Hollandist kuus aastat tagasi varastatud Picasso maal võib olla Rumeenias

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi Amsterdami Kunsthal muuseumist varastati 2012. aastal Pablo Picasso maal «Harlekiini pea»
Hollandi Amsterdami Kunsthal muuseumist varastati 2012. aastal Pablo Picasso maal «Harlekiini pea» Foto: / AP/Scanpix

Kuus aastat tagasi varastati Hollandis Amsterdamis asuvast Kunsthal muuseumist kolme minutiga seitse maali, mille seas oli nii Pablo Picasso, Claude Monet´, Paul Gauguin’i kui Lucien Freudi teoseid.

Hollandi meedia nimetas seda 2012. aastal toime pandud kuritööd «sajandi varguseks, edastab AFP.

Seitse maali, mis viidi 2012. aastal Hollandist Amsterdamist Kunsthal muuseumist
Seitse maali, mis viidi 2012. aastal Hollandist Amsterdamist Kunsthal muuseumist Foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP/SCANPIX

Rumeenia peaprokurör Augustin Lazar teatas nüüd, et nende andmetel võib üks neist Amsterdamist varastatud maalidest olla Rumeenias.

Nii Rumeenia kui Hollandi kunstieksperdid uurivad, kas tegemist on Picasso 1971. aasta originaalmaaliga «Harlekiini pea» või võltsinguga.

Hollandi Amsterdami Kunsthal muuseumist varastati 2012. aastal Pablo Picasso maal «Harlekiini pea»
Hollandi Amsterdami Kunsthal muuseumist varastati 2012. aastal Pablo Picasso maal «Harlekiini pea» Foto: / AP/Scanpix

Hollandi välisministeeriumi teatel selgub maali autentsus lähiajal.

2014. aastal tabas Hollandi politsei neli isikut, keda süüdistati Kunsthali muuseumist maalide varastamises. Nad pidid maksma maalide eest vastutavale fondile ja kindlustusele 18 miljonit eurot.

Politseinik 16. oktoobril 2012 Rotterdam Kunsthal muuseumis juures. Sellest muuseumist viidi vaid kolm minutit kestnud varguse käigus seitse maali
Politseinik 16. oktoobril 2012 Rotterdam Kunsthal muuseumis juures. Sellest muuseumist viidi vaid kolm minutit kestnud varguse käigus seitse maali Foto: ROBIN UTRECHT / AFP/Scanpix

Üks neist varastest, Olga Dogaru sõnas uurijatele, et ta põletas need maalid Rumeenia idaosas asuvas Carcaliu külas. Ta kaitses selle sammuga oma poega Radut, kes oli maalivarguse eestvedaja. Hiljem võttis naine oma ütluse tagasi.

Uurijate sõnul võisid vargad maalid hävitada, kuna neil ei õnnestunud neid müüa.

Varastatud maalid olid 2012. aastal Amsterdami Kunsthal muuseumis laenuna Tritoni fondist, millele need maalid kuulusid. See fond hoolitseb 2011. aastal surnud hollandlasest investori Willem Cordia kunstikogu eest.

16. oktoobril 2012 tehtud foto Amsterdami Kunsthal muuseumis. Tühja koha peal oli Henri Matisse'i maal, mis langes varaste saagiks
16. oktoobril 2012 tehtud foto Amsterdami Kunsthal muuseumis. Tühja koha peal oli Henri Matisse'i maal, mis langes varaste saagiks Foto: ROBIN UTRECHT / AFP/Scanpix

Pablo Ruiz Picasso (25. oktoober 1881 Málaga, Hispaania – 8. aprill 1973 Mougins Prantsusmaa) oli hispaania kunstnik, kubismi rajaja. Ta tegeles peamiselt maalikunstiga, kuid tegi ka lavakujundusi ja illustreeris raamatuid.

Pablo Picasso 1881- 1973
Pablo Picasso 1881- 1973 Foto: akg-images / Tony Vaccaro /Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles