Suri Marveli koomiksite tunnusnägu Stan Lee (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stan Lee.
Stan Lee. Foto: Reuters / Scanpix

Täna suri 95-aastaselt Marveli koomiksite kaasautor ja tunnusnägu, päriselu superkangelaseks kutsutud Stan Lee.

Stan Lee, legendaarne kirjanik, toimetaja ja kirjastaja, kelle abiga loodi koomiksitegelased Ämblikmees, X-Mehed, Thor, Raudmees, Must Panter ja Fantastiline nelik, suri täna 95-aastaselt.

TMZ andmetel viidi mees hommikul oma Los Angelese kodust Cedars-Sinai meditsiinikeskusesse, kus ta mõne aja pärast suri. Surma põhjust pole seni teada, kuid mehel on ka varasemalt olnud tervisehädasid.

Stan Lee poseeris tänavu veebruaris koos Ämblikmehe ja teles Hulki kehastanud näitleja Lou Ferrignoga.
Stan Lee poseeris tänavu veebruaris koos Ämblikmehe ja teles Hulki kehastanud näitleja Lou Ferrignoga. Foto: Reuters / Scanpix

Lee asus Marvel Comicsisse tööle 1939. aastal, kui firma kandis veel nime Timely Comics. Nimi muudeti 1961. aastal, mil Lee ja Jack Kirby loodud «Fantastiline nelik» kuulsaks sai. 60ndatel nägid ilmavalgust ka Hulk, Thor, Raudmees ja X-Mehed, samuti Daredevil, Doktor Strange ja Ämblikmees. Enamik neist karakteritest tegid oma vägitegusid Lee kodulinnas New Yorgis.

Lee loodud tegelaste edu saladuseks on peetud seda, et kõigil ta karakteritel, sealjuures eelkõige superkangelastel, on küljes inimlikud vead, millega lugeja võib samastuda. Nad ei ole perfektsed ja eksimatud üliinimesed.

Lee loodud koomiksiuniversum on aastate jooksul laienenud filmilinale, telesse ja arvutimängudesse, tema tegelastest on loodud mänguasju ja kujusid. Tema töö pani aluse Marvel Entertainmentile. Samuti on mees teinud lühida sutsaka igas Marveli filmis.

Populaarne ja mõjukas töö Marvelis tegi Leest koomiksisõprade seas tõelise legendi, keda tuntakse hea huumorimeele, sära ja nutikuse poolest. Tema eeskujul on pliiatsi haaranud ja karjääri alustanud mitme põlvkonna jagu koomiksiloojaid.

Stan Lee filmi «Raudmees 3» esilinastusel.
Stan Lee filmi «Raudmees 3» esilinastusel. Foto: Reuters / Scanpix

Lahkunud koomiksikunstniku sünninimi oli Stanley Martin Leber, kuid ta vahetas selle ka ametlikult oma kirjanikunime Stan Lee vastu.

Lee abikaasa Joan suri 2017. aastal insuldist tekkinud tüsistuste tõttu. Meest jääb leinama tütar Joan Celia.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles