Kinokrüpt: Varajane juutuuber? «Ameerika psühhopaadi» hommikurutiin ehk kuidas iga päev hullult ilus välja näha (1)

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Christian Bale filmis «Ameerika psühhopaat» (2000)
Christian Bale filmis «Ameerika psühhopaat» (2000) Foto: Lionsgate

Bret Easton Ellise raamatul põhinev 2000. aasta Lionsgate'i film «Ameerika psühhopaat» (American Psycho) jäädvustas igaveseks popkultuuri ajalukku Christian Bale'i kehastatud psühhopaat Patrick Batemani saatanlikult võluva tegelaskuju. Oma välimuse eest väga korrapäraselt hoolitsev hullmõrtsuk oli välja arendanud terve nn hommikurutiini, kuidas suurepärane välja näha. 

Filmi ühes esimestest stseenidest käib mõrvarlik New Yorgi pintsaklipslane juutuuberi kombel sammuhaaval läbi oma hommikuse iluprogrammi. 

«Ma elan American Gardensi majas West 81st tänaval. Mu nimi on Patrick Bateman. Ma olen 27aastane. Ma usun enda eest hoolitsemisesse, tasakaalustatud dieeti ja järjepidevasse treeningusse. Hommikuti on mu nägu natuke turses, niisiis panen pähe jäämaski, kuniks kõhulihaste harjutusi teen. Suudan nüüdseks juba tuhat ära teha. Kui olen jäämaski eemaldanud, kasutan poore sügavuti puhastavat näopiima. Duši all kasutan vesiaktiveeruvat geelpuhastajat. Seejärel mandli ja meega kehakoorijat. Näol kasutan eraldi geelkoorijat. Seejärel kasutan piparmündiga näomaski, mille jätan näole 10 minutiks, kuniks valmistun teisteks tegevusteks. Kasutan alati alkoholivaba habemeajamisjärgset losjooni, kuna alkohol kuivatab nahka ja teeb seda vanemaks. Seejärel panen niisutavat kreemi, siis vananemisvastast silmakreemi ja viimaks kaitsvat niisutavat kreemi. Patrick Bateman on idee, abstraktsioon, mind ei ole päriselt olemas. Olen vaid kest, midagi illusiooni laadset. Ma saan peituda oma külma pilgu taha ja kuigi sa võid mu kätt pigistada ning tunda mu ihu sinu oma haaramas, sa võid isegi tunda, et meie elustiilid on võrreldavad, kuid mind ei ole tegelikult seal," kõlab Batemani monoloog.  

Muuseas, filmirolliks meetodnäitlemist harrastanud Bale elas võtteperioodil sama režiimi järgi, et rolli paremini sisse elada. Lisaks tegi näitleja Patrick Batemani imetabase vormi saavutamiseks iga päev mitu tundi trenni: kõigepealt jõusaalis ning hiljem kolm tundi võttel, kus tal oli kohal eratreener. 

Kinokrüpti rubriik toob Apollo Kinoportaali lugejateni unustamist vajavad või mäletamist väärivad hetked maailma kinoajaloost, alates aegade hämarusse vajunud huvitavatest faktidest ning lugudest kuni pööraselt naljakate või piinlike seikadeni, mis meie elusidsiiski veel vähemalt huumoriga rikastada suudavad. Kultuurihuvilisele kohustuslik!

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles