SUUR EDETABEL: kelle saadaksid Eurovisioonile Eestit esindama elukutselised välismaa eurofännid? (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elu24 kollaaž: Eesti Laul 2019 osalejad Inger Fridolin, Sandra Nurmsalu, Uku Suviste, Birgit Sarrap, Grete Paia, Stefan Airapetjan, Emily J ehk Emili Jürgens, Stig Rästa.
Elu24 kollaaž: Eesti Laul 2019 osalejad Inger Fridolin, Sandra Nurmsalu, Uku Suviste, Birgit Sarrap, Grete Paia, Stefan Airapetjan, Emily J ehk Emili Jürgens, Stig Rästa. Foto: Jelena Rudi/Elmo Riig/Joakim Klementi/Dmitri Kotjuh/Marko Saarm/Madis Sinivee/Konstantin Sednev/Scanpix

Paljude jaoks on Eurovisioni lauluvõistlus terve aasta tippsündmus ning sellised fännid hoiavad agaralt silma peal ka Eesti Laulu konkursil. Elu24 uuris välja, mida arvavad seekordsetest võistluslauludest elukutselised välismaa eurovisioonifännid ning pani 24 poolfinalisti paremusjärjestusse.

1. Victor Crone - «Storm»
Muusika Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone; sõnad Stig Rästa, Victor Crone, Fred Krieger

Stig sai sellega jälle hakkama! Kui Eesti Laulu võitja valimine antaks välismaa eurofännide kätte, poleks tänavu Victor Cronele konkurenti. «Stormi» võlust on haaratud nii Kanada, Hollandi, Suurbritannia, Belgia, Poola, Hispaania, Rootsi, Saksamaa, Norra, Makedoonia, Prantsusmaa kui ka Mehhiko fännid.

««Storm» on võistluse ainuke kõlbulik lugu, ülejäänud on liiga tavalised või eksperimentaalsed,» kirjutas eurovisioonifänn Hollandist. Siiski pole fännid veel veendunud, kas loos on olemas see X-faktor, mida Eurovisioonil läbi löömiseks tarvis on. Mõnele kuulajale meenutab «Storm» varalahkunud Avicii loomingut.

2. Stefan - «Without You»
Muusika Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann; sõnad Stefan Airapetjan

Edu ennustavad välismaalased ka Stefanile, kes astus tänavu Eesti Laulul üles Vajé koosseisus ning jäi looga «Laura (Walk with Me)» kolmandaks. Üht britti kummitas laul terve nädalavahetuse ning Brasiiliast kommenteeriti, et «Without You» on parem kui kõik Läti eurolaulud kokku. Arvatakse, et laul läheb žüriile hästi peale ning välja on toodud ka võrdlus tänavu Austriat esindanud Cesár Sampsoni eurolooga «Nobody But You».

Toetust on saanud Stefan Hispaania, Türgi, Poola, Šveitsi, Hollandi, Saksamaa ja Suurbritannia fännidelt. Kuigi kuulajad on üksmeelel, et laulul on meeldejääv meloodia ja palju potentsiaali, võib võimsusest vajaka jääda. Kiidetakse aga loo kvaliteetset produktsiooni.

3. Sandra Nurmsalu - «Soovide puu»
Muusika Priit Pajusaar, Sandra Nurmsalu; sõnad Aapo Ilves

Eurofännidele on Sandra tuttav juba 2009. aastast, mil ta koos Urban Symphonyga Moskvas peetud lauluvõistlusel Eestit esindas. Lauluga «Rändajad» saavutati finaalis lausa 6. koht. Kirglikumate eurovisioonifännide südameist pole see pala kuhugi kadunud ning ka seekord oodatakse Sandra laulu suure ootusärevusega.

«See laul ravis mu depressioonist! See on imeilus pala, mis loob maagilise ja ingelliku tunde,» oli üks Suurbritannia fänn «Soovide puust» erilises vaimustuses. Laulu on võrreldud 1995. aastal Norrale eurovisioonivõidu toonud palaga «Nocturne» ja Iirimaad 1996. aastal esindanud eurolaulikuga Eimear Quinniga – juurde on vaid lisatud «Eesti häälikute jumalik kõla». Mõne arvates on laul lausa nii ilus, et toob pisara silma ning paistab kaasaegsete raadiosõbralike lugude seas kohe esile.

Kõiki Sandra uus võistluslaul aga ei veena. «Sandra Nurmsalu laul pole päris see... olen pettunud ja üllatunud,» kirjutas fänn Makedooniast ning sarnasel arvamusel olid ka Hollandi ja Belgia kuulajad. «Sandra laul tõestab taaskord, et enne tuleb laul ära kuulata ja mitte artisti nime kuuldes haipima hakata,» arvati.

4. Inger - «Coming Home»
Muusika Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann; sõnad Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann

Ka Ingeri loo osas on fännidel kahetised tunded, ent selgelt prevaleerib toetus. Eriti meeldib «Coming Home» hispaanlastele, kes väidavad, et see on kindlalt seekordse Eesti Laulu parim pala. «Minu jaoks on võitja Inger, kuna sellised nunnud laulud on mu nõrkus,» avaldas üks fänn.

Samuti veavad mõned eurovisioonifännid juba kihla, et just Inger on see, kes kevadel Eestit Iisraelis esindab. Üks makedoonlane on lausa hämmastuses: «Kuidas «Coming Home» nii vähe tähelepanu saab? Ma olen sõnatu. Meil on selge võitja ja teil jääb see kahe silma vahele.»

Kõigile Ingeri armas pala aga südamesse ei lähe. «Võrreldes kahe eelmise samanimelise lauluga, mis Eurovisionil osalenud on, on Ingeri lugu hulga kehvem,» kirjutas üks inglane ning fänn Brasiiliast heitis ette sarnasust tuntud lembelauliku Ed Sheeraniga. Siiski nõustusid ka kriitikud, et «Coming Home» on parem kui kõik Läti laulud kokku.

5. Uku Suviste - «Pretty Little Liar»
Muusika Uku Suviste, Oliver Mazurtshak; sõnad Uku Suviste, Oliver Mazurtshak

Kuigi kommentaarid Uku laulu kohta pole just kõige positiivsemad, on tema loo oma edetabelites välja toonud nii Poola, Rootsi, Suurbritannia, Saksamaa, Mehhiko kui ka Itaalia fännid. Eelkõige kiidetakse Uku häält ja jõulist refrääni, mis sobiks mõne arvates lausa glam metal loo jaoks.

Teiste jaoks jääb Uku laul aga keskpäraseks ja igavaks, ehkki nõustutakse, et see on hulga etem kui mehe kaks eelmist püüdlust Eurovisionile pääseda.

Kuna loo videot veel Youtube'is pole, vaata üle, kuidas Uku Vene laulusaates «The Voice» ilma teeb:

6. xtra basic & Emily J - «Hold Me Close»
Muusika Andrei Zevakin, Igor Volhonski; sõnad Andrei Zevakin, Igor Volhonski

Aasta juutuuberi Andrei Zevakini abiga valminud «Hold Me Close» on ilmselt seekordsel võistlusel noorte lemmik. Ainus, mille kallal eurovisioonifännid norinud on, on loo iseäralik drop, mis pole päris see, mida oodatakse. Mida rohkem kuulata, seda paremaks läheb, arvab fänn Ühendkuningriigist.

Kiidetakse laulu potentsiaali raadiohitina ja peoloona, ent kaheldakse, kas lavaline etteaste õnnestub sama hästi kui laulu stuudiolindistus. Kui õnnestub, pole välismaalaste arvates välistatud ka edetabeli esiotsa jõudmine.

7. Grete Paia - «Kui isegi kaotan»
Muusika Grete Paia, Mihkel Mattisen, Timo Vendt; sõnad Grete Paia, Mihkel Mattisen, Kerli Puusepp

Kuigi Grete pole eurovisioonilavale veel pääsenud, on ta lauluvõistluse andunud fännidele tuttav 2013. aastast, mil ta Eesti Laulu finaalis napilt Birgiti võiduloole «Et uus saaks alguse» alla jäi. Seetõttu on Grete lugu ka välismaalastelt suuremat tähelepanu pälvinud ning internetis on lausa teada antud, et Eesti Laul 2019 jääb ära, kuna «Kui isegi kaotan» on nagunii kindel võidulugu.

Brasiiliast ja Prantsusmaalt on avaldatud kartust, et lugu pole piisavalt meeldejääv, ning ühe Hispaania fänni arvates ei vastanud Grete lugu ootustele, kuid enamik tagasisidest on lausa ülipositiivne. «Grete Paia peab võitma, keegi teine ei vääri seda,» teatab üks austraallane resoluutselt ning lauljatar on võitnud ka brittide südamed.

8. Around The Sun - «Follow Me Back»
Muusika Daniel Rukovitškin; sõnad Georg Eessaar

Eestlaste seas küllalt tundmatu kooslus on lühikese ajaga võlunud Suurbritannia, Mehhiko, Hispaania ja Prantsusmaa fänne. Brasiiliast kiidetakse laulu kui üht väga modernset ja raadiosõbralikku pala.

Kõige suuremas vaimustuses on fänn Suurbritanniast, kes kirjutas laulu kohta nii: «Jah... JAH... JAH!!! JJJAAAAAHHH!!!! Algab ägeda kitarriakordiga ja transformeerub ootamatult 80ndate stiilis new wave'i või sündipopi hitiks, mille saatel läheksin ma tantsupõrandal hulluks.»

9. Johanna Eendra - «Miks sa teed nii?»
Muusika Johanna Eendra; sõnad Johanna Eendra, Joosep Eendra

Samasuguse üllatusena fännatakse ka eestlastele senitundmatu Johanna Eendra võistluslaulu. Kuigi probleemidena on välja toodud, et lugu ei arene kuhugi ega jää meelde, kiidetakse üksmeelselt lauljatari häält ja eesti keele põimimist kaasaegse saundiga.

Lauluvõistluse parimaks on Johanna lugu nimetatud nii Hispaaniast kui Walesist, samuti on seda kiitnud Rootsi ja Prantsusmaa fännid.

10. Kaia Tamm - «Wo sind die Katzen?»
Muusika Kaia Tamm; sõnad Kaia Tamm

Kuigi fännide lemmikuks Kaia laulu nimetada ei saa, on «Wo sind die Katzen?» seekordsete võistluslugude seast kindla peale kõige rohkem tähelepanu pälvinud. Mõni vihkab, mõni armastab, ent selge on see, et Kaia lugu jääb meelde ja ajab naerma. «Vähemalt pole see Winny Puhh!» kirjutab fänn Kanadast.

Kuigi eestlastele ilmselt Kaia saksakeelne võistluslugu peale ei lähe, spekuleerivad välismaa fännid, et kui me selle Eurovisionile saadaks, toimuks 2020. aasta lauluvõistlus just Tallinnas. Samuti kiidetakse andekaid laulusõnu ning neid pakutakse lausa Eurovisioni uueks slogan'iks.

11. Kerli Kivilaan - «Cold Love»
Muusika Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper; sõnad Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper

Kuigi laulu kaasautor Andres «NOËP» Kõpper naudib oma muusikaga rahvusvahelist kuulsust, pole «Cold Love» seni välismaalaste seas erilist reaktsiooni tekitanud. Laulu küll kiidetakse, kuid võidusoosikuks ei pakuta.

Laulu on nimetatud edsheeranilikuks ning fänn Saksamaalt on välja toonud sarnasuse Leedu lauljatari Germantė Kinderytė eurolooga «Turn it Up», nimetades Kerli võistluslaulu lausa plagiaadiks. Pisut on Kerli fännide seas ka segadust külvanud: nimelt ei mahu kõigile pähe, et Eestis on rohkem kui üks Kerli, ning Kivilaan ja Kõiv polegi sama inimene.

12. Lacy Jay - «Halleluja»
Muusika Ago Teppand, Lacy Nicole Jones, Hugo Martin Maasikas; sõnad Ago Teppand, Lacy Nicole Jones

Jällegi eestlastele tundmatu artisti lugu on sattunud Hispaania, Prantsusmaa, Kanada ja Itaalia eurovisioonifännide edetabelite esikohtadele. Kuigi Brasiiliast on Lacy lugu nimetatud igavaks, arvab briti fänn, et pole midagi paremat kui Balti riikide kantrimuusika. Üksmeelselt kiidetakse lauljatari häält ja refrääni.

Videot Lacy Jay veel Youtube'i pannud pole, küll aga võid vaadata, mida arvab võistluslugudest juutuuber Sidni Tomson:

13. Jennifer Cohen - «Little Baby El»
Muusika Chris Hierro, Jennifer Marisse Cohen, Luisa Lõhmus; sõnad Jennifer Marisse Cohen, Luisa Lõhmus

Tänavu TV3 superstaarisaates osalenud ja Mihkel Raua poolehoiu pälvinud Jenniferi võistluslugu mahtus Suurbritannia, Norra ja Hispaania fännide edetabelitesse. Esimest korda ollakse üksmeelel aga loo suurima puuduse osas: fännidele jäävad ette kehvad, «piinlikuvõitu» laulusõnad. Muusikalisel poolel viga aga pole.

14. The Swingers - «High Heels In The Neighbourhood»
Muusika Tanja Mihhailova, Timo Vendt, Mihkel Mattisen; sõnad Tanja Mihhailova, Mihkel Mattisen

Bänd, milles figureerivad 2013. ja 2014. aasta Eesti Laulu võitjad Birgit ja Tanja - mis saaks küll valesti minna? Just sellise küsimuse on esitanud välismaa eurovisioonifännid ning vastus pole veel täiesti selge. Hea esitusega on lool fännide arvates võidulootust, ent eriliselt silmapaistvaks The Swingersi võistluslaulu ei peeta.

Fänn Itaaliast nõuab, et just see laul saadetaks Eurovisionile, Austraaliast peetakse eurolaulikute koostööd aga pettumuseks. Briti fänni arvates on loo kirjutamisel inspiratsiooni saadud Tšehhi tänavusest euroloost «Lie to Me».

Eesti Laulu võistluslugu veel Youtube'i üles laetud pole, selle eest andis bänd hiljuti välja aga uusversiooni jõuluhitist «Aisakell»:

15. Öed - «Öhuloss»
Muusika Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Bert Prikenfeld, Egert Milder; sõnad Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Bert Prikenfeld, Egert Milder

Saare naiste võistluslaulu on kiitnud Kanada, Suurbritannia ja USA fännid ning ainuke laitus, mis seni kõlanud on, on see, et lugu läheb pikapeale tüütuks. Fänn Hispaaniast vaidleb sellele aga vastu ning väidab, et iga kuulamisega hakkab «Öhuloss» hoopis aina rohkem meeldima.

Lugu on nimetatud unikaalseks, modernseks, pisut hullumeelseks, ent Eurovisionile see fännide arvates ei sobi. Fänn Ameerikast on toonud aga välja, et «Öhuloss» on lauluvõistluse austajate seas siiani väärimatult tähelepanuta jäänud.

16. Kadiah - «Believe»
Muusika Kadi Poll; sõnad Kadi Poll

Kuigi Kadi laul eriti paljude eurovisioonifännide edetabelitesse ei mahtunud, kiidetakse lauljatari häält. Võistluslugu nimetatakse kenaks ja armsaks. Fännid on ära märkinud, et loo pealkiri on küllalt riskantne, kuna samanimeline Dima Bilani laul on korra juba lauluvõistluse võitnud.

17. Sissi - «Strong»
Muusika Karl-Ander Reismann, Sissi Nylia Benita; sõnad Sissi Nylia Benita

Tänavu superstaarisaates Uudo Sepale napilt alla jäänud Sissit võrreldakse internetis Dua Lipaga. Loo on esiviisikusse asetanud fännid Rootsist, Hollandist ja Norrast, ent suuremat huvi see siiani tekitanud pole. Küllap pole eurovisioonifännid veel jälile saanud, et Sissi on Eestile võidu toonud Dave Bentoni tütar.

18. Lumevärv ft. INGA - «Milline päev»
Muusika Margus Piik, Kermo Hert; sõnad Jana Hallas

«Milline päev» on saanud kiita Hispaania, Prantsusmaa ja Suurbritannia fännidelt. Briti kuulaja on ära märkinud, et tänavu on eestikeelsed võistluslaulud palju kõrgemal tasemel kui kolmel viimasel aastal.

19. Sofia Rubina-Hunter - «Deep Water»
Muusika Sofia Rubina-Hunter, Janika Tenn; sõnad Oljana Kallson

Kui Adele teeks klubimussi, kõlaks see eurovisioonifännide arvates nagu «Deep Water». Sofia Rubina 90ndate stiilis diskolugu paneb fännid tantsima ning üks britt on lausa välja toonud, et kui Eesti Laul 2019 olekski lihtsalt kahetunnine üritus, kus Rubina laulab ja ta peakatted aina suurenevad, poleks kellelgi midagi selle vastu.

«Deep Water» veel Youtube'i jõudnud pole, ent kuulata saab Sofia Rubina 2014. aasta Eesti Laulu võistluslugu:

20. Synne Valtri - «I'll Do It My Way»
Muusika Sünne Valtri; sõnad Sünne Valtri

Kui nii mõnigi teine lugu on lauluvõistluse fännid lihtsalt täiesti külmaks jätnud, on Sünne tekitanud vastakaid emotsioone. «See lugu võidab, kuna ma vihkan seda,» põrutab fänn Mehhikost. Mõnele meeldib laulu vanamoodsus ja retrohõng, teised paluvad Sünnele meelde tuletada, et aasta pole enam 2001.

21. Ranele - «Supernova»
Muusika Marek Rosenberg, Lauri Lembinen, Marco Margna; sõnad Anne Loho

Ainsad positiivsed kommentaarid on Ranele saanud Rootsist ja Brasiiliast. Laulu refrääni on nimetatud kaasakiskuvaks. Teised on välja toonud aga iroonilise fakti, et loo pealkiri «Supernova» kattub lätlaste eurolaulukonkursi nimega, ning tollel võistlusel fännide arvates ühtki head lugu polnud. «Võib-olla esitati see lugu lätlaste konkursile ka, aga jälgede peitmiseks tõlgiti nüüd sõnad eesti keelde?» spekuleerib mõni.

22. Marko Kaar - «Smile»
Muusika Marko Kaar, Egert Kanep; sõnad Marko Kaar

Kuigi Marko võistluslugu on saanud hulga positiivseid kommentaare, pole fännid seda isiklike edetabelite esikohtadele paigutanud. Nii laulu kui esitajat on nimetatud armsaks ja lemmikosaks peetakse «oooo-uuuu» vokaale. Elukutselised eurofännid võrdlevad Markot rootslase Benjamin Ingrosso ja tšehhi Mikolas Josefiga.

Üksmeelselt kiidetakse laulu positiivsust - see on tõeline heatujulugu. Refrään pole aga nõnda kaasahaarav, kui olla võiks.

23. Iseloomad - «Kaks miinust»
Muusika Vilho Meier; sõnad Siim Randveer

Konkursi ainukest rokklugu loomulikult võidusoosikuks ei pakuta, ent kellelegi see laul ka ette ei jää. Refrääni võrreldakse Red Hot Chili Peppersi looga «Universally Speaking». Ühe mehhiklase arust kõlab terve laul täpselt samamoodi ja prantslase arvates ei kõlba produktsioon kuskile. Fänn Hispaaniast tõdeb aga, et ta ei vihka seda laulu.

24. Cätlin Mägi & Jaan Pehk - «Parmumäng»
Muusika Cätlin Mägi; sõnad Jaan Pehk

Arusaadaval kombel asetasid välismaa eurovisioonifännid viimasele kohale eestikeelse parmupilliloo «Parmumäng». Ühe sakslase arust pole Cätlin Mägi ja Jaan Pehk muud kui kehvad Meisterjaani jäljendajad ning ühe vihase briti meelest on lugu nii kehv, et isegi «Leto svet» paistab selle kõrval hea.

Fänn Brasiiliast nõnda pessimistlik aga pole. «See ongi see suvaline ja pöörane nonsenss, mistõttu Eesti Laul tuntud ja armastatud on,» arvas ta. Laulu eripära jäi silma ka mehhiklasest eurovisioonifännile. Siiski arvatakse, et Jaani varasemad ponnistused lauluvõistlusel on hulga etemad olnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles