Käesoleva aasta parimas reisisihtkohas võid nüüd majaomanikuks saada sentigi kulutamata (1)

Elina Roosaar
, Reisile.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chris 73 / Wikimedia Commons

Jaapani valitsus käivitab peatselt uue programmi, mille eesmärgiks on vähendada mahajäetud majade arvu.

Osa tühjana seisvaid maju müüakse maha võileivahinna eest, osa antakse soovijaile tasuta. 2013. aastal avaldatud aruande järgi on Jaapanis ligikaudu kaheksa miljonit mahajäetud maja, vahendab reisiajakiri Travel + Leisure, mis ühtlasi valis Jaapani käesoleva aasta parimaks reisisihtkohaks.

Põhjuseid, miks need majad endale uut omanikku pole leidnud, on mitu. Eelkõige on selles süüdi looduskatastroofid ja rahvastiku vananemine, kuid oma osa mängib ka ebausk: kui majas on keegi surnud ebaloomulikul moel, võib kinnisvara müümine väga keeruliseks ülesandeks osutuda. Üldiselt on mahajäetud majad pigem maapiirkondade probleemiks, kuid neid leidub ka linnade lähedal.

Nomura Uurimisinstituudi prognoosi kohaselt võib aastaks 2033 kasvada tühjalt seisvate majade arv 21,7 miljonini. Kui selline tendents jätkub, tuleb ilmselt uute hoonete ehitamist piirama hakata − sellel aga oleks märkimisväärne mõju kohalikule majandusele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles