Pildid ja dokvideo: täna 70-aastaseks saava prints Charlesi elu läbi aastakümnete

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prints Charles 1957. aasta jaanuaris
Prints Charles 1957. aasta jaanuaris Foto: / AP/Scanpix

Briti prints Charles, kes täna saab 70-aastaseks, on kogu oma elu valmistunud kuningaks saama, kuid seni on veel Briti troonil ta ema, kuninganna Elizabeth II.

Briti meedia kirjutab, et kui 14. novembril 1948 sündinud Charles oleks tavaline britt, siis veedaks ta pensionipõlve, tegeledes harrastuste ja lastelastega, kuid ta ei ole tavakodanik.

Printsess Elizabeth, prints Charles ja prints Philip 18. juulil 1949 kuningliku pere suveresidentsis Windlesham Moore'is
Printsess Elizabeth, prints Charles ja prints Philip 18. juulil 1949 kuningliku pere suveresidentsis Windlesham Moore'is Foto: / AP/Scanpix

Walesi prints Charlesi kasvatati lapseeast alates saama kuningaks, kuid kuna Elizabeth II tervis on hea ja ta ta ei ole troonist loobunud, siis peab prints veel ootama.

Charles on teinud juba ajalugu, olles kõige kauem kroonimist oodanud Briti troonipärija. 

Prints Charles sündis üks aasta pärast oma vanemate, printsess Elizabethi, kellest 1952. aastal sai kuninganna Elizabeth II, ja prints Philipi abiellumist. Ta kasvas enamjaolt lastehoidjate käe all, oma vanemaid nägi ta aegajalt.

Elizabeth ja ta mees käisid pärast poja sündi mitmetel välisvisiitidel, olles kodus harva. Ühel korral oli kuninglik paar ära viis nädalat, jõudnud tagasi koju, tegi kuninganna esmalt ära vajaliku paberitöö ja jälgis hobuste võiduajamisi ning alles siis pääses oma 13-kuuse poja juurde.

Prints Charles oli kolmeaastane, kui ta emast sai kuninganna Elizabeth II. Kuningnna krooniti 2. juunil 1953 Westminster Abbeys. 

Elizabeth II Londonis oma ametlikul kroonimisel 1953. aasta suvel Westminster Abbey.
Elizabeth II Londonis oma ametlikul kroonimisel 1953. aasta suvel Westminster Abbey. Foto: AP/Scanpix

Briti kõrgklassi kombe kohaselt õppis Charles mitmes internaatkoolis, jätkates vanemana õpinguid mainekas Cambridge’i ülikoolis, kus ta põhiaineteks olid ajalugu, arheoloogia ja antropoloogia. Briti kuningliku pere meestele omaselt läbis ta ka sõjaväelise koolituse, olles nii lennu- kui mereväes.

Lisaks valmistati teda ette saama kuningaks, ta pidi selgeks õppima kuidas üks või teine tseremoonia toimub. 1969. aastal sai temast ametlikult Walesi prints, troonipärija. 

Prints Charles 1969, kui temast sai ametlikult Walesi prints, troonipärija
Prints Charles 1969, kui temast sai ametlikult Walesi prints, troonipärija Foto: / AP/Scanpix

Onu, krahv Louis Mountbatten andis Charlesile nõu, et naudi noorena elu, loo suhteid paljude naistega ja siis abiellu kogenematu verinoore naisega.

Printsil olid suhted kõrgklassi kuuluvate perede tütarde Sarah Spenceri, Jane Wellesley ja Amanda Knatchbulliga. Talle jäi 1971. aastal silma ka Camilla Shand, kes talle enim meeldis.

Briti meedia spekuleeris sel ajal, et Charles vist abiellub Luksemburgi printsess Astridiga. Tegelikult oli Charles lummatud Camillast, kuid kuninglik pere ei oleks Camillat abikaasana heaks kiitnud.

Camilla Shand abiellus 1973. aastal aadlisoost sõjaväelase Andrew Parker-Bowlesiga, nad said kaks last. Parker-Bowles kuulus Briti kuningliku pere sõprade ringi ja prints Charlesist sai 1974 nende poja Thomase ristisa.

Kui Charles hakkas lähenema 30. eluaastale, hakkas Elizabeth II nõudma, et poeg abielluks.

Printsi kallimaks oli olnud lady Sarah Spencer ja ta oli varem paaril korral kohtunud Sarah noorema õe Dianaga, kuid Charlesi silmis oli Diana lihtsalt üks plika.

Elizabeth II arvates oli üsna elukogenematu 20-aastane Diana sobiv kuninglikku perre järglasi sünnitama.

Prints Charles kihlus lady Diana Spenceriga 24. veebruaril 1981. aastal. Nad abiellusid sama aasta 29. juulil.

Prints Charles, kuninganna Elizabeth II ja lady Diana Spencer
Prints Charles, kuninganna Elizabeth II ja lady Diana Spencer Foto: PA / PA Archive/Press Association Images/Scanpix
Prints Charles ja printsess Diana oma pulmapäeval 29. juulil 1981
Prints Charles ja printsess Diana oma pulmapäeval 29. juulil 1981 Foto: HUSSEIN ANWAR/SIPA /SIPA/Scanpix

See abielu ei kujunenud õnnelikuks, sest Charles ja Diana olid väga erinevad. Mõrsja sai juba enne laulatust aru, et ta mees ei ole endist kallimat Camillat unustanud.

Abiellunutel ei olnud ühiseid hobisid, huvipakkuvaid projekte, sarnaseid elukogemusi ja oli erinev sõpruskond. Charles koges, et Diana muutub aina popularasemaks ja tema jääb oma naise varju.

See abielu kujunes ohvrite toomiseks, kuid hoolimata sellest said nad kaks poega, 1982 sündinud prints Williami ja 1984 sündinud prints Harry.

Printsess Diana, prints Harry, prints William ja prints Charles 1995
Printsess Diana, prints Harry, prints William ja prints Charles 1995 Foto: JOHNNY EGGITT / AFP/Scanpix

Briti kõmumeedia haaras kinni Charlesi ja Diana vahelistest pingetest ning teistest skandaalidest, mida Briti kuninglikus peres ei olnud just vähe.

Diana jaoks oli viimaseks piisaks, kui Charlesi ja Camilla salakõnelused jõudsid meediasse. Diana ja Charles kolisid lahku elama  1992. Prints Charles tunnistas 1994. aasta detsembris, et tal on abielu ajal salasuhe Camillaga.

Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla Foto: Andrew Milligan / AP

Diana ja Charlesi lahutus jõustus 1996 ning Diana hukkus 31. augustil 1997 Pariisis autoõnnetuses.

Prints Charles ja printsess Diana 1992 enne lahkuminekut
Prints Charles ja printsess Diana 1992 enne lahkuminekut Foto: / AP/Scanpix

Briti meedia teatel on prints Charles alati olnud vaid teine viiul, esmalt jäi ta oma ema Elizabeth II, siis oma naise, printsess Diana varju.

Pärats Diana traagilist hukkumist süüdistasid paljud Charlesi, et tema on Diana varajases surmas süüdi.

Camilla Parker-Bowles ja ta mees lahutasid 1995, kuid kuna Camilla ja Charlesi  salasuhe oli kõmumeedia hambus, siis nad ei saanud oma suhet avalikustada.

Charles ja Camilla osalesid esmakordselt koos sündmusel kaks aastat pärast printsess Diana surma. Paar abiellus 2005. aasta aprillis.

Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla oma pulmapäeval
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla oma pulmapäeval Foto: ALASTAIR GRANT / AFP/Scanpix

Praeguseks on Briti kuningliku perekonna maine, mis 1980. – 1990. aastatel sai skandaalide tõttu kahjustada, hakanud taastuma. Charlesi pojad William ja Harry ei ole eriti skandaalsed olnud ning nüüdseks on nad mõlemad õnnelikus abielus. Williamil on kolm last, Harry saab järgmise aasta kevadel esmakordselt isaks.

Prints Charlesi 70. juubeli foto. Esireas vasakult prints George, prints Charles, Cornwalli hertsoginna Camilla, printsess Charlotte. Tagareas vasakult prints Louis, Cambridge'i hertsoginna Catherine, prints William, prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghan
Prints Charlesi 70. juubeli foto. Esireas vasakult prints George, prints Charles, Cornwalli hertsoginna Camilla, printsess Charlotte. Tagareas vasakult prints Louis, Cambridge'i hertsoginna Catherine, prints William, prints Harry ja Sussexi hertsoginna Meghan Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix

BBC tegi troonipärija Charlesi 70. juubeliks dokumetaalfilmi «Prince, Son & Heir: Charles at 70» (Prints, poeg ja troonipärija: 70-aastane Charles).

Charles räägib dokumentaalfilmis, mida ta kuningaks saades teeb. Tema arvates ei saa ta teha asju samamoodi nagu ta ema Elizabeth II, sest aeg on siis teine.

Prints Charlesi portreefoto
Prints Charlesi portreefoto Foto: Hugo Burnand / AFP/Scanpix

Charles on tegelenud nüüdisarhitektuuri, kliimamuutuse ja looduskaitse küsimustega ning 1992. aastast ka orgaanilise taimekasvatusega. Tallle kuulub edukas firma Duchy Originals.

Dokumentaalfilmis räägivad Charlesist mitu ta pereliiget, kaasa arvatud ta pojad William ja Harry. Abikaasa, Cornwalli hertsoginna Camilla sõnul on Charles hea vanaisa, kes loeb lastelastele näiteks «Harry Potteri» raamatuid.

Poeg Williami sõnul on Charles vanaisa nagu vanaisad ikka, kuid Charles on vanaisa, kellest saab kunagi kuningas.

Prints Charlesi 70. juubeli pidustused algasid juba sel suvel ja kestavad aasta lõpuni.

Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla
Prints Charles ja Cornwalli hertsoginna Camilla Foto: Andrew Matthews / PA Wire/PA Images/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles