Beyonce aitas Louvre’il külastajate rekordi püstitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beyonce 2016 MTV muusikaauhindade galal video auhinda vastu võtmas
Beyonce 2016 MTV muusikaauhindade galal video auhinda vastu võtmas Foto: Lucas Jackson / Reuters/Scanpix

Maailma kõige populaarsemat muusemi, Pariisis asuvat Louvre’it külastas 2018. aastal 10,2 miljonit inimest, mis on selle muuseumi külastusrekord.

Muuseumi teatel aitas sellele kaasa USA lauljanna Beyonce, kes tegi oma  muusikavideo Louvre’is. Videol on näha mitmeid kuulsaid kunstiteoseid, kaasa arvatud Leonardo da Vinci maal «Mona Lisa», teatab msn.com. 

Pariisi Louvre'i muuseumis näeb Leonardo da Vinci maali «Mona Lisa»
Pariisi Louvre'i muuseumis näeb Leonardo da Vinci maali «Mona Lisa» Foto: JEAN-PIERRE MULLER / AFP/Scanpix

Louvre’i juhi Jean-Luc Martinezi sõnul kasvas 2018. aastal külastajate arv 2017. aastaga võrreldes 25 protsenti. Seda põhjustas nii asjaolu, et turistid ei pidanud Pariisi enam terrorirünnakute paigaks kui ka Beyonce video.

Pariisi Louvre'i muuseum
Pariisi Louvre'i muuseum Foto: Hervé Champollion / akg-images /Scanpix

Beyonce ja Jay Z video «Apeshit» võeti Louvre'is üles 16. ja 17. juunil 2018 öisel ajal ning video jõudis vaatajate-kuulajateni juba 18. juunil 2018.

Youtube’is on seda videot, millel on näha Louvre’i hiiglaslikust kunstikollektsioonist 17 maali ja skulptuuri, vaadatud 147 miljonil korral.

Louvre’i populaarsusele aitas kaasa ka 60 miljoni euro suurune sissepääsude ja piletisüsteemi muutmine. Louvre’i muudatusi ja renoveerimist aitas rahastada jõukas naftariik Araabia Ühendemiraadid, millega Prantsusmaa valitsus lepingu sõlmis. Lisaks avas Louvre 2017. aasta novembris Abu Dhabis oma harumuuseumi.

Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis avati 2017 Louvre'i harumuuseum
Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis avati 2017 Louvre'i harumuuseum Foto: HAMAD I MOHAMMED / REUTERS/Scanpix

Louvre oli ka 2017. aastal maailma kõige külastatum muuseum oma 8,1 miljoni külastajaga. Teisele kohale jäi Hiinas Pekingis asuv kunstimuuseum kaheksa miljoni külastajaga ja kolmas oli New Yorgi Metropolitani muuseum, mida külastas 7,3 miljonit inimest.

Milose Venuse koduks oleva Pariisi Louvre’i külastajate seas domineerivad turistid, keda on kolm neljandikku.

Välismaalastest külastajate seas on enim ameeriklasi ja hiinlasi. 2018 külastas Louvre’it 1,5 miljonit ameeriklast ja üks miljon hiinlast.

Ameeriklastest turistid Chris Baker ja Jennifer Hinson 2015. aastal Pariisi Louvre'i juures selfit tegemas
Ameeriklastest turistid Chris Baker ja Jennifer Hinson 2015. aastal Pariisi Louvre'i juures selfit tegemas Foto: Remy de la Mauviniere / AP/Scanpix

Prantsusmaa turism sai pärast mitut terrorirünnakut tagasilöögi, kuid 2018. aastal algas turismi uus tõus.

Turistid Pariisi Louvre'i muuseumi juures 2018. aasta suvel
Turistid Pariisi Louvre'i muuseumi juures 2018. aasta suvel Foto: Gerard Julien / AFP/Scanpix

Ka Louvre ei ole pääsenud terrorirünnakust. 2017. aasta veebruaris ründas matšeetega relvastatud egiptlane Louvre’i muuseumi juures patrullinud sõdureid. Sõdurid avasid tule ja vigastasid meest, kes arreteeriti.  Külastajad selles intsidendis kannatada ei saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles