«Soosik» faktiluubi all: Kas kuninganna Anne'i õukonnas valitses tõesti lesbiline armukolmnurk?

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olivia Coleman kuninganna Anne'ina filmis «Soosik»
Olivia Coleman kuninganna Anne'ina filmis «Soosik» Foto: IMDB

Viiele Kuldgloobusele nomineeritud ajalooline fantaasiafilm «Soosik» pole kindlasti linateos, mida maksab vaatama minna tähenärijal, kes ekraanil vaid dokumenteeritud fakte elustumas näha soovib. Yorgos Lanthimose kiiksuga filmis jagub küll kamaluga tõtt, ent seda väga avaras mõttes. 

Kuninganna Anne'i aegset inglise õukonda kujutav film pakub vaatamiselamust, mis oma naturaalsuses (filmis on kõigele lisaks kasutatud igal võimalikult juhul vaid päevavalgust, mis muudab pildi eriti loomulikuks) võimaldab toonasele tõelisele olustikule ehk lähemalegi jõuda kui rõhutatult faktitruu lähenemine seda suudaks. Režissöör olevat kuuldavasti keelanud näitlejail oma tegelaste kohta ka taustatöö tegemise, et need ei võtaks võtteplatsile kaasa eelarusaamu oma tegelastest ning anduksid täielikult lavastaja fantaasiale.

Ometi on filmis paar nüanssi, millele lugu tugineb, mille faktitruudus kõigil filmi näinutel kindlasti põletavalt esile kerkib: kas kuninganna oli tõesti selline jonnakas ja ebakindel lesbiline naine ning palees sai võimu läbi tema voodi? Kuidas on aga lood teiste faktidega, mis filmis esitatud, alustades karakteritest ning lõpetades suhetega? BBC uuris asja
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles