Video: kaua aega kulub alla neelatud Lego nuku peal soolestiku läbimiseks?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lego nukkude pead, mille arstid alla neelasid
Lego nukkude pead, mille arstid alla neelasid Foto: twitter.com

Pediaatriateemadel kirjutava lehekülje Don’t Forget The Bubbles taga olevaid arstiteadlasi huvitas, kui kaua aega kulub alla neelatud Lego nuku peal inimsoolestiku läbimiseks.

Arstide sõnul neelavad väikelapsed üsna sageli Lego klotse ja nukuosi alla ning need väljuvad kehast tavaliselt 2 - 3 päevaga, teatav theguardian.com.

Lastehaigustega tegelevaid Briti ja Austraalia arste huvitas, kui kaua liigub Lego detail täiskasvanud inimese soolestikus.

Arstide humoorikas postitus Twitteris oma katse kohta
Arstide humoorikas postitus Twitteris oma katse kohta Foto: twitter.com

Katses osales kuus pediaatrit ehk lastearsti, kes enne Lego katset uurisid oma soolestiku tööd ja tegid selle kohta märkmeid.

Siis neelasid kuus arsti samal ajal Lego nuku pea alla ja jätkasid oma kehafunktsioonide jälgimist.

Ilmnes, et keskmiselt kulus nukupeal soolestiku läbimiseks 1,71 päeva. Pea väljumise vahemik oli 1,1 kuni 3 päeva. Ühel katsealusel ei olnud Lego detail ka pärast paari nädalat kehast väljunud.

Lego nuku pea ja Lego klotsid
Lego nuku pea ja Lego klotsid Foto: Aaron Savage/ SOLENT NEWS / SCANPIX

«Võimalik, et see väljub mõne päeva või mõne aasta pärast. Ei saa välistada, et sooleuuringus vaatab see vastu,» viskasid katsetajad nalja.

Lastearstide kummalise katse kokkuvõte avaldati Journal of Paediatrics and Child Health detsembrinumbris, kus tavaliselt avaldatakse kummalisi uuringuid. Ajakirja toimetajate teatel on selle katse kokkuvõte kõige loetum artikkel.

Need arstid kommenteerisid Twitteris, et Lego katse tõi neile naljakal viisil kuulsust. 

Lego nukkude pead, mille arstid alla neelasid
Lego nukkude pead, mille arstid alla neelasid Foto: twitter.com

«See oli naljakas ja huvitav katse, kuid tuleb meeles pidada, et Lego detaile neelavad eelkõige lapsed. Seega ei pruugi meie, täiskavanute katse tulemus laste puhul kehtida,» teatasid lastearstid.

Nad ei tea juhtumeid, milles alla neelatud Lego detail oleks raskeid terviseprobleeme tekitanud, kuid sellist katset ei tasuks kodus järgi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles