Noores eas insuldi saanud 10-aastane Laura on läbi teinud hämmastava teekonna

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Laura sai väga noores eas insuldi.
Väike Laura sai väga noores eas insuldi. Foto: Kanal2

Täna kell 20.30 kutsub Kanal 2 traditsiooniline heategevussaade «Jõulusoojus» kõiki televaatajaid andma oma väike panus liikumispuuetega laste taastusraviks vajaliku kõnniroboti soetamiseks. Ulatame koos abikäe lastele, kes on sünnitrauma, raske haiguse või ajuinsuldi tagajärjel jäänud liikumispuudega.

Nende seas on Tartus elav 10-aastane Laura, kes välimuse poolest paistab nagu täiesti tavaline tüdruk. Aga kui teda hoolikalt vaadata, siis reedab tema vasak käsi, et tema tervisega kõik siiski nii korras pole.

Laura ema Triin selgitab, et tüdrukul oli insult, aga arstid ei tea, kas see oli enne sündi või sünnituse ajal. 

Saatejuht Roald Johannson palub ühe hetkel tüdrukul näidata, mida ta vasaku käega teha saab. Selle peale on neiu hetkeks kohmetu, justkui häbeneks oma olukorda. Siis aga tuleb Laurale appi tema ema, kes julgustab tüdrukut oma võimeid näitama. Johannson pressib siis edasi ja küsib, kas neiu saab kätt kokku pigistada või tassi hoida. Neiu aga punastab ja ei vasta midagi.

Roald siis selgitab, et Laura ei soovi end lihtsalt kaamerate ja võhivõõraste ees avalda.

Ema Triin ütles, et kui Laura oli veel beebi, siis tundus kõik korras olevat. Laps sõi ja nuttis nagu iga teine. Aga mida aeg edasi seda enam hakkas tunduma, et lapsel on miski probleem. 

«Ta hakkas kõndima aasta ja seitsme kuuselt,» tõi ema tüdruku aeglase arengu välja.

Laurat hakati uurima aasta ja kahe kuuselt. Arstid ütlesid siis, et tüdruku ajukahjustus oli päris suur olnud ning ta ei pruugi kunagi kõndima hakata. «Ta vaimselt ka päris korras ei ole,» tõi ema välja arstide öeldud prognoosi. 

Aga, nagu ka Triin kinnitas, ei ole ükski nendest asjadest täide läinud.

Kuigi kümne aastasena on Laura vasak käsi ja jalg nõrgemad kui teine pool, siis koolis läheb tal hästi. Tüdruk vajab küll ema abi, et riidesse saada, kuid liigub neiu ise. Triin tõi välja, et ta läheb igal hommikul lapsega koos kooli mitte sellepärast, et Laura ise hakkama ei saaks, vaid sellepärast, et tüdruk kardab üksi üle tee minna.

«Meil ei ole siin ühtegi foori. Oleks mõni, siis see looks teatud kindlustunde, aga meil pole. Autod ei taha siin inimesi üle lasta,» ütles ema.

Laura käib Tartu Herbert Masingu koolis, mis on kool erivajadustega lastele. Laura õppeedukus koolis on hea, käies esimeses ja teises klassis isegi direktori juures parimate õpilaste vastuvõtul.

Enne tundide algust käib Laura füsioterapeudi juures, kelle juhendamisel teeb ta läbi mitmekülgse trenni. Füsioterapeut Ebe, kes on Lauraga tegelenud kolm aastat, sõnas, et esimesel aastal ei lubanud Laura oma kätt kellelgi puudutada ja peitis selle selja taha. Nüüd on Laura aga enesekindlam ja avatum ning teeb treeneriga koostööd. 

Laura arengus on suurt rolli mänginud ka kõnnirobot, mis on tema jalale hästi mõjunud, aga kuna see asub Haapsalus, siis tüdruk seda tihti kasutada ei saa. Nii füsioterapeut kui ema Triin arvavad, et kui selline kõnnirobot oleks Tartus, siis sellest oleks kasu nii Laurale kui ka teistele samade probleemide all kannatavatele inimestele, kes elavad Lõuna-Eestis.

Triin tunnistas, et kuigi alguses oli nutmist ja meeleheidet Laura tervise pärast küll, siis nüüd on seda jäänud järjest vähemaks. Triinu ja Laurat aitavad suurepärased arstid TÜ Kliinikumis ja õpetajad koolis. Ühekoos liigutakse Laura helgema ja kergema tuleviku suunas.

«Jõulusoojus» on Kanal 2s täna kell 20.30, kohe pärast mälumängu «Kuldvillak» hooaja viimast osa.

Annetusnumbrid jäävad avatuks 1. jaanuarini.

Aita Sinagi ja helista «Jõulusoojuse» annetusnumbritel:

900 5025 - 5€

900 5100 - 10,

900 5500 - 50€

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles