Video: USA ekspresident George H W Bush maetakse ta edukale piloodikarjäärile viitavates sokkides

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George HW Bush maetakse ta piloodikarjäärile viitavates sokkides
George HW Bush maetakse ta piloodikarjäärile viitavates sokkides Foto: twitter.com

USA 41. president George H W Bush läks ajalukku, et oli viimane Teise maailmasõja veteran, kes sai presidendiks, kuid ka oma hea huumorimeelega.

USA meedia teatel oli Bushil suur sokikollektsioon, milles oli värviküllaseid sokke, mille abil ta avalikkusele sõnumeid edastas.

George HW Bushi jalas olid ka superkangelase sokid
George HW Bushi jalas olid ka superkangelase sokid Foto: twitter.com

USA endine president maetakse sokkides, mis viitavad ta edukale piloodikarjäärile.

Ta sokikogumise hobi sai alguse Teise maailmasõja ajal, kui ta oli lendur. Aastakümnete jooksul nähti  end «sokimeheks» nimetanud Bushi jalas nii triibulisi, ruudulisi kui mitmeid teisi sokke, mis kõik olid erksavärvilised. 

George HW Bushil olid ka hääletussokid
George HW Bushil olid ka hääletussokid Foto: twitter.com

Näiteks 2013. aastal tuli ta president Barack Obama vastuvõtule punaste ja valgete triipudega sokkidega, mis samas olid triipude arvult ja triipude laiuselt erinevad.

«Mu isa edastas sokkide abil oma seisukohti, eelkõige elurõõmu. Ta nägi ka kõige süngemas momendis päikesekiirt,» kirjutas George HW Bushi tütar Dorothy Bush Koch oma isast rääkivas raamatus «My Father, My President» (Minu isa, minu president).

George HW Bush koos pilootidega, jalas ikka lõbusad sokid
George HW Bush koos pilootidega, jalas ikka lõbusad sokid Foto: twitter.com

George H W Bushi abikaasa Barbara Bush suri 17. aprillil 2018. Oma naise matusel kandis Bush musti sokke, millel oli kujutatud raamatuid.

USA 41. president president George HW Bush ja ta abikaasa Barbara Bush 1992. aasta augustis
USA 41. president president George HW Bush ja ta abikaasa Barbara Bush 1992. aasta augustis Foto: J. Scott Applewhite / AP/Scanpix

See oli tema austusavaldus oma naisele, kes 1989 – 1993 USA esileedina tegeles ameeriklaste lugemisoskuse parandamisega.

5. detsembril oma naise kõrvale maetav Bush valis enne oma surma välja sokid, milles ta tahab maetud saada. Bushi esindaja Jim McGrath edastas Twitteris pildi. Fotol on hallid sokid, millel on hävituslennukite pildid. Sokkide juures on ka punane lips, mis oli Bushi lemmik ja milles ta maetakse.

George HW Bush maetakse ta piloodikarjäärile viitavates sokkides
George HW Bush maetakse ta piloodikarjäärile viitavates sokkides Foto: twitter.com

Bush oli Teise maailmasõja ajal USA mereväe hävituslendur. Ta läbis kümnekuulise piloodikursuse ja liitus mereväega 9. juunil 1943. See oli kolm päeva enne ta 19. sünnipäeva, olles siis USA mereväe noorim piloot.

1.augustil 1944 sai ta leitnandiks ja ta osales Japaani juures Ogasawara saarte (inglise keeles Bonini saarte) operatsioonis. Ta lennuk Grumman TMB Avengers  sai 2. septembril 1944 Jaapani lennuki pommitabamuse ja kukkus alla. Bush pääses eluga ja ta päästeti USA allveelaeva USS Finback poolt.

Bushil oli õnne, et ta jaapanlaste kätte ei langenud ja ellu jäi. Mitmed ta kaaslased tapeti jaapanlaste polt ja samurai traditsiooni kohaselt sõid jaapani sõdurid kätte saadud vaenlase maksa ära.

George Herbert Walker Bush (12. juuni 1924 – 30. november 2018) oli Ameerika Ühendriikide poliitik, 1989 – 1993  oli ta USA 41. president.

USA president George HW Bush 5. juunil 1989
USA president George HW Bush 5. juunil 1989 Foto: Marcy Nighswander / AP/Scanpix

1967 – 1971 oli ta Texase kongresmen, 1971 – 1973 USA esindaja ÜROs.

1973 – 1974 vastutas ta Vabariikliku partei vara ja kampaaniate eest. 1974 – 1976 oli ta Hiinas asuva USA konsulaadi juht, 1976 – 1977 Luure Keskagentuuri direktor, 1977 – 1980 Houstonis Esimese Rahvusvahelise Panga esimees ning 1981 – 1989 43. USA asepresident, mil võimul oli president Ronald Reagan.

George W. H. Bush oli abielus Barbara Bushiga. Neil oli neli poega ja kaks tütart, kellest vanem tütar suri 4-aastaselt leukeemiasse.

George HW Bush, ta naine Barbara ja nende lapsed. George W Bush istub oma ema seljataga. Pilt on tehtud 1964. aastal
George HW Bush, ta naine Barbara ja nende lapsed. George W Bush istub oma ema seljataga. Pilt on tehtud 1964. aastal Foto: / AP/Scanpix

John Adamsi järel on George H W Bush teine USA president, kelle poeg (George W Bush) on saanud USA presidendiks.

Tema teine poeg Jeb Bush oli 1999–2007 Florida kuberner.

George H W Bushi surnukehaga kirst on Washingtonis Kapitooliumis, kus käisid 3. detsembril temaga hüvasti jätmas ka praegune USA president Donald Trump ja esileedi Melania Trump.

Endine USA president George W Bush koos teiste pereliikmetega oma isa George HW Bushi kirstu juures Washingtonis Kapitooliumis
Endine USA president George W Bush koos teiste pereliikmetega oma isa George HW Bushi kirstu juures Washingtonis Kapitooliumis Foto: Pool / Reuters/Scanpix
USA president Donald Trump ja esileedi Melania Trump ekspresidendi George HW Bushi sarga juures Kapitooliumis
USA president Donald Trump ja esileedi Melania Trump ekspresidendi George HW Bushi sarga juures Kapitooliumis Foto: Pool / Reuters/Scanpix
USA 41. presidendi George HW Bushi sark Kapitooliumis
USA 41. presidendi George HW Bushi sark Kapitooliumis Foto: Pool / Reuters/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles