Madjari psühhedeelia «Candide'i seiklustes»

PÖFF shorts
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PÖFF Shorts

Mis seostub teile ungari animatsiooniga?

Kui esimeseks ja ainsaks referentsiks on 70ndate värviküllane täispikk joonisfilm «Janos Vitež», mida võib pidada madjarite „Kollaseks allveelaevaks«, siis tasub sammud kinno seada. »Candide«i seiklused» ei jää popkultuurilistelt viidetelt, värviküllasuselt ja psühhedeelsuselt kindlasti «Janosile» alla.

«Super Jail´i» seeria, «Adventure Time», «Ren ja Stimpy» – musta huumori ja värviliste joonistustega täidetud filme, mida «Candide»i seiklused« näib olevat endasse imenud, võiks nimetada mitmeid. Ja ometi sünnib sellest kõigest mingi uus lugu ja jutustusviis, mis on ühtaegu patsifistlik ja vägivaldne, popilikult kirev ja eemaletõukavalt realistlik.

Kui selle filmi oleksid teinud jaapanlased või britid, siis oleks n.ö jäädud oma liistude juurde, aga et see meie vennasrahvalt ungarlastelt pärineb, võtab sõnatuks ja suunab nende animatoodanguga lähemalt tutvuma. Head vaatamist!

»Candide«i seiklused» linastuvad kassettides «Late Night Comedy» ja «Öökino: Kesköö hullus».

Piletilevi:

P, 25.11

T, 27.11

K, 28.11

Tartus

N, 22.11

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles