Kinokrüpt: Vaata ja värise (naerust)! Kõige esimene «Frankensteini» tummversioon vuntsiti netis vaatamiseks üles

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Frankensteini pruut (1935)
«Frankensteini pruut (1935) Foto: Rights Managed / Ronald Grant Archive / Mary Evan / Scanpix

Maailma kõige esimene filmiversioon Mary Shelley 1818. aasta romaanil põhinevast «Frankensteini» loost pandi viimaks restaureeritud kujul netiavarustesse vaatamiseks üles.

Tänu filmi levitamise eest läheb Ameerika Ühendriikide Kongressi raamatukogule, kes selle 1910. aastal 3 päevaga filmitud ning kuni 1970ndateni kadunuks peetud filmi uuesti üles kõpitsesid. Frankenstein oli ja on koos Bram Stokeri Draculaga kahtlemata kogu filmiajaloo kuulsaimad koletised, kellest on hiljem vändatud lugematu hulk filme. Väärib mäletamist, kui pika tee filmi-, kostüümi- ja grimmikunstki on suutnud veidi enam kui sajandiga läbi teha. 



Kinokrüpti rubriik toob Apollo Kinoportaali lugejateni unustamist vajavad või mäletamist väärivad hetked maailma kinoajaloost, alates aegade hämarusse vajunud huvitavatest faktidest ning lugudest kuni pööraselt naljakate või piinlike seikadeni, mis meie elusidsiiski veel vähemalt huumoriga rikastada suudavad. Kultuurihuvilisele kohustuslik!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles