Halb õnn või valearvestus? Ulmeseiklust «Surelikud masinad» saadab aasta süngeima kahjumi vari (2)

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Surelikud masinad»
«Surelikud masinad» Foto: IMDB

Kuigi Eesti kinodes läheb filmil üsna lepase reega, siis ei ole mujal maailmas Peter Jacksoni «Surelikud masinad» suutnud oodatud edu saavutada. Veelgi hullem: juhtivad filmiväljaanded nimetavad filmi selle aasta suurimaks läbikukkumiseks ning seda just kassatulu mõttes. 

Post-apokalüptiline nn aurupungi stiilis ulmefilm sisaldab iseenesest kõiki elemente, mis võiksid rahvale peale minna – eriti neile, kes hoolivad «Sõrmuste isanda» filmidest, kelle kätetöö kõnealune linateoski on. Ometi nii ei läinud: USA turult sai 100-miljonilise eelarvega Universali film kõige suurema löögi, kogudes vaid napid 7,5 miljonit dollarit, ning ülemaailmne kassatulugi ulatub teist nädalat kinodes jooksval filmil kokku kõigest 42 miljonini, vahendab Vanity Fair

Kokkuvõttes hinnatakse filmi võimalikku kahju Universalile 150 miljoni dollari latuses. Mis siis valesti läks? Põhjustena viidatakse ilmselgele: kuigi lugu põhineb üsna menukal raamatul, pole sel ikkagi piisavalt suurt kõlapinda ja seega ka piisavalt massiivset kinosse tormavat fänkonda. Teiseks puuduvad filmist suured staarid, kui Hugo Weaving välja arvata.

Kõigele lisaks on film üsna keeruline ning seega ka keerukas turundada, kuna loo sisu (kiskjalinnad ratastel!) ei ole just kergesti haaratav ideeraamistik (mistõttu mitmed filmistuudiod enne Universalit loost loobusid). Ka režissöör oli tundmatu: tegu oli Oscari-võitjast meisterliku visuaalispetsialisti Christian Riversi («Kääbik», «Sõrmuste isand») debüütfilmiga.

Paraku näib, et Peter Jacksoni haakimisest promovaguniks ei piisanud.

Õnneks ootab filmi veel ees Hiina turg, mis võib üht-teist veel päästa, ent paistab, et siit ootamatult uut megafrantsiisi välja kasvamas ei ole (nagu ilmselt loodeti).

Kasuks ei tule siin ka kriitikute pigem negatiivne tagasiside ning madalad reitingud. Ehkki IMDB annab filmile mõõdukalt väärikad 6,5 punkti, siis oluliselt kaalukam Rotten Tomatoes hävitab metalse linateose maine väga külma skooriga: kriitikutelt 27% ja mädaplekk (märgib kehva positisiooni portaali värske-mäda mõõdupuul) ning rahvalt kesised 59%.

Eesti publikul pole aga filmi vastu seni sugugi midagi ning seda on juba vaatamas käinud üle 11 000 inimese, lennutades linateose kinoedetabelis neljandale kohale

«Kääbiku» ja «Sõrmuste isanda» filmide looja Peter Jacksoni produtseeritud suurejooneline ulmefilm «Surelikud masinad» räägib loo müstilisest noorest naisest Hester Shaw'st, kes lööb kampa lindprii Anna Fangiga. Nendega liitub tagaotsitav Tom Natsworthy Üheskoos asutakse vastulöögile ratastel kiskjalinna vastu. 

Apollo Kinodes alates 7. detsembrist 2018. 

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.

 Mortal Engines
(2018) on IMDb

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles