaubanduse vastu, on saanud suure võidu. See võit kuulub naistele, kes võitlevad naiste ärakasutamise vastu. See on ka tumedanahaliste, diskrimineeritud naiste võit,» teatas Abrams.

Brown anti kohtu alla Johnny Mitchell Alleni nimelise kinnisvaraärimehe mõrva pärast. 2004. aastal oli USA sõjaväe endine snaiper Allen 42-aastane, kui üritas Nashville’is 150 dollari eest osta 16-aastaselt kodust ära jooksnud Brownilt seksi.

Cyntoia Brown 2009. aastal
Cyntoia Brown 2009. aastal Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Brown oli nõus, kuid mees muutus vägivaldseks ja naine kartis, et mees tapab ta. Naisel õnnestus relv oma kätte saada ja ta tulistas meest, tappes ta.

Pärast mehe tapmist võttis ta relva kaasa, kuid ka mehe rahakoti, kus oli 172 dollarit.

Browni advokaatide sõnul kartis tüdruk meest sedavõrd, et oli valmis tulistama. Tal võis võitle või põgene olukorras tekkida ka meeltesegadus.

Browni juhtumist valmis 2011 dokumentaalfilm «Me Facing Life: Cyntoia’s Story», samuti on seda jätkuvalt lahatud meedias ja sotsiaalmeedias.

Ilma kuberneri armuandmiseta oleks Brown pidanud olema trellide taga kuni 2055. aastani.

Cyntoia Brown 23. mail 2018 Tennessee naistevanglas
Cyntoia Brown 23. mail 2018 Tennessee naistevanglas Foto: Lacy Atkins / AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles