Pildid ja video: 2019. aasta saabumine maailma erinevatesse paikadesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus, 2019. aasta on käes juba Vaikse ookeani Samoa, Kiribati ja teistel seal piirkonnas asuvatel saartel, samuti Uus-Meremaal.

Varsti saabub uus aasta Austraaliasse, järgmisena tähistavad 2019. aasta saabumist jaapanlased, hiinlased ja indoneeslased.

Eelilustulestik Austraalias Sydney sadama
Eelilustulestik Austraalias Sydney sadama Foto: Brendan Esposito / AP/Scanpix

Uus aasta liigub aina läänepoole, jõudes Euroopasse, Aafrikasse ning Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse.

Kõige hiljem saabub uus aasta USAsse Hawaiile, Prantsuse Polüneesiasse ja Cooki saartele. Viimased kaks paika, kuhu 2019 jõuab on Vaikse ookeanis USAle kuuluvad atollid Baker ja Howland.

Kiribati läks ajalukku sellega, et nihutas pisut kuupäevaraja piiri, saades esimeseks paigaks maailmas, kuhu saabus 2000. aasta.

Kuupäevaraja on kokkuleppelise asukohaga kujuteldav joon, mille ületamisel muutub kuupäev.

Kuupäevaraja asukohaks on valitud Vaikses ookeanis asuv 180° meridiaan, sest see paikneb nullmeridiaani suhtes täpselt teisel pool maakera ning Vaikse ookeani keskosa on hõredalt asustatud, mistõttu põhjustab kuupäevaraja seal asumine kõige vähem segadust.

Ületades kuupäevaraja idast läände, tuleb liita 24 tundi. Vastupidisel juhul, ületades kuupäevaraja läänest itta, tuleb lahutada 24 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles