Kas president Kersti Kaljulaid tõesti kutsus avalikus kõnes autiste rumalateks? (10)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas president Kersti Kaljulaid kutsus avalikus kõnes autiste tõesti rumalateks?
Kas president Kersti Kaljulaid kutsus avalikus kõnes autiste tõesti rumalateks? Foto: Marko Saarm / Sakala

Ilma fraksioonita riigikokku kuuluv Tiina Kangro tõi sotsiaalmeedias välja president Kersti Kaljulaidi avaliku kõne ajal tehtud apsaka, kus ta nimetas autiste rumalateks.

Tiina Kangro, kes on ise 24-aastase autisti vanem, kirjutas Facebookis, et temal on masendav lugeda, kuidas president autistidesse suhtub.

Kangro viitab presidendi e-riigi konverentsi kõnes ühele kindlale fraasile: « ...üks keskmiselt intelligente robot, mis oskab midagi spetsiifilist teha, on inimesega suheldes tavaline autist – ta on rumal ja me ei oska sellega arvestada.»

Tiina Kangro, kes on ise 24-aastase autisti vanaema, kirjutas Facebookis, et temal on masendav lugeda, kuidas president autistidesse suhtub.
Tiina Kangro, kes on ise 24-aastase autisti vanaema, kirjutas Facebookis, et temal on masendav lugeda, kuidas president autistidesse suhtub. Foto: Liis Treimann

Kangro jaoks ei ole vahet, kas selles lauses on mõttekriips või pidanuks olema kahe lause vahel punkt, nagu väidab presidendi kantselei, sest mõte jääb samaks. «Ja see ei olnud spontaanne keelevääratus, vaid ettevalmistatud kirjalik tekst,» lisas riigikogu liige.

«Facebook sulgeb kontosid, kui tehakse solvavaid avaldusi. Ministrid astuvad tagasi üheainsa inimese solvamise pärast. Siin võrreldakse 10 000 Eesti inimest päise päeva ajal rumalate robotitega ja me kõik pöörame pilgud viisaka piinlikkusega kõrvale. Kuidas ikka mõnede asjadega nii viltu läheb?» imestas Kangro.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles