Austraalias võib temperatuur tõusta ligi 50 kraadini

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Temperatuuritabloo näitab õhutemperatuuriks 50 kraadi. Pilt on illustreeriv
Temperatuuritabloo näitab õhutemperatuuriks 50 kraadi. Pilt on illustreeriv Foto: Alejandro Martinez Velez / Sputnik/Scanpix

Austraalia meteoroloogide teatel on sellel nädalalõpul riigi lääne- ja loodeosas oodata kuumalainet, milles temperatuur võib tõusta ligi 50 soojakraadini.

Ilmaekspertide arvates on oodata on uut detsembrikuist kuumarekordit, eelkõige Loode-Austraalias asuvas Fitzroy Crossingis ja selle ümbruses, edastab abc.net.au.

«Kui temperatuur kerikib 47 – 48 kraadini, siis see on Lääne-Austraalia uus detsembrikuine soojarekord. Võimalik, et mõnes paigas isegi 50 kraadini,» teatasid meteoroloogid.

Kuumalaine liigub edasi Austraalia lõuna- ja kagusuunas, kus asuvad Adelaide ja Melbourne ning ka seal on oodata rekordilisi temperatuure.

Järgmisel nädalal peaks siiski temperatuur langema, kuid mitte palju, jäädes 35 – 38 kraadi juurde.

Austraalia meteoroloogiakeskuse teatel saab kuumalained jagada temperatuuri põhjal kolme kategooriasse. 45 – 50 kraadi ja üle selle on kõige kõrgem kategooria, mille puhul antakse elanikele punane hoiatus.  

«Tegemist on äärmusliku, kliimamuutusest tingitud ilmafenomeniga, sest ka öisel ajal ei lange temperatuur kuigivõrd, jäädes päevase tasemele,» teatas meteoroloog Neil Bennett.

Mees ja koer end päikeseloojangul jahutamas. Pilt on illusteeriv
Mees ja koer end päikeseloojangul jahutamas. Pilt on illusteeriv Foto: / AP/Scanpix

Äärmuslik kuumus mõjutab austraallaste igapäevaelu, kaasa arvatud elektrienergiaga varustamist ja ühistransporti. Veel anti hoiatus autojuhtidele, et kuumuse tõttu võib asfalt sulama hakata ja selle suhtes tuleb ettevaatlik olla.

Arstid andsid kuumalaine eelselt hoiatuse, et inimesed viibiksid võimalikult palju jahedas ja tarbiksid piisavalt vett. Kui on vaja väljas olla, siis tuleks pea kinni katta ja veepudel kaasa võtta.

Naine vett joomas. Pilt on illustreeriv
Naine vett joomas. Pilt on illustreeriv Foto: Alejandro Martinez Velez / Sputnik/Scanpix

Erihoiatus anti väikelaste, eakate, haigete ja rasedate kohta.

Kellel on võimalus, tuleks end kas dušši võttes või basseinis ujudes jahutada.

Austraalia statistikaameti teatel tapavad kuumalained rohkem inimesi kui teised äärmuslikud loodusilmingud ja –katastroofid.

Kuna Austraalia asub lõunapoolkeral, siis on detsember, jaanuar ja veebruar kõige soojemad kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles