Video: Nigeeria salateenistus arreteeris naise, kes esines presidendi abikaasana

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria esileedi Aisha Buhari
Nigeeria esileedi Aisha Buhari Foto: Azeez Akunleyan / AP/Scanpix

BBC teatel arreteeris Nigeeria salateenistus hiljuti naise, kes esines president Muhammadu Buhari naise Aisha Buharina ja üritas pääseda pealinnas Abujas asuvas presidendipalees esipere eraruumidesse.

Nigeeria salateenistuse pressiesindaja Peter Afunanya teatel on see naine Amina Mohammed, kes presidendi naisena end esitledes tegeles pettusega, kutsudes inimesi ärisündmusele, meelitades neid tegema kahjulikke tehinguid ja kasseerides sündmusekutse eest raha.

Presidendipaleesse, mis kannab nime Aso Rock, ärisündmusele kutse saanud ja sellega seoses kinnisvaratehingu teinud jõukas ärimees Alexander Chika Okafors süüdistab petturit 414 000 dollari suuruses kelmuses, sest just niipalju kaotas ta Lagoses halba äri tehes.

Salateenistuse pressiesindaja lisas, et president, ta abikaasa, pereliikmed, töötajad ja ministrid saavad presidendipalees vabalt liikuda ja turvakontroll on seal leebem kui mitmetes valitsusasutustes.

Nigeeria president Muhammadu Buhari 31. augustil 2018 Abujas presidendipalees pressikonverentsil
Nigeeria president Muhammadu Buhari 31. augustil 2018 Abujas presidendipalees pressikonverentsil Foto: AFOLABI SOTUNDE / REUTERS/Scanpix

Presidendi eraruumide valvamine on karmim. Sinna pääseb vaid biomeetrilise tõendiga ja seal liikuvaid inimesi jälgitakse.

Mohammed on seni eitanud pettusega tegelemist.

Nigeeria presidendipalee julgeoleku eest vastutavate isikute teatel vaadatakse praegune süsteem üle ja parandatakse kitsaskohti, et selline sissetung enam ei korduks.

Esileedi nime kasutades on ka varem kuritegusid toime pandud. Salateenistus võttis septembris kinni ühe abi, kes presidendi abikaasa Aisha Buhari nimel raha kogus. Mees eitas seda.

Nigeeria esileedi Aisha Buhari
Nigeeria esileedi Aisha Buhari Foto: Azeez Akunleyan / AP/Scanpix

Nigeerias toimuvad 2019. aasta veebruaris presidendivalimised. Praegune president Muhammadu Buhari loodab saada tagasivalituks.

Nigeeria president Muhammadu Buhari Aafrika Liidu kohtumisel Addis Ababa 28. jaanuaril 2018 kõne pidamas
Nigeeria president Muhammadu Buhari Aafrika Liidu kohtumisel Addis Ababa 28. jaanuaril 2018 kõne pidamas Foto: SIMON MAINA / AFP/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles