Kes oli Tallinnas elanud ja surnud briti pungilegend Pete Shelley?

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suri punkbändi Buzzcocks ninamees Pete Shelley.
Suri punkbändi Buzzcocks ninamees Pete Shelley. Foto: Zuma Press/Scanpix

Eile teatas legendaarne Briti punkbänd Buzzcocks, et suri ansambli laulja ja kitarrist Pete Shelley. Oma viimased eluaastad veetis 70ndatel suurt rahvusvahelist kuulsust nautinud mees Eestis.

1976. aastal tegevust alustanud punkbänd Buzzcocks teatas neljapäeval, et lahkunud on nende ninamees Pete Shelley, kes elas juba aastaid Tallinnas. Mees oli 63-aastane ning surma põhjuseks peetakse infarkti. Shelley oli tänaseni tegutseva neljaliikmelise bändi ainuke originaalliige.

Kümnendi alguses Eestisse kolinud Shelley oli abielus eestlanna Gretaga. Naine kasvas üles Kanadas. Tallinnasse tuli pungilegend rahu ja vaikust otsima. «Ma abiellusin paar aastat tagasi ja Londonis oli meil vaid väike kitsas korter. Tulime Tallinnasse naise sugulastele külla ja see imeilus paik võlus mind,» selgitas Shelley mõne aasta eest Stuffile, kuidas ta Eestisse sattus.

«See on maailmapärandi nimekirjas ning kena ja vaikne koht,» tutvustas pungilegend Eestit välismaa ajakirjanikele. «Londonis huilgasid kell kolm öösel sireenid, Tallinnas on palju rahulikum. Ma pole maailmast välja lõigatud, lend Inglismaale kestab vaid kolm tundi,» rääkis Shelley.

Pete Shelley (paremal) ja bändikaaslane Steve Diggle jagasid lavalaudu 42 aastat.
Pete Shelley (paremal) ja bändikaaslane Steve Diggle jagasid lavalaudu 42 aastat. Foto: PA images/Scanpix

Shelley sõnul sobib vaikus ja rahu talle kui loomeinimesele hästi. «Mõnes mõttes on mul nüüd rohkem võimalust mõelda ja muusikat kirjutada. Alati võib palju kära teha, aga mulle meeldib vaikselt olla,» ütles menukas muusik.

Eestit kutsus muusik hellitavalt e-stoniaks, kuna meil on e-riik ja Shelley sõnul tehakse siin kõike interneti kaudu. Viis aastat tagasi rääkis mees, et saab veidi ka meie keelest aru. «Ma vaatan «Simpsoneid» eestikeelsete subtiitritega ja siis saan pihta, mis mida tähendab,» vahendas Postimees toona Shelley sõnu.

2013. aastal rääkis mees, et on hakanud harjuma ka eesti toiduga. «Ma ei ole saunas käinud, aga olen proovinud kohalikku kala. Ma olen söönud hommikusöögiks kilu rukkileivaga,» jutustas Shelley.

Viis kümnendit lavalaudu kulutanud Shelley Eestis esineda ei jõudnud, küll aga tuuritas bänd veel tänavu Suurbritannias ja Ameerikas. Oma viimase kontserdi andis Shelley vähem kui nelja kuu eest, kui 25. augustil astuti üles Põhja-Iirimaal Belfastis.

Vaata, kuidas bänd esitas oma tuntuimat lugu:

Inglismaal Boltonis alguse saanud bänd avaldas suurt mõju Manchesteri pungiliikumisele ning ansamblit on eeskujuks nimetanud paljud teised muusikakollektiivid. Buzzcocksi peetakse muusikamaastikul sama oluliseks kui Sex Pistolsit ning Shelleyt nimetati üheks Suurbritannia mõjukamaks ja viljakamaks laulukirjutajaks. Mees esines edukalt ka sooloartistina.

Punkbänd tegi ajalugu, kui andis debüütplaadi «Spiral Scatch» välja iseseisvalt, mitte suure plaadifirma käe läbi. See 1976. aastal täiesti ennekuulmatu otsus andis julgust paljudele indie-muusikat viljelevatele artistidele, kes annavad plaate siiani iseseisvalt välja.

Oma tegevuse jooksul andis Buzzcocks välja üheksa stuudioalbumit, neist viimane ilmus 2014. aastal. Buzzcocksi tuntuim hitt on «Ever Fallen in Love (With Someone You Shouldn't've)». Mis ansamblist edasi saab, pole veel teada.

Vaata muusikavideot «Homosapiens», mis aitas Shelley ka sooloartistina kaardile panna:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles