Video: milline näeb välja Putini presidendilennuk ehk lendav Kreml? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin 2017. aasta detsembris presidendi leunnukis
Vladimir Putin 2017. aasta detsembris presidendi leunnukis Foto: Michael Klimentyev / Sputnik

Venemaa presidendi Vladimir Putini presidendilennuk on nelja mootoriga Iljušin IL-96-300 PU, millest kaks viimast tähte tähistavad kommandokeskust.

Presidendi linnukit kutsutakse rahvakeeles Lendavaks Kremliks, kuna seal on Putinil olemas kõik presidenditööks vajalik, teatavad iltasanomat.fi ja escape.com.au.

Vladimir Putin ja presidendilennuk 2014. aasta juulis Samaras
Vladimir Putin ja presidendilennuk 2014. aasta juulis Samaras Foto: Alexei Nikolsky / AP/Scanpix

Putini lennukit külastanute sõnul meenutab see lennuvahend USA presidentide Air Force One lennukeid.

Putini lennuk on muudetud versioon tsiviilkasutuses olevast lennukist IL-96. Presidendi lennukil on raketitõrjesüsteem, sateliidiühendus ja ka väga hästi varustatud veinihoidla.

Lennuki sisustus on luksuslik, isegi WC-poti kaas on kullatud.

Väidetavalt valis Putin lennuki sisutuse ise, kuid teda aitasid mõnevõrra sisekujundajad, et mulje jääks elegantne. Putin soovis lennukit, milles oleks viiteid vene tsaaripaleedele ja ajaloopärandile.

Venemaa presidendilennuki sisevaade
Venemaa presidendilennuki sisevaade Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Vene meedia teatel saab presidendi lennuki sisekujundust pidada uusklassitsistlikuks. Domineerivad kuldne, pruun ja valge ning mitmel pool on näha  Venemaa vappi, millel on Püha Jüri tapetud lohega ning kahepäine kotkas.

Presidendi kasutuses on magamistuba laia voodiga, duširuum ja treeningsaal.

700 000 miljonit dollarit maksva lennuki, mis valmis Voroneži lennukitehases, maksimumkiirus on 901 kilomeetrit tunnis.

Venemaa presidendi Vladimir Putini lennuk maandumas 30. novembril 2018 Argentinas Buenos Aireses, kus toimus G20 liidrite kohtumine
Venemaa presidendi Vladimir Putini lennuk maandumas 30. novembril 2018 Argentinas Buenos Aireses, kus toimus G20 liidrite kohtumine Foto: MARTIN ACOSTA / REUTERS/Scanpix

Venemaa presidendi kasutuses on neli eralennukit, mida ta julgeolekupõhjustel vaheldumisi kasutab. Alles vahetult enne väljalendu saab vastava lennuki meeskond teada, et president lendab.

Üks vähestest tavakodanikest, kellel on õnnestunud Putini lennukit oma silmaga näha, on 15-aastane haruldast immuunsüsteemi haigust põdev Arslan Kaipkulov.

15-aastane Arslan Kaipkulov Venemaa presidendi lennukis külaskäigul
15-aastane Arslan Kaipkulov Venemaa presidendi lennukis külaskäigul Foto: twitter.com

Putin sai ühel heategevussündmusel teada, et haige noormehe hobi on lennukid ja videote tegemine. Ta kutsus Kaipkulovi oma lennukiga tutvuma, andes talle ka kaamera, millega poiss sai lennukit nii väljast kui seest jäädvustada.

Siiski ei saanud ta jäädvustada lennuki neid osi, mis olid seotud riigijuhtimisega ja kus oli salajast tipptehnoloogiat.

Teismeline sai istuda kokpitis pilooditooli, kuid ka Putini tööruumis presidendi kirjutuslaua taha.

«Selles lennukis on palju salajast, kaasa arvatud tipptehnoloogiat ja see on loomulik, et mina osasid ruume ei näinud,» sõnas noormees pärast lennukis käimist.

Kaipkulov külastas Putini lennukit koos oma emaga Venera Kaipkulovaga, Putin kontakteerus nendega telefoni teel.

Ema ja poja lennukikülastus oli osa hetegevusprojektist, milles täidetakse raskelt haigete laste unistusi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles