Keeruline küsimus: kas võlumaailma Albus Dumbledore on gei, kui kirjanik seda ütleb, aga film ei näita?

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michael Gambon Albus Dumbledore'ina filmis «Harry Potter ja fööniksi ordu» (2007)
Michael Gambon Albus Dumbledore'ina filmis «Harry Potter ja fööniksi ordu» (2007) Foto: General / ©TopFoto

«Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd» lööb kinodes rekordeid ning näib olevat lõplikult lahti muukimas Harry Potteri saagast tuntud peavõlur Albus Dumbledore'i eraelu, mis pika halli habemega teadjamehe puhul alati salapäraseks jäi. Nüüd, kus «Fantastiliste elukate» viieosaline filmisari rändab ajas tagasi võluri noorusesse, hakkavad ilmnema tõekillud. 

Väljaanne The Daily Dot võttis ette ning analüüsis juba enam kui kümne aasta eest esile kerkinud poleemikat Dubledore'i tegelaskuju seksuaalsuse ümber, kuna uueski filmis nähtud Dubledore'i ja tema vaenlase Grindelwaldi «erilise» koolipõlvesuhte meenutused tekitasid küllaga küsimusi. Dumbledore'i võimaliku homoseksuaalsuse üle on arutletud juba alates viimase Harry Potteri raamatu väljatulekut: kas noormehi sidus enamat kui sõprus ja üks «Fantastilistes elukates» esinev maagiline rituaal (mille jätame kinosõprade huvides mainimata)?

Tegelikult sõnas kirjanik J. K. Rowling juba 2007. aastal, et on Dumbledore'i alati geina ette kujutanud – seda vastuseks ühel seminaril esitatud küsimusele, kas siiralt armastusse uskuv võlur ka ise kunagi armunud on olnud. «Dumbledore armus Grindelwaldi, mis ainult süvendas tema meeleheidet, kui Grindelwald oma tõelist olemust ilmutas,» sõnas kirjanik. «Armastus võib olla pime ning Grindelwald tõmbas teda, kuna oli sama tark kui tema, kuid vedas Dumbledore'i kohutavalt alt.»

Niisiis on võlumaailma autor otsesõnu kinnitanud, et Dumbledore armastas teist meest. Sellega võiks teema lõppenuks lugeda, kui võlumaailm poleks juba ammu oma elu elama hakanud. Leidub hulk fänne, kes avastasid pärast kirjaniku avaldust, et neid solvab, et lasteraamatus väidetavalt geitegelane tegutseb, kuigi raamatus ühtegi säärast viidet tegelikult ei esine. Teisalt kerkis üles leer vähemusaktiviste, keda solvas, et Dumbledore'i homoseksuaalsusest raamatutes saladus tehti ning kelle meelest Harry Potteri lugudes ülepea liiga vähe vähemusi esindatud on.

Üks leer fänne aga leiab, et see, mida Rowling ütleb või ei ütle ei loe üldse mitte midagi, kuna isegi kui ta on võlumaailma looja, pole tema intervjuudel n-ö kanoonilises mõttes kaalu ning kõik, mis on tõde, peab olema raamatus või filmides sees: selles plaanis ei ole Dumbledore gei enne, kui seda filmis ei kinnitata. Kõik, mis Potteri-raamatutest selgus, oli asjaolu, et tegu oli intellektuaalidest sõpradega, kes mängisid ideega võlurkonna valitsemisest tavainimeste ehk mugude üle, millest Grindelwald oma kurjadeks plaanideks innustust sai ning mida Dumbledore hiljem südamest kahetses. Nende suhtlust saab faktide põhjal igal juhul pidada vaid lähedaseks sõpruseks.

Surve mitmest suunast hakkab ilmselt suunama ka «Fantastilisi elukaid», mille äsja kinodesse jõudnud osa on juba rassiliselt märksa kirevam kui «Harry Potteri» filmid.  Ehk saame järgmistes Fantastiliste elukate filmides (kokku kolm, mis ilmuvad aastatel 2020, 2022 ja 2024) täpsemalt teada, mis mehi noorukieas sidus, ehk ka mitte. On täiesti võimalik, et filmitegijad otsustavad seda rada hoopiski mitte minna ning jättagi publik igaveseks mõtisklema. Ehk on tegu hoopis Warner Brosi kavala lükkega, et kõiki osapooli natuke rõõmustada ja fantaasiale ruumi jätta. Natuke salapära kulub ju ometi võlumaailmas ära?

Jude Law noore Albus Dumbledore'ina filmis «Fantastilised elukad»
Jude Law noore Albus Dumbledore'ina filmis «Fantastilised elukad» Foto: Warner Bros.

Filmistuudio Warner Bros. Pictures «Fantastilised elukad: Grindelwaldi kuritööd» on J.K. Rowlingu Wizarding World™ sarja viiest seiklusloost järjekorras teine.

«Fantastilised elukad» on uus seiklusfilmide sari, mis viib meid tagasi J. K. Rowlingu võlumaailma. Oscariga pärjatud Eddie Redmayne («Kõiksuse teooria») mängib võlurimaailma silmapaistvat magizooloogi Newt Scamanderit ning filmide lavastajaks on David Yates, kelle käe all valmisid viimased neli «Harry Potteri» hittfilmi.

Esimese filmiga tegi oma stsenaristidebüüdi J. K. Rowling ise, kelle armastatud «Harry Potteri» raamatutest said kinolinal ühed maailma suurimad kassahitid. Stsenaariumi inspiratsiooniks oli Sigatüüka õpik «Fantastilised elukad ja kust neid leida», mille autoriks on tema enda tegelane Newt Scamander. Film viis uuesti kokku terve rea inimesi, kes töötasid koos juba «Harry Potteri» filme tehes, sealhulgas produtsendid David Heyman, J. K. Rowling, Steve Kloves ja Lionel Wigram.

«Fantastilised elukad ja kust neid leida» saab alguse 1926. aastal, kui Newt Scamander on just lõpetanud ülemaailmse retke, et leida ja dokumenteerida tervet hulka maagilisi elukaid. Kui ta lühikeseks peatuseks New Yorki jõuab, võiks ta sealt ühegi juhtumuseta lahkuda... kui poleks No-Majit (ameeriklaste mugu) nimega Jacob, valesse kohta sattunud maagilist olendit ja mõnede Newti fantastiliste elukate põgenemist, mis võiks tuua pahandusi nii võlumaailma kui ka No-Majide maailma.

Esimene film «Fantastilised elukad ja kust neid leida» lõppes vägeva musta võluri Gellert Grindelwaldi (Johnny Depp) vahistamisega MACUSA (Ameerika Ühendriikide võlurikongressi) poolt, tänu Newt Scamanderi (Eddie Redmayne) kaasabile. Kuid nüüd on Grindelwald viinud oma ähvarduse täide ja põgenenud vanglast, et asuda koguma endale järgijaid, kes ei aimagi ta tegelikku plaani: viia läbi puhtavereliste võlurite ülestõus ning asuda kõigi lihtsurelike üle valitsema. Selleks, et Grindelwaldi takistada, palub Albus Dumbledore (Jude Law) abi oma endiselt õpilaselt Newt Scamanderilt. Too annabki nõusoleku, aimamata, millised ohud ees varitsemas on. Üha enam lõhenevas võlurite maailmas kehtestatakse piire ning pannakse proovile ka lähimate sõprade ning pereliikmete ustavussidemed.

Uue filmi osatäitjateks on näitlejate ansambel eesotsas Eddie Redmayne'i, Katherine Waterstoni, Dan Fogleri, Alison Sudoli, Ezra Milleri ning Jude Law' ja Johnny Deppiga. Lisaks teevad rolle Zoë Kravitz, Callum Turner, Claudia Kim, William Nadylam, Kevin Guthrie, Carmen Ejogo ja Poppy Corby-Tuech.

Apollo Kinodes alates 16. novembrist 2018.

Vaata seansside aegu ja osta pilet siit.




 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles