Mask langeb: öölaps Nublu esines juba enne kapuutsi ja prille tuhandete pealtvaatajate ees

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räppar Nublu
Räppar Nublu Foto: Pressifoto/Rauno Liivand

Nublu sööstis sel suvel taevasse kui komeet: tema lugu «Mina ka» on nüüdseks Youtube'is vaadatud üle kolme miljoni korra. Enne kui prillide ja kapuutsi taha peituvast hitimeistrist sai rahvuslik sensatsioon, esines Nublu aga täiesti oma näo ja nimega Tallinnas rahvusooper Estonia laval.

Toonane Tallinna vanalinna hariduskolleegiumi abiturient Markkus Pulk astus Eesti rahvusteatri lavale 2015. aasta kevadel, kui pidas Eesti Kongressi 25. aastapäeva kontsertaktusel piduliku kõne. Üritust kanti otse üle Postimehe veebis.

Kuigi Markkus esitas räpiridade asemel viksi ja viisakat pidukõnet, võib sel suvel Eesti muusikamaastikku raputanud hittidest «Mina ka» ja «Öölaps» tuttava hääle mõne aasta tagusest videost eksimatult ära tunda.

Avalik saladus

Kuigi päris avalikult pole Nublu pärisnime veel välja öeldud, teavad tõelised fännid salapärase mõminaräppari identiteeti juba ammu. Markkus Pulga nimi käib läbi pea iga teise Nublu kohta kirjutatud artikli kommentaaridest, see on isegi välja hõigatud Perekooli foorumis.

Isiku peitmine pole räppari jaoks olnud aga eesmärk omaette. «Seni on see andnud võimaluse enam-vähem segamatult Prisma kassajärjekorras seista,» selgitas Markkus septembrikuus Postimehe nädalalõpulisale Arter.

Nõnda populaarsel artistil pole saladust hoida aga sugugi kerge, kuna Nublu sünninime teab isegi Mark Zuckerberg. Kui otsida Facebookist Markkus Pulka, viskab portaal otsingutulemuste sekka ka Nublu lehe, kuigi tegelikult ei tohiks nende kahe vahel mingit avalikku seost olla.

Nagu sellest veel vähe oleks, liitus augustis Twitteriga libakonto nimega nublu, millelt postitati juba 1. septembril teade «Mu pärisnimi on Markkus Pulk».

Räppis juba väiksena

Kuigi laiema avalikkuse silme alla sattusid Nublu hitid alles tänavu, on noormees räpparina lavale astunud juba aastaid tagasi. Kuigi ei tea, kust täpselt Markkus oma räpipisiku üles korjas, on kindel, et olemas oli see tal juba kaheksa aastat tagasi.

Nimelt astus varases teismeeas Markkus 2010. aasta jõulude ajal üles ansambel Kasemets ridades ning räppis tuntud lastelaulu «Sepapoisid» ainetel. Kuigi tema toonased räpiread pole tänaste hittide tasemel, võib ka sellest esitusest noormehe tähelennu algeid leida. Ühtlasi on see ainulaadne võimalus kuulata Nublut esitamas klassikalist räppi, mitte uut ja moodsat mõminaräppi.

Kusjuures Soundcloudist esimese tuntuse kogunud Nublul on portaalis olemas ka täiesti oma nime ja pildiga konto. Iroonilisel kombel on Markkusel jälgijaid 11, Nublul aga üle nelja tuhande.

Eeskujulik haridustee

Imetlusväärse sõnaseadmisoskusega mõminaräppar Nublu paistis silma ka kooliajal. Näiteks osales enne keskkooli Tallinna inglise kolledžis õppinud Markkus juba põhikoolis üleriigilisel etlejate konkursil ning pälvis oma vanuseklassis grand prix. Nagu Nublu eduloost selgub, on ilulugemisest räpilauludeni minna ainult paar lühikest sammu.

MyHits Awardsi auhinnagalal aasta artistiks valitud ja noorte seas ülipopulaarse Nublu kooliaegsed saavutused on tõeliseks eeskujuks. Koolitee jooksul osales Markkus lisaks etlemiskonkursile ka Eesti koolinoorte mälumängudel, kus pääses finaali, Vanalinna hariduskolleegiumi kirjandusõhtul, kus esitas omavalitud tekstidel põhinevat lavateost, ning matemaatikavõistlusel Känguru. Koolipoisina on Markkus teinud ka modellitööd.

Modell Markkus Pulk (Star System Estonia), stilist Jackie Wilder, meik Margarita Leonova.
Modell Markkus Pulk (Star System Estonia), stilist Jackie Wilder, meik Margarita Leonova. Foto: Aleksei Benuchi / Benuchi Photography

Kätt proovinud ka näitlejana

Eeskätt paistab silma aga Markkuse huvi näitlemise, teatri ja filmi vastu. 2013. aastal lõi nüüdseks populaarne räpimees kaasa rokkbändi Slippery Slope loo «Circle» muusikavideos, kus sai esimest korda staarielu proovida. Nimelt astub nooruke Markkus videos lavale nagu tõeline rokkstaar, elektrikitarr kaelas, ning hüppab lõpuks publikusse.

Isegi selle video kommentaariumis pole Markkuse ja Nublu seos märkimata jäänud: muusikavideo alla on 4 kuud tagasi kirjutatud «Nublu nüüd». Markkust võib näha umbes video poole peal, seljas valge T-särk ja traksidega püksid.

Lisaks on Markkus 2015. aastal lõpetanud ka Vanalinna hariduskolleegiumi teatrikooli, mille diplomitöö raames osales ta näitlejana Anton Tšehhovi klassikalise näidendi «Kolm õde» uuslavastuses.

Ees ootab filmikarjäär?

Mullu lõi Markkus kaasa Jerónimo Sarmiento lühifilmis «Jahiloom», mis valiti tänavu Palm Springsi rahvusvahelise lühifilmide festivali ShortFest programmi. Tegemist on Põhja-Ameerika olulisima lühifilmide festivaliga, kuhu esitatud 4200 filmist valiti välja umbes 300. ShortFest on olnud hüppelauaks mitmetele hilisematele Oscari-nominentidele, nii et kes teab, võib-olla on Markkuse tähelend mõminaräpparina alles kuulsusrikka teekonna algus.

25-minutiline lühifilm, milles Markkus «Nublu» Pulk kehastab tegelaskuju nimega Andres, räägib Eesti väikekülas elavatest teismelistest, kes ebatavalise jahimänguga oma vaba aega sisustavad. Film valiti ka oktoobris toimunud New Yorgi Balti filmide festivali nimistusse, kus näidati muuhulgas kodumaist dokkfilmi «Rodeo» ja komöödiat «Sangarid».

Nüüd õpib ajakirjanikuks

2015. aastal Estonia laval peetud kõnes mõtiskles Markkus, et võtab pärast gümnaasiumi lõpetamist vaba aasta. «Vaatan maailmas ringi, puhkan natuke, tutvun uute kultuuride ja uute inimestega. Tahaks näha Ameerikat, Aasiat, Aafrikat. Mulle tundub, et sihtkoha valikul piirid peaaegu et puuduvad. Mul on tarvis vaid passi, pealehakkamist ja natukene raha,» rääkis abiturient. Kes oleks siis osanud arvata, et see rännak viib ta hoopis tuhandete Eesti inimeste südametesse.

2016. aastal alustas Markkus õpinguid Tartu ülikoolis ajakirjanduse ja kommunikatsiooni erialal. Esmakursuslasena viis ta koos kursusekaaslastega läbi uurimuse teemal «Sooline lõhe Eesti Ekspressi persoonilugudes» ning pälvis selle eest ka tunnustuse. Juhan Peegli sünniaastapäevale pühendatud Kommunikatsiooniklubi kohtumisel tunnustati teiste seas Markkus Pulka kui aktiivset ja silmapaistvat tudengit «Värske Tegu 2017» auhinnaga.

Loe mõminaräppari osalusega valminud teadustööd siit.

Kuigi ajakirjanikuna pole Markkus veel kätt valgeks saanud, on tema artikkel Stanfordi ülikooli loodud tehismõistuse kohta avaldatud Geenius.ee portaalis. Markkuse nimi on kirjas ka Generaadio saatejuhtide nimistus, ehkki raadiosse igati sobiliku häälega noormees on ka seal säilitanud salapära: profiilipildi asemel on Markkuse nime juures kartul.

Püstolreporterina proovis ta Nublu nime all kätt aga Kanal 2 uudistesaate «Reporter» eetris, kus Markkus ootamatult mikrofoni haaras ja ise küsimusi esitama hakkas. Meeleolukas videoloos murravad Nublu isiku ja fenomeni üle pead ka Elina Born ja Jüri Pootsmann.

Nagu selgub, peitub mõminaräppari saladusliku kuvandi taga haritud noormees, kelle talenti on jagunud nii filmilindile kui teatrilavale. Pole siis ime, et poisipõlvest saati mitmekülgsetes ettevõtmistes kaasa löönud Markkust muusikamaailmaski edu saadab. Pole kahtlust, et Nublu tähelend jätkub sama hooga ka nüüd, kui mask on langenud.

Copy
Tagasi üles