Helen Adamson solvus: haige jalaga lauljatari haiglaskäik lõppes trahviga (7)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Adamson.
Helen Adamson. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Lauljatar Helen Adamson, kes liigub hetkel ringi vaid karkude abil, sattus ebameeldiva kohtlemise osaliseks, kui parkis haigla ees invaliidikohale ning sai selle eest trahvi. Kontrolöri sõnul võinuks Adamson suurema vaevata poolsada meetrit kaugemale parkida.

31-aastane Adamson käis ortopeedi vastuvõtul ning parkis auto invaliidikohale, et lihtsama vaevaga haiglasse pääseda. «Mul on hetkel isegi karkudega lühema maa kõndimine vaevaline,» kirjutas lauljatar Facebookis ning selgitas, et peab oma haiget põlve iga kümne meetri tagant puhkama.

Kuna Võrust pärit lauljataril vastavat parkimisluba polnud, tehti talle seadusrikkumise eest trahvi. Kuigi Adamson oli igati teadlik, et käitus seadusvastaselt, ning oli parkides võimaliku trahviga ka arvestanud, üllatas teda parkimiskontrolöri suhtumine. Adamsoni sõnul öeldi talle, et ta oleks võinud oma auto jätta umbes 50 meetri kaugusel olnud parklasse, kuna see olevat peaaegu sama lähedal.

Ebameeldiva kohtlemise osaliseks saanud lauljataril tekkis küsimus, kas ebainimlik suhtumine on üks parkimiskontrolöride tööülesannetest. «Kui mu jalad oleksid terved, läbiksin selle maa suurima rõõmuga, aga hetkel, kui iga samm on valus ja ebamugav, võttis tema kommentaar mind sõnatuks,» kommenteeris Adamson.

Lauljatari hämmastas ka info, et Eestis ei väljastata ajutisi invakaarte. «Ma arvasin, et selline lahendus on olemas, sest ilmselgelt on see vajalik. Ma ei kujuta ette, mida teevad inimesed, kes peavad karke kasutama mitu kuud, olles sealjuures võimelised autot juhtima,» mõtiskles ta.

Adamson väitis, et varem ta oma autot invaliidikohale jätnud pole, samuti ei tunne ta, et oleks seekord valesti käitunud. «Seaduse silmis ongi kõik õige, aga mind kurvastas inimlikkuse puudumine. Ma ei taha mõelda, et see peakski olema normaalsus,» võttis lauljatar sündmuse kokku.

Haigla ees vastutab parkimisteenuse eest G4S Balticsi tütarettevõte AS Ühisteenused, mille kommunikatsioonijuht Reimo Rajas sõnab Elu24le: «Puudega isiku parkimiskohad on haigla territooriumil sageli väga hõivatud. Neid parkimiskohti vajavad inimesed, kellel on raske liikumispuue ja olemas ka luba puudega isiku parkimiskohal parkimiseks.» 

Ta lisab ka, et kahjuks ei ole PERHi parklas harvad olukorrad, kus ratastoolis haiglakülastajad peavad parkima eemale, kuna kõik puudega isiku parkimiskohad on juba hõivatud.

«Me mõistame Helen Adamsoni keerulist olukorda, aga haigla territooriumil on meil hädavajalik hoida puudega inimeste parkimiskohti neile, kellel liikumispuue ja vastav parkimisluba.» 

«Parkimiskontrolörid lähtuvad oma töös selgetest reeglitest. AS Ühisteenused osutab haiglale parkimisjärelevalve teenust ja kontrollib, et autojuhid parkimiskorrast kinni peaksid. Liiklusseadus ütleb, et puudega isiku parkimiskohal võib parkida ainult juhul kui autojuhile on väljastatud vastav parkimiskaart,» sõnab Rajas lõpetuseks.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles