California metsapõleng võttis elu naiselt, kes ei olnud nõus ilma meigita lahkuma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
California Yuba maakonna politseinik Nathan Lyberger valmistub Paradise'is leitud söestunud inimjäänust ära viima
California Yuba maakonna politseinik Nathan Lyberger valmistub Paradise'is leitud söestunud inimjäänust ära viima Foto: John Locher / AP/Scanpix

USAs Californias möllavad alates 8. novembrist maastiku-ja metsapõlengudpõlengud, mis senistel andmetel on nõudnud rohkem kui 20 inimese elu.

Hukkunute seas on Butte maakonnas Paradise’is elanud naine, kes ei täitnud evakuatsioonikäsku ja keeldus ilma meigita lahkumast, teatab msn.com.

Naaber läks leekide lähemale tungides kontrollima, kas naine on juba lahkunud, kuid ei olnud. Ta kutsus naist endaga kaasa, kuid naine keeldus.

Californias Paradise'is maha põlenud maja
Californias Paradise'is maha põlenud maja Foto: Stephen Lam / REUTERS/Scanpix

«Ta tegi  endale meiki ja ütles, et ta ei lahku kodust enne, kui ideaalne välja näeb. Minu andmetel jäi ta tulelõksu,» lausus tulest eluga pääsenud, kuid anonüümseks jääda soovinud naaber hiljem meediale.

Mees lisas, et ta lahkus siis, kui leegid olid juba nende maju haaramas ja ta pidi sõitma läbi tule.

California maastikupõleng
California maastikupõleng Foto: Noah Berger / AP/Scanpix

Teel nägi ta põlenud autosid, milles olid söestunud surnukehad.

Eluga pääsenud mehe teatel tahtis ta päästa ka oma sõpra, kes oli ratastoolis, kuid ta jäi hiljaks. Ta leidis sõbra surnuna.

Paradise’ist pääses samuti eluga medõde Nichole Jolly, kes põgenedes kaotas kontakti oma abikaasaga ja ta ei tea, kas ta mees on elus.

California võimude andmetel on tulest haaratud 635 ruutkilomeetri suurune ala ja tulega võitleb üle 8000 tuletõrjuja.

Tuletõrjujad Californias Malibus põlengut kustutamas
Tuletõrjujad Californias Malibus põlengut kustutamas Foto: Sandy Huffaker / AFP/Scanpix

California kuberner Jerry Brown esitas president Donald Trumpile avalduse, kuulutada osariik ulatusliku katastroofi piirkonnaks.

Põleng on kõige võimsam California põhjaosas Butte’i maakonnas, kuid põlenguala on ka Lõuna-Californias Malibus, kus tuleroaks on langenud kuulsate ja rikaste villad.

USA ajakirjanikud intervjueerisid California ülikooli metsateadlasi, kes selgitasid, miks praegune põleng nii võimas on. Nende sõnul mängib rolli kolm aspekti: elanikkonna tihedus, metsa suurus ja kliimamuutus.

California osariiki laastab metsatulekahju
California osariiki laastab metsatulekahju Foto: Reuters / Scanpix

Olukord Californias halveneb, kui kliima jätkub soojenemist.

Teadlaste teatel katavad metsad ja rohumaad kolmandiku California osariigi pindalast, vaid Alaskal on rohkem metsa kui Californias. Seega on palju puid, mis kuumuse ja kuivuse tõttu tuleroaks langevad.

Veel tõstsid nad esile, et kuivaperioodid on pikemad, keskmised temperatuurid varasemast kõrgemad, kõrgete temperatuuride tõttu kasvab maastikupõlengute süttimise oht ja põlengud on aina ulatuslikumad.

Rolli mängib ka sademetehulga kahanemine ja põhjavee vähenemine.

Tules surnud ja püsti jäänud puud aitavad uute põlengute tekkides tule kiirele levimisele kaasa ja on tuletõrjujatele takistuseks.

USA president Donald Trump võttis Twitteris California põlengute teemal sõna, süüdistades metsa eest vastutavaid ametkondi ja maaomanikke praeguses katastroofis.

California osariiki laastab metsatulekahju
California osariiki laastab metsatulekahju Foto: Reuters / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles