Veel üks Bukowski – milleks?

PÖFF shorts
, Ave Taavet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PÖFF Shorts

Juba mitmel festivalil tuntust ja tunnustust kogunud film.

Bukowski nimi tõmbab alati ligi väga mitmekesist publikut. Tegu on autoriga, kes oli ühtaegu produktiivne, skandaalne ja andekas. Ja kelle elu ja looming olid tihedalt, juurtest viljadeni, omavahel ühte põimunud. Tänu paljude tõlkijate tööle on suur osa Bukowski loomingust kättesaadav eesti lugejatelegi. Samuti on Sõpruses toimunud Bukowski retropsektiiv, mis on jõudnud tutvustada tema elust ja tööst inspireeritud filmiloomingut. Mida siis seekordsel tõlgendusel uut on pakkuda?

Lühianimatsiooni vorm nõuab üsna kontsentreeritud sisu. Realistlikus laadis oil-on-glass rotoskoop, milles on animeeritud umbes pool filmist, põhineb arhiivimaterjalidel tema kohtumisest publikuga. Valitud meedium annab edasi seda kõikuvat, poolenisti hämarusse vajuvat ja kergelt irreaalset tunnet, mida Bukowski maailmatajust õhkub. Põnevam on aga osa, mis põhineb tema luuletustel ja mille tõlgenduseks on valitud sootuks teine animastiil – pisut lapselik, robustne ja üsna vabakäeline joonistus. Valitud tempo, joonistuste üleminekud ja justkui võidunud või veinilaigulised pabertaustad annavad siin ajastu ja looja vaimu väga hästi edasi.

Kui proosa on lähedasem mängufilmi žanrile, siis luulet on oma kujundlikkuses ja kontsentreerituses sageli võrreldud animatsiooniga. Siin on need kaks kenasti üheks saanud. Sisu toetab vormi ja pakub vaatajale, kellele Bukowski looming ja isiksus loodetavasti ka päris võõrad ei ole, huvitava sissevaate selle purjus vanamehe maailma.

„Love He Said”

LOVE HE SAID trailer from Inés Sedan on Vimeo.

 

Piletilevi:

https://www.piletilevi.ee/est/piletid/poff/poff-shorts/072401-ookino-269635/

https://www.piletilevi.ee/est/piletid/poff/poff-shorts/060907-late-night-love-269073/

https://www.piletilevi.ee/est/piletid/poff/poff-shorts/091410-late-night-love-269054/

Tartus:

https://www.piletilevi.ee/est/piletid/poff/poff-shorts/161807-late-night-love-269075/

https://www.piletilevi.ee/est/piletid/poff/poff-shorts/072501-ookino-269637/

 
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles