ELU24 INTERVJUU ⟩ Taani poplauljatar MØ: Tommy Cash rääkis mulle, et Eestis saab pidu panna

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani poplauljatar MØ esines eile Rock Cafes.
Taani poplauljatar MØ esines eile Rock Cafes. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Eile andis Tallinnas Rock Cafes meeleoluka kontserdi menukas Taani poplauljatar MØ. Enne seda uuris temalt Elu24, kui palju ta Eestist üldse teab, mis teda muusikat kirjutades inspireerib ja mida ta Netflixist vaatab.

MØ ehk Karen Marie Ørsted on Taanist pärit lauljatar, laulukirjutaja ja muusikaprodutsent. 30-aastane popstaar saavutas ülemaailmse kuulsuse looga «Lean On», mis on Spotify kõigi aegade kuulatumate laulude nimekirjas kuues. Tallinnasse saabus muusik uue albumi «Forever Neverland» tuuri raames.

Kas sa oled Eesti muusikat kuulanud?

Jah, ma kuulasin täna umbes kümmet Eesti laulu ja ma olin väga üllatunud, kui palju head mussi teil on. See on uskumatu, et Eestis on ainult 1,3 miljonit inimest ja nii palju kvaliteetset muusikat.

Mida sa eestikeelsetest lauludest arvasid?

Loomulikult ma ei saanud keelest aru, aga minu arust see kõlab lahedalt. Eesti keelel on lahe kõla ja hääldus.

Su laulud on inglise keeles. Kas sulle meeldib taani keeles ka laulda?

Ma ei tee seda eriti. Ma olin viis aastat punkbändis, vanuses 17–22, ja me laulsime taani keeles väga poliitilistel teemadel ja see oli lõbus, aga see on erinev sellest, mida ma nüüd teen.

Kas sinu «pungiperiood» on praegust popkarjääri mõjutanud?

Ikka on, aga see pole nii, nagu ma oleksin mõnest konkreetsest loost šnitti võtnud. Ma lihtsalt sattusin sellesse keskkonda juba 14-aastaselt ja see lõppes alles siis, kui ma popmuusikaga edukaks sain, nii et see on väga suur osa sellest, kes ma olen. Kogu see muusika, mis on mind inspireerinud ja kujundanud, on olnud alternatiivmuusika, ja ma kuulan siiani hardcore punki.

Kas sul on siiani aega, et muusikat kuulata?

Tegelikult mitte eriti. Kui ma ise muusikat kirjutan ja sellele keskendun, pole mul samal ajal muu muusika jaoks ruumi.

Kas sul lemmikbänd on?

Kui ma olin teismeline, siis oli Sonic Youth (80ndate USA alternatiivroki bänd – toim) ja nad on siiani mu lemmikute seas. Mulle väga meeldib Lana Del Rey, aga head muusikat on nii palju, et mul pole üht kindlat lemmikut.

Millal sa oma artistinime MØ kasutama hakkasid? On see su hüüdnimi?

Ma hakkasin seda kasutama 2009. aastal, kui ma üksinda muusikat tegema hakkasin. Ma olin samal ajal veel punkbändis, aga käisin ka kunstikoolis ja tahtsin midagi uut katsetada. Ma lihtsalt valisin selle oma artistinimeks, see pole hüüdnimi, mind kutsutakse ikka Kareniks.

Ameeriklased tahavad su kohta «Mõu» öelda. Mis on kõige imelikum viis, kuidas su nime hääldatud on?

Inimestel on kindlasti eri viise, kuidas mu nime hääldada, aga ma pole kuulnud midagi väga hullu. Kõige imelikum on vist «Mjüü» või midagi taolist. Aga ma saan sellest aru, kuna kui ma peaksin hääldama nime, milles on täht, mida ma kunagi varem näinud pole, siis mõtleksin ma ka, et kuidas kurat ma seda hääldama peaks.

Taani poplauljatar MØ andis eile Rock Cafes meeleoluka kontserdi.
Taani poplauljatar MØ andis eile Rock Cafes meeleoluka kontserdi. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Mis ajendas sind muusikat kirjutama?

Ma alustasin, kuna ma olin väiksena väga suur popmuusika fänn. Ma armusin muusikasse ja tahtsin ise ka muusikuks saada. See oli esimene kord, kui miski oli mind nii sügavalt puudutanud, ja popmuusika läks mulle tol ajal veel eriti korda. Ma ei tule muusikute perekonnast ega ka eriti jõukast perest, nii et pidin täiesti nullist alustama.

Mis oli esimene laul, mille sa kirjutasid? Millest see rääkis?

Ma pole kindel, mis täpselt esimene oli, aga see oli ingliskeelne laul, kuna mind inspireerisid Briti ja Ameerika muusikud ning ma tahtsin nende moodi olla. Ma olin siis umbes 8-aastane, nii et see oli väga kehvas inglise keeles. See rääkis vist sellest, kuidas ma ootan koolivaheaega.

Mis sind praegu lugusid kirjutades inspireerib?

Kõik, mis mulle korda läheb ja mõtteid tekitab, lihtsalt emotsioonid ja elu. See on natuke liiga abstraktne, et täpselt kirjeldada, kuna need on lihtsalt tunded. Ma ei saa kirjutada millestki, mis pole minu jaoks «tõeline» ja oluline, see peab minu seest tulema.

Kas Trump läheb sulle korda?

Ma olen väga kurb ja muserdunud, et ta president on. Ja ma olen üleüldse pettunud, et terve maailm liigub poliitiliselt parempoolses suunas. See on ilmselgelt väga halb ja ma arvan, et see mõjutas tervet maailma, et Trump presidendiks valiti.

Mulle tundub, et noored üritavad midagi ette võtta ja poliitiliselt aktiivsed olla, kuna Trump ja Brexit olid kõigile tõeliseks šokiks. Ma ei tea, kas see on maailma lõpp, aga ma arvan, et enne kui olukord jälle paremaks läheb, läheb palju-palju halvemaks. Aga see on meie enda süü.

MØ kontserte iseloomustavad kirevad värvid, ägedad tantsuliigutused ja vahetu energia.
MØ kontserte iseloomustavad kirevad värvid, ägedad tantsuliigutused ja vahetu energia. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Kuidas sa laule kirjutad?

Mul ei ole üht kindlat meetodit, mõnikord tulevad ideed laulusõnade jaoks, mõnikord meloodia, vahel tuleb biit või klaveripartii. Oleneb sellest, millest ma parasjagu inspiratsiooni saan.

Kas sa mängid midagi veel peale klaveri?

Ma oskan mängida kitarri, basskitarri ja trummi, aga ma ei mängi eriti sageli. Tegelikult ma peaksingi pillimängu harjutama, kuna muidu unustan selle täiesti ära.

Minu sõbrad teadsid sind kõige paremini «Kamikaze» järgi. Kas eri maailma paikades tuntakse sind erinevate laulude järgi?

Enamasti on «Lean On», «Final Song» ja «Don’t Leave» need põhilised laulud, mis publikule kõige paremini peale lähevad. Mõnes kohas on üks laul, teises kohas teine, see varieerub.

Kas sa pead Major Lazeri ja DJ Snake’iga koos valminud «Lean On’i» enda lauluks?

Jah, sest ma kirjutasin selle koos Major Lazeriga ja see oli pikk tööperiood, mis võttis kokku umbes poolteist aastat, nii et see oli väga isiklik asi.

Sa oled pärit väikselt Taani saarelt ja nüüd on üks sinu lauludest ajaloo kuulatumate lugude seas. Isegi Justin Bieberi kõige kuulsamat laulu pole Spotifys nii palju kuulatud kui «Lean On’i». Kuidas midagi sellist juhtub?

Ma tegelikult ei tea. See on väga paljude eri asjade kokkulangemine. «Lean On» on üks väga hea laul ja tol hetkel oli selle saund väga värske. Selle looga alustati EDM-i uut lainet ja ilmselt mõjus minu lauluhääl tollal eksootiliselt: mitte kõige parem inglise keel ja pisut kärisev hääl. Maailm oli sel hetkel lihtsalt selle loo ja kõla jaoks valmis. Osaliselt oli see kokkusattumus.

Mis on kõige halvem laul, mille sa kirjutanud oled?

Ma olen kirjutanud palju halbu laule, aga kõik need, mille ma olen välja andnud, mulle meeldivad. Mõni meeldib rohkem kui teine ja ma olen kindlasti kirjutanud mõne laulu, mis on täielik rämps, aga need pole maailmale kuulamiseks.

Mis on kõige veidram lugu, mis sinuga tuuritamise käigus juhtunud on?

Mul pole ühtki väga veidrat lugu. On alati pisut hullumeelne, kui kohtud mõne megastaariga, näiteks need korrad, kui kohtusin Usheri, Rihanna, Justin Bieberi või Sam Smithiga. See on alati hull kogemus. Tundsin ennast nagu tõeline fänn, Sam Smithi ja Rihannaga eriti. Justin Bieberiga ka, aga see oli teistmoodi, kuna see on lihtsalt täiesti hull värk, et temaga kokku sain.

Millega sa tegeled, kui ei laula või tuurita?

Tegelikult mu lemmiktegevus ongi lihtsalt istuda ja kirjutada laule. Just siis, kui mul pole vaja uut singlit välja anda või et peaksin tingimata mõne loo kallal töötama, aga lihtsalt kirjutada laule, kuna see on tore.

Või siis vaatan Netflixi. Või teen trenni või magan. Või saan sõpradega kokku.

Mida sa Netflixist vaatad?

Praegu on pooleli «Hillsi kummitav maja» («The Haunting of Hill House», Netflixi seriaal – toim), aga see on nii kuradi hirmus, et ma näen iga öö õudusunenägusid, nii et ma pole kindel, kas ma peaksin selle pooleli jätma või lõpuni vaatama.

MØ kontsert tõi Rock Cafe rahvast täis.
MØ kontsert tõi Rock Cafe rahvast täis. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Mida sa Eesti kohta kuulnud oled?

Ma ei ole kindel, kas see oli Alma, kes mulle seda rääkis, aga ma olen kuulnud, et Eesti publik on tõeliselt pöörane. Ma ei tea, kas see vastab tõele, kuna ma pole siin kunagi esinenud.

Ma mäletan, et kui ma väike olin, siis vaatasin Eurovisioni lauluvõistlust ja Eesti sai alati punkte. Alati öeldi «Estonia! Estonia!», nii et see jäi mulle meelde. Ja ma tean, et Taani ja Eesti ajalood on omavahel seotud.

Kusjuures ma olen esimest korda siin ja märkasin tänaval, et inimesed näevad samasugused välja nagu Taanis. Ma võiksin vabalt praegu Århusis olla, te näete välja nagu põhjamaalased.

Kui kauaks sa siia jääd?

Homme hommikul lähme ära. Ma arvan, et me pidutseme täna õhtul, täna on ikkagi ju laupäev ja me oleme Eestis. See oli tegelikult Tommy Cash, kes ütles mulle, et Tallinn on väga hea koht, kus pidutseda. Ja ma tahan vanalinna minna, kuna see näeb nii ilus välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles