Kas MyHits Awards on tulnud, et jääda?

Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta Instagrami-artisti tiitli võitnud Ariadne.
Aasta Instagrami-artisti tiitli võitnud Ariadne. Foto: Konstantin Sednev

Suurejooneline. Enneolematu. Ainulaadne. Silmapaistev. Efektne. Need on vaid mõned paljudest julgetest kiidusõnadest, mis MyHits Awardsi eel välja paisati. Lubati vägevat auhinnagalat, põnevaid etteasteid, vapustavaid lavalahendusi, mida siinmail varem nähtud pole. Üritust, mida kunagi toimunud pole, on lihtne haipida. Ootustele vastata on aga tükk maad keerulisem.

Käisin Saku suurhallis ka reedel, päev enne suurt õhtut. Vaatasin, kuidas NOËP tühjale saalile esineb. «Laulge kaasa, ma ei kuule!» Võiks arvata, et kümnetele tuhandetele pealtvaatajatele mõeldud kontsertsõu peaproov, mida kuulab tühjas saalis vaid üksik helimees, on nukravõitu vaatepilt, kuid tol päeval suurhallis mul sellist mõtet ei tekkinud.

Winny Puhh esinemas tänavusel MyHits Awardsil Saku suurhallis.
Winny Puhh esinemas tänavusel MyHits Awardsil Saku suurhallis. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Näole tekkis vaid naeratus ja tohutu soov jagada seda vägevat etteastet, mis mu silme ees esimest korda kuju võttis, tuhandete teiste popmuusikasõpradega. Jagatud rõõm on kahekordne, või kuidas nad ütlevad. Ega ma ilmselt muidu maailma esimesele MyHits Awardsile kibelenud olekski.

MyHits Awardsi sihtgrupp on umbes 8–15-aastased, kuulsin kedagi ütlemas. Need, kelle elu keerleb juutuuberite ümber; kelle päevad mööduvad Instagrami skrollides. Võib-olla on sel isegi tõepõhi all, kuid väita, et auhinnagala, kus jagatakse auhindu aasta artistile, muusikavideole ja festivalile, ning kontsertsõu, kus esinevad Alma, Winny Puhh ja Genka, võib huvi pakkuda vaid eelteismelistele, on küllalt kitsarinnaline.

Genka ja Evelin «Elastiknaine» Võigemast esinemas MyHits Awardsil.
Genka ja Evelin «Elastiknaine» Võigemast esinemas MyHits Awardsil. Foto: Konstantin Sednev

Kontserti ja head muusikat saab nautida igas vanuses muusikasõber, isegi kui juutuuberite ja mõminaräpi maailm isiklikult kaugeks jääb. Ei tule ilmselt üllatusena, et ka siinkirjutaja pole enam 12 ega veeda oma päevi Hensugusta videoid vaadates.

Auhindu jagati kümnes kategoorias, pooled neist otseselt muusika eest. Võitjad selgusid ülieduka rahvahääletuse tulemusena, hääli anti pea 190 000. Võib-olla vajaks sedavõrd suurejooneline auhinnagala ka üht-kaht žüriiauhinda, et tunnustatud saaksid ka need, kes heast tööst hoolimata laiemal publikul kahe silma vahele võivad jääda? Kuid selge on see, et ühismeedia maailmas otsustavad edu üle publiku silmapaarid, mitte kriitikud või komisjon.

NOËP esinemas MyHits Awardsil.
NOËP esinemas MyHits Awardsil. Foto: Konstantin Sednev

Ja pole vast mõtet hakata üles lugema neid kordi, kui «Eesti laulult» on just selle kõiketeadva žürii tõttu mõni publiku lemmikutest lõplikust konkurentsist välja pidanud jääma. Ehk on vahelduseks täitsa hea, et meil on nüüd üks konkurss, kus vastutajad on ainult rahvas.

Ja ega need auhinnad tegelikult valesse kohta läinud. Tõsi küll, parima Insta-artisti auhinna oleksin ma andnud hoopis Liis Lemsalule (õigemini tema imearmsale kassile, kes lauljatari Instagramis pidevalt figureerib), aga millegi muu üle nuriseda pole. Kui ikka Nublu nime välja hõigates on saalis sedavõrd vali kisa, nagu oleksid Winny Puhhi kontserdi ajal surunud kõrva vastu kõlarit, on preemia antud õigele mehele.

Endise SoundCloudi räppari tähelend on fenomenaalne, see vajab igakülgset tunnustamist, ja kui MyHits Awardsilt midagi üldse puudu oli, siis oligi see Nublu esinemine. Mees hoiab oma eksklusiivsusest ja salapärast kümne küünega kinni ja ega talle seda pahaks saa panna.

Eksklusiivsust ja salapära taotleva Nublu eest võttis ühe auhinna vastu mees, kes meenutas väga Jaan «Orelipoiss» Pehki.
Eksklusiivsust ja salapära taotleva Nublu eest võttis ühe auhinna vastu mees, kes meenutas väga Jaan «Orelipoiss» Pehki. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Olgu auhindadega kuidas on, aga MyHits Awardsi peamine tõmbenumber on ikkagi uhke esinejate nimistu, mis pakub ühe õhtuga umbes sama palju (kui mitte rohkemgi) kui nimekaimad kodumaised muusikafestivalid.

Meie suurim tränapidu Weekend on mul samuti käidud-nähtud-tehtud ning kui peaksin valima, kas veedan kolm päeva rannaliival purjus noorte ja DJdega, kelle hittlaulude vokaal lindilt tuleb, või paar viisakat tundi Saku suurhallis kodumaise popmuusika paremikuga, siis pole valikus küsimustki.

MyHits Awards annab suurepärase ja tõhusa ülevaate kõigest, mis hetkel popimaastikul aktuaalne on, isegi kui kõiki «maailmanimesid» kohale pole lennutatud. Sigmast ja Almast täitsa piisas.

MyHits Awards oli õnnestumine. Ma loodan, et räägin ka nende eest, kes suurhallis kohal ei käinud ja nautisid sõud kodus telerite ees, kui ütlen, et sellist uue aja auhinnagalat, mis tehtud professionaalselt ja südamega, on noorele põlvkonnale, kuid miks mitte ka vanematele, hädasti vaja.

Iiris.
Iiris. Foto: Konstantin Sednev

Unustame ära need õhtujuhtide piinlikud naljad ja auhindade üleandjate keelevääratused või ebaõnnestunud kõned, jätame meelde Winny Puhhi absurdse nõme-geniaalse bussisõidulaulu, Iirise imelise uue singli (palun ütle, miks sa seda «Eesti laulule» ei esitanud!), NOËPi ägeda lavasõu ning noorte kõrvulukustava kisa, mis kõlas, kui nende lemmikartistide, -juutuuberite või -sotsiaalmeediategelaste nimesid lausuti.

Kõrgeid ootuseid tekitada on tükk maad lihtsam kui nendele vastata, kuid MyHits sai ülesandega hakkama. Järgmisel aastal jälle!

Vaata ka mainitud etteasteid:

NOËP

Winny Puhh

Iiris

MyHits Awards 2018

Esinejad: Sigma (Suurbritannia), Alma (Soome), NOËP, WATEVA feat Emily J, Getter Jaani, Jüri Pootsmann, Elina Born, Maian, Uudo Sepp, Winny Puhh, Põhja-Tallinn feat Koit Toome, Genka feat Evelin «Elastiknaine» Võigemast, Iiris, Daniel Levi, Rozell feat Merilin Mälk ja Pluuto

Auhinnagala Tallinnas Saku suurhallis 3. novembril

Aasta artist
Nublu
(teised nominendid: NOËP, Syn Cole, Tommy Cash, WATEVA)

Aasta hitt
Nublu feat Reket, «Mina ka»
(teised nominendid: Elina Born ja Jüri Pootsmann, «Jagatud saladus»; Getter Jaani, «Chasing Trouble»; NOËP, «New Heights»; WATEVA & Emily J, «My Love 2U»)

Aasta muusikavideo
NOËP, «TV»
(teised nominendid: Genka & Paul Oja, «Meie mäng»; Reket, «Külm ja raske»; Sip€lga 14 feat. Genka, «Usain Bolt»; Tommy Cash, «Little Molly»)

Aasta läbimurdja
Ott Tänak ja Martin Järveoja
(teised nominendid: Elina Nechayeva, Nublu, Saskia Alusalu, Tuuled muusikas/Intriigikogu)

Aasta youtuber
Andrei Zevakin
(teised nominendid: Deanabanana, Hensugusta, Maria Rannaväli, Martti + Liina)

Aasta Instagrami-artist
Ariadne
(teised nominendid: Daniel Levi, Getter Jaani, Joosep Järvesaar, Liis Lemsalu)

Aasta festival
Weekend
(teised nominendid: I Land Sound, Intsikurmu, Sweet Spot, Viljandi pärimusmuusika festival)

Aasta mõjutaja
Katri Kats & Juhani Särglep
(teised nominendid: Deana Noop, Liisa Leetma, Maria Rannaväli)

Aasta artist Soundcloudis
SIP€LGA 14
(teised nominendid: EUTANAA$IA, HOAX, marp$, Pluuto)

MyHitsi eriauhind
NOËP

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles