Black Sabbathist tuntud muusik Ozzy Osbourne saab täna 70-aastaseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ozzy Osbourne 2014. aasta jaanuaris Los Angeleses 56. Grammy auhindade jagamisel
Ozzy Osbourne 2014. aasta jaanuaris Los Angeleses 56. Grammy auhindade jagamisel Foto: Jason Merritt / AFP/Scanpix

Briti muusik, ansambli Black Sabbath laulja Ozzy Osbourne, sünninimega John Michael Osbourne,  saab täna, 3. detsembril 70-aastaseks.

Ta on lisaks lauljana saanud tuntuks ka tõsielusarjaga « The Osbournes», kus osalesid samuti ta pereliikmed, abikaasa Sharon Osbourne ja nende lapsed, teatab iltasanomat.fi.

Sharon Osbourne on samas oma mehe mänedžer.

Ozzy ja Sharon Osbourne 2016. aastal Los Angelese muusikafestivalil Ozzfest Meets Knotfest
Ozzy ja Sharon Osbourne 2016. aastal Los Angelese muusikafestivalil Ozzfest Meets Knotfest Foto: Mario Anzuoni / Reuters/Scanpix

Hoolimata tormisest elust, millesse mahub nii abieluprobleeme, narkosõltuvus, haigused, õnnetused ja osade bändikaaslaste traagiline surm, on Ozzy Osbourne hästi vastu pidanud.

Ozzy Osbourne’i tähelend sai alguse 1969. aastal Birminghamis asutatud Black Sabbathiga, mis 2019. aastal saab 50-aastaseks.

Black Sabbath oma karjääri algusajal 1970
Black Sabbath oma karjääri algusajal 1970 Foto: Personalities / ©2004 Credit:Topham Picturepoint/Scanpix

Ozzy Osbourne kuulus Black Sabbathi algsesse koosseisu koos kitarrist Tony Iommi, bassist Terence «Geezer» Butleri ja trummar Bill Wardiga.

Popmuusika asjatundjate sõnul on Black Sabbath esimene tegelik heavy metal bänd, mis on olnud eeskujuks hilisematele bändidele AC/DCst kuni Foo Fightersini.

Ozzy Osbourne’i laulmisviisi on jäljendanud paljud lauljad ning mitmete ansamblite repertuaaris on Black Sabbathi palasid. Eriti selle ansambli kõige kuulsamat pala, mis  on 1970. aastast pärit «Paranoid».

2019. aastal saab 40 aastat sellest, mil Ozzy Osbourne alustas ka soolokarjääriga. Kuigi tal soolokarjääris ei ole nii menukat pala kui «Paranoid», on ta ta ikkagi olnud edukas nii üksinda kui koos Black Sabbathiga esinedes.

Black Sabbathil  ja Ozzy Osbourne’il on olnud mitmeid tippkitarriste alatest Steve Vaist kuni Zakk Wyldenini.

Eriti andekaks peeti kitarrist Randy Rhoadsi, kelle elu lõppes 1985. aastal traagiliselt lennuõnnetuse tagajärjel. Ta oli surres vaid 25-aastane.

2002. aastal said Ozzy Osbourne’ist ja ta perest  tõsielustaarid, kui teleekraanidele jõudis sari « The Osbournes».

Muusik tunnistas pärast sarja lõppemist, et ta oli võtete ajal mitmel korral narkolaksu all.

Sarja kaudu sai tuntuks ka Ozzy Osbourne’i pere, mänedžerist naine Sharon Osbourne ning nende kolm last, Aimee, Kelly ja Jack.  Kellyl oli sel ajal lühike karjäär lauljana.

Ozzy Osbourne'i tütar Kelly Osbourne
Ozzy Osbourne'i tütar Kelly Osbourne Foto: mavrixonline.com/Scanpix

Sharon Arden oli alguses Ozzy Osbourne’i mänedžer, kuid alates 1982. aastast ka tema abikaasa.

Ozzy Osbourne’il on varasemast abielust Thelma Rileyga ka kaks last, Jessica ja Louis. Lisaks adopteeris ta Thelma poja Ellioti. Seega on tuntud mehel kokku kuus last. 

Muusikaekspertide arvates ei oleks Ozzy Osbourne’i suutnud ilma Sharon Osbourne’ita 50 aastat tipus olla. Nende abielu kestab seni, kuid selles on olnud ka tormiseid aegu.

Ozzy Osbourne oma naise Sharoniga USA lahingulaeva Missouri pardal 2004. aastal
Ozzy Osbourne oma naise Sharoniga USA lahingulaeva Missouri pardal 2004. aastal Foto: US Navy

Üks viimaseid suuri «torme» oli paar aastat tagasi, mil paar jõudis juba meedias teatada, et nad lähevad lahku.

2016. aastal olid nad mõnda aega lahus, kuid 2017. aastal lõpul olid taas koos ning kinnitasid Las Vegases toimunud tseremoonial taas oma abieluvannet.

Ozzy Osbourne on oma muusikukarjääri üritanud mitmel korral lõpetada, kuid ikka on jätkanud.

«See on tõsi, tee lõppeb. Olen esinenud 25 aastat ja ma tahan ka kodus olla. Mul on suurepärane maja, kus ma peaaegu üldse ei ela. Mul on luksuslik ja kiire auto, millega ma peaaegu üldse ei sõida. Mul on pere, keda ma peaaegu üldse ei näe,» sõnas muusik 1992. aastal.

Black Sabbath (vasakult paremale) - Geezer Butler, Tommy Iommi ja Ozzy Osbourne
Black Sabbath (vasakult paremale) - Geezer Butler, Tommy Iommi ja Ozzy Osbourne Foto: Ian West/PA Wire/Press Association Images/

Black Sabbathi viimane kontsert toimus 4. veebruaril 2017 Birminghamis, kus see ansambel 1969 alguse sai. Bänd teatas 7. märtsil 2017 sotsiaalmeedias, et nad lähevad laiali.  

2018. aasta juunis andis Osbourne kanalile ITV intervjuu, milles sõnas, et tahab Black Sabbathi taas tuua kokku 2022. aastal, et esineda Rahvaste Ühenduse mängudel, mis toimuvad Birminghamis.

Ozzy Osbourne 9. novembril 2014 MTV Euroopa muusikaauhindade galal Šotimaal Glasgows
Ozzy Osbourne 9. novembril 2014 MTV Euroopa muusikaauhindade galal Šotimaal Glasgows Foto: Oli Scarff / AFP/Scanpix

Ozzy Osbourne’il on lavakarjääri jooksul olnud mitmeid eluohtlikke ja ravi nõudnud juhtumeid, kuid ta on seni elus ja saab tähistada oma 70. juubelit.

Üks eluohtlikest juhtumitest leidis aset selle aasta oktoobris, mil laulja parem käsi paistetas pärast maniküüri üles ja ta viidi haiglasse.

Osbourne jättis siis USAs ära neli kontserti,  kuna ta käsi vajas operatsiooni.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SHOWS IN MOUNTAIN VIEW, CHULA VISTA, LOS ANGELES AND LAS VEGAS TO BE RESCHEULDED IN 2019 OZZY has now cancelled the remaining four shows on his North American “NO MORE TOURS 2.” Following additional evaluation from his doctors, OSBOURNE will likely require another surgery in the coming days to treat multiple infections in his right hand. The four cancelled shows were originally scheduled as follows: Shoreline Amphitheatre in Mountain View, CA (October 6), Mattress Firm Amphitheatre in Chula Vista (October 9), the Hollywood Bowl in Los Angeles (October 11) and MGM Grand Garden Arena in Las Vegas (October 13). The three California shows had previously been rescheduled following his initial prognosis from doctors. All four shows will be rescheduled for 2019. “I’m so fu**ing bummed about cancelling these shows,” OSBOURNE says. “The tour had been going great and we were really looking forward to these last few gigs. We’re hoping everyone will be patient and we’ll look forward to seeing them at the shows next year.” Ticketholders for the four shows should hold on to their tickets, as they will be honored for the rescheduled dates. Refunds are also available at point of purchase.

A post shared by Ozzy Osbourne (@ozzyosbourne) on

John Michael Osbourne, lavanimega Ozzy Osbourne sündis 3. detsembril 1948 Inglismaal Birminghamis. Ta ema Lilian Osbourne (1916 – 2001) oli katoliku usku vabrikutööline ja isa John Thomas Osbourne (1915 – 1977) töötas General Electric Companys insenerina öövahetustes.

Ozzy Osbourne’il on kolm vanemat õde Jean, Iris ja Gillian ning kaks nooremat venda Paul ja Tony.

Tulevasel muusikul oli koolajal düsleksia ehk vaeglugemine.

Selle häire puhul on inimese lugemisoskus sobiva õpetuse, normaalse intellekti ja sotsiokultuurilise võimaluste juures nõrgem kui võiks eeldada.

Koolis kiusati Ozzyt, kuna ta oli teistest erinev, kõneldes emakeelt tugeva kohaliku aktsendiga. Muusikukarjääris tuli see aktsent aga talle kasuks.

Teismelisena oli ta biitlite fänn ja teatas, et ka temast saab muusik. Selleks andis talle inspiratsiooni ansambli The Beatles 1963. aasta pala «She Loves You».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles