Video: California metsapõlengualal on oodata sademeid, kuid need tekitavad uue ohu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA Operational Land Imager satelliidifoto Põhja-California põlengualast
NASA Operational Land Imager satelliidifoto Põhja-California põlengualast Foto: NASA / REUTERS/Scanpix

USA meteoroloogide teatel on selle nädala teises pooles California metsa- ja maastikupõlengualadel oodata sademeid, kuid nendega võib kaasneda uus oht.

Osariigi õhk on seni suitsust paks, kuid vihm peaks õhku värskendama ja aitama viimaseid tulekoldeid kustutada, teatab cnn.com.

Meteoroloogide andmetel peaks California põhjaosas sadama 10 – 15 sentimeeterit vihma, California teistes osades vähem.

Vihm
Vihm Foto: FRISO GENTSCH / AFP/Scanpix

Nii ilmaennustajad kui päästetöötajad hoiatasid, et tugevad vihmad võivad tekitada uue ohu, milleks on mudalaviinid.

Kuna koos puudega on ka metsa alustaimestik hävinenud ja muld taimedeta, siis võib vihmavesi suures koguses mulda kaasa viia.

Mudalaviinid seavad eelkõige ohtu seni järelkustutamisega tegelevad tuletõrjujad, kuid muda võib hävitada ka seni tulest puutumata hooneid. Samuti raskendab muda hukkunute otsimist. 

«Enamik tuletõrjujaid om mäestikupiirkonnas, mis järsk ja kus on kuristikke. Kui vihma tõttu raske mudamass seal liikuma hakkab, siis seab see tuletõrjujate elu ohtu. Muda võib murda ka tules püsti jäänud puid,» teatas California tuletõrjeameti Cal Fire asejuht Scott McLean.

Tuletõrjujad kustutamas metsapõlengut Lõuna-Californias Simi Valleys
Tuletõrjujad kustutamas metsapõlengut Lõuna-Californias Simi Valleys Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA / CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

McLean lisas, et 11 päeva tagasi alguse saanud põleng on 96 protsendi ulatuses kustutatud, jäänud on veel üksikud tulekolded, mis asuvad rasketi juurdepääsetavatel aladel ning nende kustutamine võib võtta aega selle kuu lõpuni.

8. novembril California põhjaosas Paradise’i linna lähedal lahvatanud suurpõleng on hävitanud üle 11 700 eluhoone ja tule tõttu süttis Chicago linna suurune ala ehk üle 600 ruutkilomeetri. Paradise hävines täielikult.

California väikelinn Paradise enne ja pärast põlengut. Vasakpoole foto on tehtud septembris ja parempoolne 10. novembril 2018
California väikelinn Paradise enne ja pärast põlengut. Vasakpoole foto on tehtud septembris ja parempoolne 10. novembril 2018 Foto: / AP/Scanpix

Seni on teadmata rohkesm kui 1200 inimese asukoht, kuid see number muutub vastavalt sellele, kas inimesi leitakse elusana või surnuna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles