Ligi 30 aasta tagune mõrv lahendati Coca-Cola purgi abil

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola purgid
Coca-Cola purgid Foto: GEORGE FREY / AFP/Scanpix

USAs Washingtoni osariigis Acmes kaotas 1989. aastal elu 18-aastane Amanda Stavik, kelle mõrvar lõpuks leiti ja juhtum jõudis kohtusse. 

Ellensburgis Central Washingtoni ülikoolis õppinud naine sõitis tänupühaks vanemate juurde, minnes pärast püha, 24. novembril 1989 seal koos saksa lambakoera Kyraga tervisejooksu tegema, teatab seattletimes.com.

Amanda Stavik
Amanda Stavik Foto: facebook.com

Stavikil oli kadudes seljas valget värvi spordijope ning jalas rohelised dressipüksid ja sinised jooksujalatsid.

Koer jõudis tunde hiljem tagasi koju, kuid Mandy hüüdnime kandnud naine mitte. Pere teatas ta kadumisest politseile, mis käivitas otsingu.

Pärast kahte otsingupäeva leiti Acme lähedasest metsast naise dressipüksid. Veel päev hiljem leiti naise kodust paari kilomeetri kaugusel asuvast Nooksacki jõest ta alasti surnukeha.

Lahkamine näitas, et ründaja vägistas ja peksis teda enne tapmist.

Amanda Stavik oli oma kodukohas tuntud ühiskonnaaktivist, kelle matusele tuli sadu inimesi. Acme politsei teatel said nad pärast naise surm tuhandeid vihjed juhtunu kohta, kuid sellest hoolimata jäi see tapmine kauaks ajaks lahendamata.

2013. aastal jäi USA Washingtoni osariigi politseile kahtlusalusena silma Kanada piiri äärses Bellinghamis asuva pagariäri autojuht Timothy Bass. Mehelt küsiti DNA proovi, kuid ta keeldus seda andmast.

Politsei uuris Staviki juhtumit edasi ja ilmnes, et Bass oli varem Stavikite naaber. 

2017 läksid politseinikud pagariärisse tagasi, kuid ei leidnud meest. Seal töötanud naine nõustus politseid aitama ja viima neile eseme, mida Bass on puudutanud.

Naine sai enda kätte Coca-Cola purgi, millest Bass oli joonud, ta pani selle kilekotti ja viis politseisse.

Coca-Cola purgid
Coca-Cola purgid Foto: GEORGE FREY / AFP/Scanpix

Coca-Cola purgi analüüs näitas, et Bass on Staviki tapja. Purgilt saadud sõrmejälgi võrreldi naise kehalt ja riietelt leitud sõrmejälgedega ja saadi kinnitus, et need on Bassi omad.

Washingtoni osarigi politsei arreteeris 50-aastase Bassi 2017. aasta detsembris. Talle esitati süüdistus inimröövis, vägistamises ja mõrvas.

USA meedia andmetel võib Bassi süüdimõistmisel saada takistuseks, et mehe sõrmejäljed ja suujälg saadi ebaseaduslikult, kuna Bass ei olnud nende võtmiseks luba andnud.

Kohus peaks tema juhtumis langetama otsuse 2019. aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles