«Perepea» looja Seth MacFarlane seletab: miks küll keegi Oscari-galat juhtida ei taha?

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seth MacFarlane õhtujuhina Oscaritel
Seth MacFarlane õhtujuhina Oscaritel Foto: Krista Kennell / AFP / Scanpix

«Perepea» looja Seth MacFarlane selgitas oma kogemuse põhjal, miks on Oscarite galale õhtujuhti raske leida.

Mõne päeva eest teatas näitleja Kevin Hart, et loobub 2019. aasta veebruaris toimuvate Oscarite gala juhtimisest, kuna sattus oma minevikuvarjude tõttu avalikkuse põlu alla. Homofoobsete väljaütlemiste tõttu sai Hart Oscari-gala juhi au meedias kanda vaid lühikest paar päeva. Tagajärjena kaaluvat Ameerika Filmiakadeemia kuulduste kohaselt Oscari-gala sootuks traditsioonilise kandva õhtujuhita jätta, ent siiani pole veel lõplikku otsust tehtud. 

«See on tööots, mis on väga intensiivse rambivalguse all. Kui millelgi on nii tugev fookus, siis kaasneb sellega palju erinevaid arvamusi. Ma ei suuda isegi meenutada, millal keegi Oscaritest pärast galat midagi hiilgavalt kiitvat oleks kirjutanud,» tõdeb MacFarlane Entertainment Weekly'le, kelle meelest on Oscarite juhtimine tänamatu töö, mille eest kunagi ühemõtteliselt kiita ei saa, kuigi töö on väga keerukas.

MacFarlane, kes juhtis Oscareid aastal 2013, leiab, et kuigi galat on tõesti lõbus teha, siis on üha keerulisem tulla vastu kõikidele vaatajatele ning see omakorda seab küsimuse alla, kas oma juurtega jätkuvalt klassikalises 1950ndate varietee-teleajastus kinni olevad auhinnagalad enam suudavadki üldse rahvast endisel moel paeluda. «Tegu on tolmuse formaadiga, seega ma ei imesta, et sellele keeruline sobivat juhti on leida,» märkis ta ning nentis, et tänapäevase kiire ja hoopis teistsuguse meediapildiga harjunud publiku jaoks on traditsioonilise auhinnagala värskeks ja huvitavaks mängimine äärmiselt keeruline ülesanne, mis ka tipp-proffide konti murrab.

Nii näiteks teatas pärast 2017. aastal aset leidnud aasta parima filmi fopaad (välja kuulutati olulisima kategooria vale film) Oscarite toonane õhtujuht Jimmy Kimmel, kes on kindlalt üks kuulsamaid ja parimaid lombitaguseid saatejuhte, et ei kavatse enam kunagi seda tööd enda kanda võtta. Kimmel siiski murdis oma sõna ning vedas galat veel ühe korra. 

Ilmnenud on ka asjaolu, mis raskendab omakorda veelgi õhtujuhi leidmist ning selleks on teema, millest pole kombeks väga rääkida – raha. Kimmel, kes teenib oma õhtusaate eest oma 15 miljonit dollarit aastas, teenis Oscari-gala eest «üksnes» 15 000 dollarit. See tähendab, et õhtujuhi roll on pigem auasi kui võimalus rohkelt teenida. Kusjuures, juba Oscarite punane vaip maksab 25 000 dollarit, iga produtsent saab 100 000 dollarit ning üks kujuke isegi maksab 900 dollarit, seega pole õhtujuhi tasu gala üldises eelarves kaugeltki mitte prioriteetne kulurida.

Sotsiaalmeediaajastu tulekuga on Oscaritel iga viimne kui sõna ja nali ülimalt suure tähelepanu, mis seab saatejuhid ja stsenaristid suure pinge ja luubi alla. Et tegu on ka otsesaatega, siis saadab Oscarite galat kuuldavasti alati n-ö needus, kus iga kord midagi ikka valesti läheb. Iseäranis suure pinge seab kõikidele asjaosalistele fakt, et Oscarite ülekannete reitingud on viimastel aastatel kõigi aegade madalaimad. Seetõttu on filmiakadeemial tänavu kavas gala põhjalikult ümber teha, ennekõike just ülekannet silmas pidades.

Uudiseid peaks oodata olema juba õige pea – Oscarid jagatakse 91. korda kätte 24. veebruaril 2019 Hollywoodis Dolby teatris. 
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles