VIDEO Nevada Kolmnurga müsteerium: 60 aastaga on seal kadunud 2000 lennukit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennuk lendamas Nevadas Ala 51 kohal
Lennuk lendamas Nevadas Ala 51 kohal Foto: / AP/Scanpix

USAs Nevada osariigi piirkonnas, mis kannab nime Triangle (Kolmnurk), on vandenõuteoreetikute andmetel 60 aasta jooksul jäänud kadunuks umbes 2000 lennukit.

Lennukite kadumispaik on Reno, Las Vegase ja Fresno «kolmnurgas», olles sama suur kui pool Ühendkuningriigist.

Sealne üks kuulsamaid juhtumeid leidis aset 2007. aastal miljardärist seikleja Steve Fossettiga. Ta ühemootoriline lennuk kadus California ja Nevada piiril 3. septembril 2007 kui ta lendas üle Great Basin kõrbeala. Teda otsiti pikka aega, kuid tulemusteta ning USA võimud kuulutasid ta 2008. aasta veebruaris surnuks.

Steve Fossett ja ta lennuk 2005
Steve Fossett ja ta lennuk 2005 Foto: DAVE KAUP / REUTERS/Scanpix

2008. aasta septembris leidis Sierra Nevada mäestikus matkanud mees Fosseti isikut tõendava dokumendi. Siis käivitati uus otsing, milles leiti ta lennukivrakk ning poole kilomeetri kaugusel vrakist kaks Fossettile kuulunud luud. Oletatakse, et metsloomad sõid suurema osa temast ära. 

Nii ajakirjanikud kui vandenõuteoreetikud küsisid, et kuidas sai väga kogenud piloodi lennuk ootamatult alla kukkuda.

Steve Fossett Floridas Cape Canaverali kosmosekeskuses 2006
Steve Fossett Floridas Cape Canaverali kosmosekeskuses 2006 Foto: RICK FOWLER / REUTERS

Fossetti otsingute käigus leiti veel kaheksa lennuki vrakid. Need lennukid olid seal piirkonnas erinevatel aegadel alla kukkunud.

Alates 1958. aastast on seal oletatavalt kadunud 2000 lennukit. 

Nevada maastik
Nevada maastik Foto: akg-images / Mel Longhurst /Scanpix

65 000 ruutkilomeetri suuruses Nevada Kolmnurgas asub ka USA sõjaväele kuuluv ala 51, millega vandenõuteoreetikud seostavad ufosid. Oletatakse, et lennukite kadumine on seotud sõjaväe katsete ja maavälisega.

Osade arvates saab lennukite müstilist kadumist ja allakukkumist selgitada kummalise maastiku ja atmosfääritingimustega, mis mõjutavad lennukeid.

Meteoroloogide teatel tekib seal ohtlik kombinatsioon Vaikse ookeani tugevatest tuultest ja mägedevahelistest orgudest. Tegemist on ameerika mägede efektiga, mis võib tõsta lennuki kõrgele ja siis saata ta järsku maapinna suunas.

Fossetti juhtumis võis see loodusfenomen rolli mängida.

Pikaajalise kogemusega piloodi John Kelly sõnul ei ole Nevada Kolmnurga lennukikadumisjuhtumites midagi müstilist.

«Seal on lennuõnnetusi rohkem, kuna sealsed atmosfääritingimused on ebasoodsad. Kui lennatakse Kolmnurgas tuleb arvestada tuuleiilide ja õhurõhuga, mis võib ootamatult muutuda. Samas on neid, kelle arvates on lennukite kadumise taga USA valitsus, mille käsul viiakse seal läbi inimkatseid ja uuritakse ufosid,» selgitas Kelly.

Nevada Kolmnurgas on ka osa kurikuulsast Surmaorust, kus võib temperatuur kerkida ligi 60 kraadini ja kus sademeid tuleb aastas alla 50 millimeetri.

USA kosmoseagentuuri NASA pilt Surmaorust
USA kosmoseagentuuri NASA pilt Surmaorust Foto: / AP/Scanpix

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles