Vaata järele, kus asub muinasjutuline Roosa linn

Reisiguru.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Klemen R / PantherMedia / Klemen R / Scanpix

Petra ajalooline kaljulinn Jordaanias on paik, mille kohta ülivõrretest kipub väheseks jääma. Kaljude värvi järgi on Petra hüüdnimeks saanud Roosa linn.

Kunagiste meistrite ilumeel ja oskused on seal loonud paiga, mis kuulub Lähis-Ida, aga võib-olla ka laiemalt maailma kõige huvitavamate ja kaunimate hulka. Õigustatult kuulub see imeline ala juba 1985. aastast UNESCO maailmapärandi nimistusse. Ühtlasi on tegemist ka Jordaania kõige tähtsama turismisihtpunktiga. Petra asub Jordaania lõunaosas Ma'ani kubernerkonna territooriumil, ümbritsetuna kaljudest ja kõrbest. Lähim suurem linn Petrale on linnulennul umbes 20 km kaugusele kagusse jääv Ma'an (üle 50 tuhande elanikku). Merepinnast asub Petra enam kui 800 m kõrgusel.

Petra kaljulinn on rajatud enam kui 2300 aastat tagasi nabatealaste poolt oma riigi pealinnaks. Petra muutus kiiresti karavaniteede sõlmpunktiks ja hakkas kontrollima üpris suurt ala enda ümber. Linna tähtsuse kasvule aitas kaasa sinna rajatud hästi läbimõeldud veevärk, sh vee säilitamiseks kasutatud reservuaaride süsteem. 106. aastal vallutasid Petra roomlased ja muutsid ta Rooma impeeriumi Arabia Petraea provintsi pealinnaks. Saatuslikuks sai linnale aga 363. aastal toimunud maavärin, mis lõhkus linna hästitoiminud veevärgi ja peale mida linna tähtsus langes kuni ja lõpuks unustusehõlma langes. Petra taasavastati maailma jaoks alles 1812. a. Ðveitsi ränduri Johann Ludwig Burckhardti poolt.

Sellest, milliseid imelisi vaatamisväärsusi Petras leiub, loe Reisigurust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles