- rosoljelaadne peedisalat,
- tuunikala-sibulasalat majoneesiga,
- peedi-juustu-küüslaugusalat,
- roheline salat oliivide ja paprikaga.
Poleks uskunud, et need kõige tavalisemad salatid minu India sõpruskonnas nii palju elevust ja hämmingut tekitavad! Uudis levib kulutulena. Kui astun oma köögiviljakotiga Bishti firma lattu, muigavad kõik poisid omaette. Nad on juba kuulnud, et ma hakkan tegema s a l a t i t! Aga see pole ju mingi s ö ö k. Kes see siis salatit süüa tahab! Salat on l e h m a d e l e! Nii mulle räägitakse.
Siiski kutsun kõiki laotöötajaid õhtusöögile, kõik nad naeratavad lahkelt ja lubavad mõelda. Mina asun aga Bishti köögis pererahva itsitamise saatel koorima ja hakkima.
Kui asi on sealmaal, et võib lauda katma hakata, röstin mõned täistera saiaviilud, mis mul hankida õnnestus. Lõikan saiaviilud neljaks ning katan tükid peedi-juustu-küüslaugusalatiga. Kaunistuseks läheb peale väike oliiviviil ning tillioksake. Päris kena. Pererahvas ahhetab.
«Markos, mis imelikke asju sa küll teed?»
Kui hakkan teist taldrikutäit ette valmistama, läheb peremehe kulm kortsu.
«Markos, miks sa neid nii palju teed? Äkki aitab küll?»
«Ära muretse. Kui sulle ei maitse, küll mina need õhtu jooksul ära söön. Meil on kombeks uuaastaööl rohkem süüa kui tavaliselt. Täna olen mina peakokk – okei?»
«Okei, sõber. Ise tead. Ma lihtsalt arvasin, et äkki... tead küll... no äkki need ei maitse teistele,» üritab Bisht viisakalt end välja vabandada.