Kui must reede muutub päriselt mustaks: kaklus mänguauto pärast, tulistamine poe parklas, infarktid ja jõhkrused on saanud ostuhulluse osaks (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musta reede silt
Musta reede silt Foto: AP/EPA/Zumapress/Scanpix

Maailma eri paikades on sel nädalal olnud ostubuum, mis tipneb täna, 23. novembril Black Friday (Musta reede) sooduspakkumistega. Paraku hakkab selles ostuhulluses nii mõnelgi katus sõitma ja läheb löömaks või haaratakse relva järele.

Lehekülje Black Friday Death Count (Musta reede surmanumbrid) kohaselt ei mõju ostlemine ainud rahakotile, vaid võib mõjuda ka tervisele.

See lehekülg on Musta reede ostuhulluse vägivallajuhtumeid üles märkinud alates 2006. aastast. Samas kõiki juhtumeid ei saa seostada otseselt ostmisega, sest osad neist on leidnud aset ostukeskuste ja kaupluste parklates, kus inimesed oma pinget ja raevu on välja elanud.

Musta reede ostlejad
Musta reede ostlejad Foto: AP/Reuters/Zumapress/Scanpix

11 aasta jooksul on ostuhulluse ajal hukkunud kümme ja saanud vigastada 111 inimest.

Üks kurvemaid juhtumeid on 2011. aastast, kui Musta reede ostuhulluses kaotas elu 61-aastane Walter Vance, kes kukkus Lääne-Virginias Targeti kaupluses kokku ning inimesed tormasid temast üle.

Inimesed ei pööranud ootamatult infarkti saanud apteekrile tähelepanu, neid huvitasid hoopis allahindlused. Hinge vaakunud mees lamas mõnda aega kaupluse põrandal.

Abikaasa Lynne Vance märkas, siis et ta mees on maha kukkunud, läks tema juurde ja hüüdis, et kas keegi on arst.  Ilmnes, et sel ajal oli seal kuus medõde, kes appi tulid. Müüjad kutsusid kiirabi ja mees viidi haiglasse. Arstide sõnul suri Walter Vance juba poes.

2011. aastal kasutas üks Mustal reedel ostelnud inimene Los Angelese kaubamajas pipragaasi, et teisi ostlejaid eemale peletada. Selles intsidendis sai kümme inimest pipragaasi tõttu vigastada ja veel viis sai kannatada, kui gaasirünnaku alla jäänud neile otsa tormasid.

Musta reede ostlejad
Musta reede ostlejad Foto: STEPHANIE KEITH / REUTERS/Scanpix

2016. aasta novembris leidis Californias asuva kaubamaja mänguasjade osakonnas aset kahe naise lööming, kuna nad mõlemad tahtsid sama Barbie nukku saada. Neile kutsuti nii politsei kui kiirabi, sest naised küünistasid üksteiste verele ja tõmbasid juukseid peast.   

2017. aastal toimus sama kaubamaja mänguasjaosakonnas taas kaklus, kuid siis kahe mehe vahel, kes võitlesid suure mänguauto pärast. Meedia teatel oli see kaklus nagu stseen komöödiafilmist. Lõpuks ei saanud kumbki kakleja seda autot, sest müüja lõpetas nende kakluse, konfiskeeris auto ega nõustunud seda müüma.

2017. aastal sai Alabamas Kmarti kaupluses vigastada mees, kes üritas saada talle vajalikku elektroonikavidinat, kuid seda tahtis ka teine mees, kes esimesele rusikaga virutas. Esimene mees kukkus vastu riiuleid, murdes vaagnaluu.

Musta reede ostlejad
Musta reede ostlejad Foto: Cris Faga / ZUMAPRESS.com/Scanpix

2016. aastal hukkus Texases San Antonios Musta reede ostuhulluse ajal üks inimene. Olukord sai alguse, kui üks Wal-Marti ostleja võttis teise eest parklakoha ära. Kohast ilma jäänud mees tuli autost välja, käes mingi metalne ese, millega asus pargitud autot taguma, tekitades mõlke. Lõpuks lõhkus metallesemega mees juhipoolse akna, lüües juhti raudkangiga. See mees sai raske näovigastuse. Vigastada saanud mees võttis siis relva ja lasi teda rünnanud mehe maha.

Politsei sõnul oli tegemist enesekaitsega, kaks kuuli saanud mees suri sündmuskohal.

2008 toimus Lõuna-Californias Toys’R’Us poes tulistamine, milles kaks meest haarasid relvad ja tulistasid üksteist. Pealtnägijate kinnitusel tekkis tulevahetus, kuna nende naised läksid sama mänguasja pärast kaklema ja meeste arvates  oli õige tegu seda lahendada relva abil.

Musta reede ostlejad
Musta reede ostlejad Foto: EPA/Scanpix

Musta reede osturaevu tõttu on leidnud aset ka enesetappe, eriti just müüjate seas, kes ei ole suutnud pika tööpäaeva ja inimeste raevuga toime tulla. Müüjate hulgas on ka olnud üleväsinuid, kes on sattunud teiste autodega kokkupõrgetesse või hukkunud teelt välja sõites.

Must reede on levinud USAst teistesse riikidesse, kus ostuhulluse ajal on samuti osturaevu ja sellega kaasnenud vägivalda ette tulnud.

2013. aastal leidis Põhja-Iirimaal Belfastis aset juhtum, milles Mustal reedel ostelnud naine murdis mitmest kohast käeluu. Belfasti ühes elektroonikapoes oli vaid 24 odava hinnaga televiisorit, mida tahtsid saada endale sajad inimesed. Televiisorite hind oli langetatud 180 naelalt 99 naelale.

Tekkis massikaklus, milles oli kümme vigastatut, kaasa arvatud naine, kes jäi kaklejate vahele ja sai käeluumurde.

2016. aastal kukkus Lõuna-Aafrikas Kaplinnas asuvas ostukeskuses Musta reede ostuhulluse ajal naine, kellele inimesed peale astusid. Ta selg ja kolju said raskelt vigastada.

Psühholoogide sõnul toovad Musta reede allahindlused inimestes esile küttide-korilaste instinkti, mis ei ole ka 21. sajandil kuhugi kadunud.

«Poodides on siis võitle või põgene olukorrad, mis paneb tsiviliseeritud inimesed käituma metslastena. Enamik inimesi on valmis võitlema. Kui «mammut» on kätte saadud, siis pinge langeb ja inimesed muutuvad taas inimlikuks, tundes samas võidurõõmu, et just nemad mingi asja said. Elu on näidanud, et odavast väljamüügist otsetud asjadest tüdinetakse üsna ruttu,» psühholoogid. 

Musta Reede sooduspakkumised toimuvad lisaks USAle ja Kanadale ka Euroopas ja osades Aafrika riikides.

Musta reede ostlejad
Musta reede ostlejad Foto: EPA/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles