Video: see füüsikailming kütab sotsiaalmeedias kirgi, katseta järgmisel korral, kui süütad tiku!

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leek ei jäta varju
Leek ei jäta varju Foto: reddit.com

Enne jõule, mil põletatakse palju küünlaid, on sotsiaalmeedias hakanud levima küsimus, et miks ei ole leegil varju.

Nii Instagramis, Redditis kui Facebookis levivad fotod, millel on näha tikku, tulemasinat ja küünalt, millel on leek, samas ei heida leek seinale varju.

Leek ei jäta varju
Leek ei jäta varju Foto: Pexels / CC0 Licence

Soome Helsingi ülikooli füüsik Simo Huotari selgitas, et tegemist on lihtsa fenomeniga, milles ei ole midagi imelikku.

«Et tekiks vari, peab objekt piisavalt neelama, peegeldama või hajutama valgust. Küünla või põleva halu leek on gaasiline. Kuigi leek on kuum, ei takista see kuumus valgust sealt läbi liikumast ja selle tõttu ei tekita leek varju,» selgitas füüsik.

Leek ei jäta varju
Leek ei jäta varju Foto: Pexels / CC0 Licence

Houtari lisas et leegis leiab põlemise ajal aset mitmeid reaktsiooe, mida ei ole palja silmaga näha.

«Leegi kuma tekib peamiselt tulistest nõeosakestest, kuid neid on sedavõrd vähe, et need ei takista valguse liikumist läbi leegi,» selgitas asjatundja.  

Youtube’is on video, milles naatriumlambi ja lauasoola abil tekitatakse leegile tume vari. Seda videot näinud Huotari sõnul on varju tekitajateks naatriumioonid.

«Naatriumlabi valgus on vaid teatud lainepikkusel. Seal on naatriumioonid, mis neelavad tugevalt selle lainepikkuse valgust. Valgus ei liigu vabalt läbi naatriumioone sisaldava gaasi ja sellest tekib vari,» lausus soomlasest füüsik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles