Kas metslaste poolt tapetud misjonär Chaust sai hernehirmutis? Kahe Andamani kaluriga juhtus nii (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Allen Chau sotsiaalmeedia fotol
John Allen Chau sotsiaalmeedia fotol Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Ameeriklasest misjonär John Allen Chau tapeti oletatavalt 16. novembril vibude ja nooltega Indiale kuuluval Põhja-Sentineli saarel põliselanike poolt.

Nii India kui USA meedia võrdleb 27-aastase Chau saatust kahe Andamani kaluri omaga, kes 2006. aastal  juhuslikult  sellele saarele sattusid ja elu kaotasid.

Andamanide kalurid. Pilt on illustreeriv
Andamanide kalurid. Pilt on illustreeriv Foto: BIJU BORO / AFP/Scanpix

48-aastane Sunder Raj ja 52-aastane Pandit Tiwari jõudsid Põhja-Sentineli juurde, kuna nad olid tarbinud palju palmiviina ja ei tulnud enam oma paadi juhtimisega toime.

Joobes mehed jäid ankrusse Põhja-Sentineli saare lähedale teadmata, et seal võib neid oht varitseda. Indialased jäid magama, nende paat liikus tugeva tuule ja hoovuse abil ohtliku saare poole.

Päikese tõustes märkasid kaugemal olnud kalurid, et kahe mehe paat on Põhja-Sentineli saare rannas. Kaaslased hüüdsid meestele, et seal on ohtlik ja nad peaksid ära tulema, kuid sügavalt maganud kalurid ei kuulnud hüüdeid.

Mõni aeg hiljem märkasid Sentineli saare elanikud rannas võõrast paati ja selles olevaid mehi ning nad tapsid kalurid.

Kaaskalurid teatasid kahe kaaslase tapmisest võimudele ja India politsei läks juhtumit uurima. Kui India rannavalve helikopter lähenes saarele, et maanduda, ootasid seal ees sentinelased, kes saatsid lennumasina pihta noolesaju.

India rannavalve helikopterilt tehtud pilt Põhja-Sentineli saare ühest elanikust 2007
India rannavalve helikopterilt tehtud pilt Põhja-Sentineli saare ühest elanikust 2007 Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Piloot nägi siis ranna lähedal põllul kahe hernehirmutise kuju. Ta lendas lähemale ja sai siis aru, et tegemist on Raj ja Tiwari surnukehadega.

Need kaks kalurit jäid saarele, sest India politsei langetas otsuse, et surnukehade ära toomine on liiga ohtlik.

India politsei ei ole ka ameeriklase Chau juhtumi puhul Põhja-Sentineli saarele läinud ja välismaalase asukoht on teadmata.

Politsei läks saare juurde mootorpaadiga lootes, et mehe surnukeha on rannal, kuid ei olnud.

India meedias spekuleeritakse, et kas Chaust sai samuti hernehirmutis nagu 2006 kahest Andamani kalurist. 

John Allen Chau sotsiaalmeedia fotol
John Allen Chau sotsiaalmeedia fotol Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS/Scanpix

Chau Põhja-Sentineli saare lähedale viinud seitse kalurit arreteeriti ja kuulati üle. Neid ei ole seni vabastatud. 

Ameeriklase pere teatas sotsiaalmeedias, et nad andestavad John Allen Chau tapjatele, kuid nad tahavad ikkagi Chau surnukeha tagasi saada.

2006. aastal nõudis kaluri Sunder Raj abikaasa India võimudelt, et sentinelid tuleks ta mehe surma eest vastutusele võtta.

Teise elu kaotanud mehe Pandit Tiwari pere oli teisel seisukohal.

«Pandit tegeles salapüügiga ja maksis selle eest eluga. Lisaks tarbis ta merel alkoholi, mille tõttu sattus keelatud saarele. Kus on siin ebaõiglus?» teatas selle kaluri isa meediale.

Isa arvates on Põhja-Sentineli saare põliselanikel õigus oma kodu  ja merd kaitsta nende eest, kes sinna kas teadlikult tulevad või juhuslikult satuvad.

India võimude teatel üritavad nad Chau asukoha kindlaks teha, kuid seni ei ole see õnnestunud.

Anddamanide koosseisu kuuluvale Põhja-Sentineli saarele pääseb vaid India võimude eriloaga. Nimetatud saarel ristiusku levitada tahtnud Chau esitas oktoobris avalduse eriloa saamiseks ja ta sai selle. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles