Soomes anti kohtu alla kalamees, kes keeras hüdroelektrijaama tuksi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamees. Pilt on illustreeriv
Kalamees. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Kesk-Soome ringkonnakohus arutab juhtumit, milles joobes ja märg kalamees otsis 2016. aasta mais Jyväskylä hüdroelektrijaamast peavarju, peatades jaama töö.

37-aastast meest süüdistatakse 830 000 euro suuruse kahju tekitamises ja talle võidakse määrata suur kahjutasunõue, teatab iltasanomat.fi.

Mehele jäid hoones silma nupud ja hoovad, mida ta hakkas näppima ning tema tegevuse tõttu jäid seisma Jyväskylä Vaajakoski Naissaari hüdroelektrijaama kõik kolm generaatorit. Kaks generaatorit saadi tööle järgmisel päeval, kuid kolmas generaator kuumenes üle ja selle parandamine võttis aega pool aastat.

Kohus arutab, kas mehe tegu oli tahtlik või oli tegemist õnnetusega. See huvitab eelkõige hüdroelektrijaama eest vastutavat Suur-Savon Sähkö Oyd ja Šveitsi kindlustusfirmat, mis on selles juhtumis maksnud kindlustusraha 765 000 eurot.

Soome elektrifirma tahab mehelt saada puuduolevad 65 000 eurot.

Kohtudokumentide kohaselt leidis see juhtum aset 6. mai hilisõhtul 2016, mil joobes mees oli hüdroelektrijaama veehoidlal kalastamas.

Hüdroelektrijaam. Pilt on illustreeriv
Hüdroelektrijaam. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Mehe paat läks ümber ja ta oleks võinud uppuda. Teda ümbritses betoon mööda mida oli pääsemine võimatu, küll aga jõudis mees haarata traataiast, mille abil ta end veest välja vinnas. Juhtumi ajal oli õhutemperatuur umbes viis kraadi.

Alajahtunud mees ei saanud vees ligunenud mobiiltelefoniga abi kutsuda ja ta otsustas hüdroelektrijaama hoonesse end soojendama minna. Ta lõhkus selleks jaama peaukse klaasi.

Mees leidis eest hüdroeektrijaama töötajate kombinesoonid, millest ühe ta endale märgade riiete asemele selga tõmbas.

Kui soomlane oleks piirdunud sellega, ei oleks midagi juhtunud, kuid talle jäid seal silma nupud ja kangid.

Olles mõnda aega end soojendanud, hakkas ta ringi vaatama, mis seal on. Ta hakkas vajutama nuppudele ja tõmbama kange, tuues kaasa turbiinide ja elektrigenraatorite seiskumise.

«Mees kõndis hüdroelekrijaamas ja millegipärast hakkas ta seal omatahtsi tegutsema. Tema tegevuse tõttu lakkasid kõik kolm 1,5 megavatist generaatorit töötamast, ühel generaatoril tekkis lühis,» teatas Suur-Savon Sähkö Oy tegevjuht Heikki Tirkkonen.

Juhi sõnul oli lõpptulemus see, et kolmanda generaatori jahutus läks katki ja tagavarasüsteem lülitus välja. Generaator kuumenes üle ning jõujaama põrandale voolas kümneid liitreid õli.

Mees sõnas uurimise ajal, et tahtis väikest vempu visata, kuid hiljem teatas kohtus, et üritas nuppe ja kange puudutades abi kutsuda.

Prokuröri arvates ei tahtnud mees abi kutsuda, sest ta jõudis olla hüdroelektrijaamas umbes 45 minutit ja siis hakkas seal «kangelastegusid» korda saatma.

Kui mees märkas, et jaama juurde saabus politseiauto, puges ta keldrisse, kust politseinikel tuli teda lõhnakoera abil otsida. Mees tabati ja arreteeriti.

Hüdroelektrijaam on elektrijaam, milles vee potentsiaalne energia muundatakse elektrienergiaks. 

Reeglina ehitatakse hüdroelektrijaamad suurtele jõgedele, kus paisuga ülespaisutatud vesi paneb langedes hüdroturbiinid ja elektrigeneraatorid pöörlema. Nende ehitamine on aeganõudev ja kulukas, eelkõige mulla- ja betoontööd, kuid energia omahind on suhteliselt madal, sest ekspluatatsioonikulud on väikesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles