Mis Tarand, mis EKRE? Vaadake, kuidas Jordaania poliitikud laua tükkideks rebivad või kuidas Ukraina parlamendist saab «kaklusklubi»!

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKRE meeleavaldus 26. novembril 2018 Riigikogu ees. Meeleavaldusel tungiti kallale eroparlamendisaadik Indrek Tarandile
EKRE meeleavaldus 26. novembril 2018 Riigikogu ees. Meeleavaldusel tungiti kallale eroparlamendisaadik Indrek Tarandile Foto: Tairo Lutter / Postimees

Poliitilised «kaklusklubid» ei ole ammu enam mingi haruldus ning nagu nägime eile Toompeal, siis võib ka ka Eesti muidu tüünel poliitmaastikul madinaks minna. Kiire guugeldamise tulemusel võime öelda, et ekrelased ja Tarand näitasid maailmaklassi.

Meenutame, et riigikogu ees toimus eile Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) pikett, mis oli suunatud ÜRO ränderaamistikuga liitumise vastu. Asi läks käest, kui seal üles astunud eurosaadik Indrek Tarand tõmmati lavalt maha ning kui ta sillutisel põlvitas, andis keegi kodanik talle jalaga tagumikku.

Tarandi sõnul oli tema rahumeelne, tahtes vaid oma seisukohta väljendada. EKRE süüdistas «joobes» Tarandit agressiivses provokatsioonis.

Indrek Tarand saab EKRE meeleavaldusel peksa
Indrek Tarand saab EKRE meeleavaldusel peksa Foto: Pilt videost

Selliseid poliitilisi kaklusi ja vihaseid vägitegusid tuleb ikka ette, lähimad on kohe võtta naabrite juurest Venemaalt. Vaatame ja võrdleme.

Ksenja Sobtšak «jahutas» Vladimir Žirinovskit

Üks selline intsident leidis aset  2018. aasta Venemaa presidendivalimiste debati ajal, kui telesaates oli liberaaldemokraatliku partei juht, agressiivsete ja matslike väljaütlemiste poolest tuntud Vladimir Žirinovski, Venemaa «Paris Hilton» Ksenija Sobtšak ning veel mitu kandidaati. 

Poliitikutevaheline debatt läks nii kuumaks, et saatejuht ei saanud enam sõnagi vahele öelda. Lõpuks viskas Sobtšak Žirinovskit klaasis olnud veega, et teda «jahutada». Žirinovski vastas sellele rea roppustega, nimetades naist ka litsiks.

Boriss Nemtsov soovitas Vladimir Žirinovskil süüfilist ravida

1995. aastal olid vene telesaates ultranatsionalistlik poliitik Vladimir Žirinovski ja libraalne Boriss Nemtsov. Nendevaheline tüli tekkis süüfilise teemal.

Nemtsovil oli käes ajakiri Playboy, milles oli Žirinovskiga tehtud intervjuu ning ta tegi ettepaneku rääkida süüfilisest. Nemtsov sõnas, et artikli kohaselt on Žirinovskil süüfilis. Žironovski vastas, et tal ei ole süüfilist, vaid Nemtsovi hallatavas Nižni Novgorodis levib see suguhaigus. Nemtsov jätkas, et Žirinovski peaks avaldama, kuidas on nende 200 naisega, kellega ta seksis. Žirinovski vastas selle peale, et tegemist on ajakirjanike väljamõeldisega, kuid Nemtsov ei jätnud pilkamist ja teatas, et selle haiguse ravimiseks on vaja vaid kahte süsti. Žirinovski kees siis vihast ja sõnas, et kuidas Nemtsov julgeb midagi sellist öelda. Ta haaras ta ees laual olnud klaasi apelsinimahlaga ja viskas selle Nemtsovile näkku. Nemtsov võttis oma veeklaasi ja viskas vee Žirinovskile. Saatejuht üritas agressiivseks muutunud poliitikuid lahutada.

Poliitik Oleg Barna tõstis kõnepuldis olnud Ukraina peaministrit Arseni Jatsenjukki nagu «nukku»

2015. aasta detsembris leidis Ukraina parlamendis Ülemraadas ehk Verhovna Radas aset intsident, milles president Petro Porošenko bloki esindaja Oleh Barna ründas kõnet pidanud Rahvarinde esindajat, peaminister Arseni Jatsenjukki.

Barna viis kõnepuldis olnud Jatsenjukile suure kimbu  punaseid roose, võttis temast kinni nagu nukust ja tõstis ta puldist ära. Jatsenjuk haaras puldist kinni ja üritas sinna tagasi pääseda, kuid see ei õnnestunud.

Järgnes mõlema partei esindajate massikokkupõrge, mis kestis mitu minutit. Lõpuks pooled rahunesid, Jatsenjuk sai kõnepulti tagasi minna ja kõne lõpetada.

Jatsenjuk sõnas siis, et ta ei ole sellest šokeeritud, kuid nüüd on selge, et ülemraadas on palju idioote. 

Oleh Barna visati samal päeval Ülemraadast välja.

Pärast seda intsidenti hakkasid sotsiaalmeedias levima pilapildid, milles irvitati nii Barna, Jatsenjuki kui teiste kaklejate üle.

Kuumaverelised grusiinid lasid rusikad käiku

2016 septembris leidis Gruusia TV otsesaates aset kaklus kahe poliitiku vahel, naissaatejuht jäi kahe mehe rusikatele ette.

Saates olid Tööandjate ühingu esindaja Zaza Agladze ja partei Riik Rahvale esindaja Irakli Glonti. Nad kohtusid teledebatil enne 8. oktoobri 2106 valimisi.

Agladze vihastas Glonti öeldu peale ja viskas teda veega. Saadet juhtinud Maka Razmadze ehmus poliitikute kakluse peale, kuid üritas siis neid lahutada. Videolt on näha, et naine jäi kaklejate vahele ja sai ka paar lööki.

Enne seda telekaklust leidis aset veel üks poliitikute kaklus. Siis olid «telepoksiringis» ärimeeste esindaja Polad Khalikov ja denokraat Vepkhia Gurgenišvili. Khalikov nimetas Gurgenišvilit mitmel korral «saastaks».

Kosovo «vägistajate» kokkupõrge

Selle aasta märtsist läksid telekanali Klan Kosova saates kaklema poliitikud, kes nimetasid üksteist vägistajaks.

Frashër Krasniqi ja Milaim Zeka viskasid üksteist veega ja lasid siis rusikad käiku.

Vasakpartei Vetëvendosje esindaja Krasniqi vihastas otsesaates Demokraatliku partei juhi Zeka peale, kes  nimetas teda vägistajaks.  Krasniqi ei jäänud vastust võlgu ja nimetas Zekat omakorda vägistajaks. Meestevaheline sõnasõda kestis mõnda aega, siis sekkus saatejuht, kes nõudis, et poliitikud käituksid korralikult. Poliitikud jätkasid üksteise ründamist nii veepudelite kui rusikatega.

Saatejuht kutsus lõpuks oma kolleegid ja turvamehed appi, et kaklus lõpetada, samas teatades, et saade lõppes. 

Zeka sõnas, et nad peaksid oma erimeelsused lahendama väljaspool stuudiot.

Jordaania poliitikud üritasid Süüria küsimust lahendada laua abil

2014. aasta mais oli Jordaania ühe kanali poliitikasaates külas kaks poliitikut, kes arutasid naaberriigi Süüria kodusõja teemal. Debatt muutus nii kuumaks, et mehed lõhkusid stuudio laua tükkideks. Lõpuks sekkusid telekanali töötajad, kes poliitikud lahutasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles